بازسازی بازار کرمان از اولویت میراث خارج شد

منتشر شده در صفحه صفحه اول | شماره 583

نگرانی‌های دوست‌داران میراث فرهنگی به دلیل از اولویت خارج شدن طرح احیاء و مرمت بخش های در حال تخریب و یا متروک بازار کرمان این روزها افزایش یافته است

بازسازی بازار کرمان از اولویت میراث خارج شد

 مردم کرمان انتظار دارند در همین راستا و باغ کلانتر، باغ بیرم آباد و بازار شهر کرمان نیز به صورت کامل مرمت و به چرخه صنعت گردشگری استان کرمان افزوده شود.

در همین چارچوب و با همکاری وشهرداری و استانداری کرمان طی سالهای اخیر کار مرمت بازار تاریخی شهر کرمان آغاز شده است و مسیرهای گردشگری استان در اطراف این بازار تعریف و بازسازی شده است.

بازار کرمان متشکل از راسته بازارهای متعدد و طولانی است که این بازار را جزو دو راسته بازار بزرگ ایران می باشد و بخش های مختلف بازار دارای قدمت متفاوت است بطوریکه قدیمی ترین بخش بازار مربوط به ۶۰۰ سال قبل است و جدیدترین قسمت‌های بازار به دوران قاجار باز می‌گردد.

بی‌توجهی در نگهداری مهم‌ترین دلیل تخریب بخش‌هایی از بازار است

این بازار بیشترین صدمه را در دوران حمله آقا محمد خان قاجار دید اما بعد از این حمله بیشترین صدمه به بازار به دلیل بی توجهی در حراست و نگهداری از آن صورت گرفته است.

هم اکنون بازار بدون شک قلب گردشگری شهر کرمان محسوب می شود و مهم‌ترین مرکزی تجاری این شهر نیز می باشد. فضای بازار مملو از عطر زیره، لبخند پسته و صدای چکش هنر دو هزار ساله مسگران کرمانی و رنگهای زیبای قالی و پته کرمان است.

مهمترین مقصد تورهای گردشگری کرمان همین بازار و بافت تاریخی پیرامونی است که به تازگی مورد توجه قرار گرفته و کار بدنه سازی، کف سازی، شبکه آب و فاضلاب، برق، مخابرات و مرمت بخشهای متروک شده بازار انجام شده است.

مرمت میدان گنجعلیخان، بخشهایی از کاروانسرای گنجعلیخان و راسته بازارهایی مانند قیصریه که با سرمایه گذاری طلا فروشان انجام شده است چهره‌ای بسیار زیبا و خاطره انگیز به این بنای تاریخی داده است.

اما وقتی به این بازار دقیق تر نگاه کنید هنوز بسیاری از زیبایی ها و داشته های این بازار پشت دربهای بسته سراها و سراچه ها، کاروانسراها، و حجره های بسته و گاه تخریب شده پنهان است که می توان به کاروانسرای هندوها، کاروانسرای کوزه گران، کاروانسرای جر، سرای گلشن اشاره کرد.

اما اگر در سخنرانی‌های مدیرکل جدید میراث فرهنگی کرمان مروری بکنید طرح‌های توسعه گردشگری باغ موزه هرندی، خانه اوشیدری، بازار قلعه محمود، قلاع اردشیر و دختر کرمان و باغ شاهزاده ماهان را از اولویت‌های متولی میراث فرهنگی کرمان خواهید یافت. هر چند نام قلعه محدود در این لیست وجود دارد اما این بازار بخشی جدا شده از بازار اصلی است که در صورت اولویت بندی شاید در ردیف آخر تاثیر گذاری در صنعت گردشگری کرمان قرار گیرد.

تراکم جاذبه های تاریخی کرمان در بازار بزرگ شهر ضرورت مرمت این بخش از بازار را بسیار بیشتر کرده است.

اما در حالیکه متولی اصلی مرمت بازار کرمان اولویت بندی خود را بدون در نظر گرفتن قلب گردشگری کرمان انجام داده است استانداری و شهرداری کرمان همچنان مسیر سابق در راستای مرمت بازار را طی می کنند. گام های این دو رکن مدیریت شهر کرمان هر چند مانند سال های گذشته محکم نیست اما همچنان ادامه دارد و دل های مردم کرمان را امیدوار می کند.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کرمان در حاشیه بازدید از بازار و طرحهای بازسازی این سازه تاریخی به خبرنگار مهر گفت: استان کرمان دارای پتانسیلهای تاریخی بی نظیری از جمله بازار این شهر است که می تواند موجب جذابیت بیشتر شهر و وجود گردشگران و تقویت صنعت گردشگری در راستای توسعه اقتصاد مقاومتی و ایجاد درآمدهای غیر نفتی برای کشور باشد.

حمایت کامل استانداری از مرمت بازار کرمان

سیدمصطفی آیت‌اللهی‌موسوی گفت: مردم، مسوولان و نهادهای مختلف و بخش خصوصی در کرمان باید به این نقطه مشترک برسند که باید از تمام پتانسیل های تاریخی شهر برای خلق ثروت و درآمد استفاده کنیم و در همین راستا پروژه های عمرانی و بازسازی در بافت تاریخی کرمان با جدیت ادامه می یابد و شخص آقای استاندار و مجموعه استانداری با کمک شهرداری این روند را با جدیدت پیش می برند.

وی تاکید کرد: مرمت بازار کرمان زیر نظر کارشناسان میراث فرهنگی انجام می شود و حساسیت های بالایی در این زمینه وجود دارد.

موسوی در خصوص مرمت کاروانسراها بیان کرد: مسلما این کاروانسراها یکی از مهمترین نقاط قوت بازار کرمان هستند و مرمت آنها می تواند موجب جذب توریست داخلی و خارجی شود، زیرا هم اکنون گردشگری یکی از ارزآورترین زمینه های اقتصادی کشور است و باید بازار گردشگری را به سوی گردشگرانی در پی ارزانی سفر و جذابیت هستند باز کنیم.

رونق اقتصاد مقاومتی با استفاده 

از پتانسیل‌های گردشگری

وی با اشاره به اینکه کرمان در زمینه ثبت آثار جهانی در کشور رکورد دار است گفت: در کنار این آثار منحصر به فرد که میتوان به ارگ بم، باغ شاهزاده، کویر لوت، قناتها، گلیم شریکی پیچ و روستای میمند اشاره کرد ده ها اثر تاریخی دیگر نیز وجود دارند که قابلیت ثبت جهانی دارند مانند بازار کرمان، ارگ راین، تپه های کنار صندل و دهها اثر دیگر که باید توسط متولیان امر به گردشگران معرفی شوند.

موسوی بر حفظ بافت تاریخی شهر کرمان تاکید کرد و گفت: بازار کرمان در کنار همین بافت تاریخی دارای هویت است و باید این بناهای مرمت و تغییر کاربری داده شود و زمینه حضور گردشگران در آنها فراهم شوند اما مهمترین نکته شناساندن و حمایت از سرمایه گذاران است.

کاروانسراها مرمت می‌شوند

وی به مرمت باغ‌های تاریخی در کرمان و بناهایی همچون باغ لله اشاره کرد و گفت: باید از تمام امکانات برای توسعه صنعت گردشگری در استان کرمان استفاده کنیم.

وی همچنین به مرمت همه کاروانسراهای موجود در بازار کرمان تاکید کرد و گفت: مرمت این کاروانسراها در دستور کار ویژه قرار دارد.

شهرداری از تقویت جاذبه های گردشگری حمایت می کند

شهردار کرمان اظهارداشت: شهرداری در راستای توسعه و تقویت جاذبه های شهر کرمان همکاری‌های لازم را انجام خواهد داد و توجه ویژه ای به خصوص در بافت تاریخی شهر کرمان انجام شده است. سید مهران عالم زاده بیان کرد: کار کف سازی و بدنه سازی بازار توسط شهرداری و با نظارت فنی میراث فرهنگی انجام می شود.

وی افزود: این اقدام موجب احیای بازار و ایجاد زمینه های بیشتر برای توسعه گردشگری و شهر کرمان خواهد شد و همان طور که در سال های اخیر مشاهده کرده ایم؛ کرمان در حال تبدیل شدن به یکی از مقاصد اصلی گردشگری در کشور است.

کرمان گام های بلندی در مسیر رسیدن به شهر ایده آل گردشگری پیش رو دارد که می توان به احیای کامل بازار، احیای بافت تاریخی، احیای میدان ارگ، باغ هرندی، باغ کلانتر، باغ بیرم آباد، کاروانسرای های متعدد بازار و ایجاد یک بازار متشکل صنایع دستی اشاره کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 16
  • امروز: 101
  • دیروز: 166
  • هفته: 1,335
  • ماه: 4,583
  • سال: 36,027