تورم بالا، استان کرمان را در ردههای بالای شاخص فلاکت قرار داد. رفاه کرمانیها چه شد؟
یکی از شاخصهای اقتصادی مهمی که وضعیت رفاه مردم را مورد بررسی قرار میدهد، شاخص فلاکت است. شاخص فلاکت؛ خود از دو مورد از مهمترین شاخصهای اقتصادی یعنی نرخ تورم و نرخ بیکاری تشکیل شده و در واقع حاصلجمع این دو نرخ است. بر اساس گزارشهای مرکز آمار ایران، نرخ تورم سالانه در پایان آذرماه معادل ۳۲.۵ درصد و نرخ بیکاری فصلی پاییز، برابر با ۷.۲ درصد بود. بهاینترتیب، شاخص فلاکت کل کشور در پاییز امسال معادل ۳۹.۷ رقم خورد.
بررسی آمار شاخص فلاکت به تفکیک استانهای کشور حاکی از آن است که ۱۵ استان، شاخص فلاکتی بالای سطح میانگین کشوری ثبت کردند. استانهای اردبیل، خوزستان و کرمان با ثبت ارقام به ترتیب ۴۵.۳، ۴۴.۱ و ۴۳.۵ واحدی، در جایگاه اول تا سوم ردهبندی استانها با بالاترین شاخص فلاکت قرار گرفتند. به نظر میرسد آنچه وضعیت رفاه کرمانیان را کاهش داده و از نظر شاخص فلاکت این استان را در جایگاه سوم قرار داده است، تورم بالای است استان باشد .
پیشازاین کرمان نو در گزارشی نسبت به تورم بالای کالاها و خدمات در کرمان هشدار داده بود و از روند نظارتی اتحادیههای اصناف کرمان انتقاد کرده بود. طبق دادههای مرکز آمار تورم سالانه کالاها و خدمات در کرمان ۴۰.۹ درصد است که بیشتر از هر استان دیگر در این کشور است.
از سوی دیگر اما در میان ۱۶ استانی که شاخص فلاکتی کمتر از میانگین را ثبت کردند، کمترین رقم به استان سیستان و بلوچستان رسید. بررسیها نشان میدهند که گرچه استان سیستان و بلوچستان با رقم ۱۲.۵ درصدی، بیشترین نرخ بیکاری پاییز را در میان استانها ثبت کرد؛ اما نرخ تورم ۲۲.۸ درصدی این استان که با اختلاف قابلتوجهی، کمتر از باقی استانهاست، باعث شد شاخص فلاکت در این استان به ۳۵.۳ واحد برسد.
استان زنجان که در تابستان امسال دارای کمترین شاخص فلاکت بود، در پاییز رقم ۳۵.۵ واحدی را ثبت کرد تا پس از سیستان و بلوچستان، در رده دوم کمترین شاخص فلاکت قرار بگیرد. استان مازندران نیز با رقم ۳۶.۲ واحدی، در این ردهبندی سوم شد.
شایانذکر است که رقم شاخص فلاکت پاییز امسال نهتنها در مقایسه با رقم ۴۱.۷ واحدی ثبت شده در تابستان، کاهشی دو واحدی را ثبت کرد، بلکه به کمترین میزان خود از تابستان سال ۱۳۹۹ به این سو رسید.