دلال بازی در زمین کشاورز

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 967

افت قیمت محصولات کشاورزی ادامه دارد

دلال بازی در زمین کشاورز

افت قیمت محصولات کشاورزی با اوج گیری برداشت محصولات مختلف ادامه دارد و مسئولان استان نیز فقط ابراز شرمندگی می‌کنند.

 

افت قیمت محصولات کشاورزی در مناطق مختلف کشور به خصوص کرمان همچنان ادامه دارد اما گویی نه وزارت جهاد کشاورزی و نه وزارت صمت هیچ برنامه‌ای برای حل مشکلات ندارند.

بهانه‌هایی همچون عدم اجرای الگوی کشت توسط کشاورزان نیز همیشه مطرح می‌شود اما در سوی دیگر سکه در مغازه‌های میوه و تره بار، مصرف کنندگان شاهد تورم محسوسی برای تأمین نیاز روزمره خود هستند.

در سال رفع موانع تولید اما گویی مسئولان در انتظار پایان مسئولیتشان در دولت فعلی هستند و برنامه‌ای برای رفع مشکلات در بخش کشاورزی وجود ندارد.هزاران تن پیاز در مزارع جنوب کرمان به دلیل افت قیمت از بین رفت و طرح خرید تضمینی محصول نیز به دلیل قیمت گذاری غیر واقعی بی نتیجه ماند، بخشی از محصول نیز که توسط دولت خریده شده در انبارها رها شده و در حال تخریب است.

دلالان دور سفره هندوانه کاران جمع شده‌اند

اما این پایان ماجرا نبود نوبت به سیب زمینی و گوجه فرنگی رسید تا دلالان دست روی این محصولات هم بگذارند و قیمت افت کند اما برای این مشکل هم چاره اندیشی نشد و حالا نوبت به هندوانه رسیده است.

در حالی محصول سوپر و با کیفیت هندوانه رسیده و آماده برداشت است اما کمتر کشاورزی کار برداشت را آغاز کرده است گویا این محصول هم باید مثل پیاز و گوجه خوراک دام‌های مردم محلی شود!

اینجا موانع تولید را حل نمی‌کنند

اینجا نه حمایتی از تولید و نه تلاشی برای رفع موانع تولید می‌شود، بعد از ماه‌ها تلاش در مزارع حالا کشاورزان حتی نمی‌توانند هزینه بذرهای خود را تأمین کنند و برای اینکه برای تأمین پول کارگر مقروض نشوند از برداشت محصول هم خودداری می‌کنند.

در حالی که از سوی مسئولان محلی قیمت ۳,۲۰۰ تومان برای هندوانه تعیین شده و این محصول در بازار کرمان بین ۵ تا ۷ هزار تومان به مصرف کننده فروخته می‌شود که هر کیلو هندوانه از کشاورز هزار تومان خریداری می‌شود!

با وجود اینکه یکی از محورهای سال رفع مانع تولید مبارزه با دلال بازی عنوان می‌شود اما حالا بازار محصولات کشاورزی حداقل در جنوب کرمان در دستان دلال‌ها رها شده است.

علیرغم پیگیری‌های مکرر هیچ خبری از تدبیر و عمل نیست، پای صحبت یکی از کشاورزان اهل رودبارجنوب می‌نشینیم، دمای هوا در ماه رمضان حداقل ۳۷ درجه است سایه‌ای برای در امان بودن از تابش خورشید نیست اما کشاورزان در مزارع در حال کار و تلاش هستند. کمی دور تر عده‌ای زیر سایه درختی جمع شده‌اند کشاورزان برای خرید محصولشان با آنها چانه زنی می‌کنند و در نهایت محمد یکی از کشاورزان میانسال رودباری از جمع آنها دور می‌شود و می‌گوید اگر محصولم را به گوسفندان بدهم بهتر است که دست‌رنجم را به دلال بدهم.

او با نا امیدی می‌گوید: واقعاً نمی‌دانیم چه کنیم هر سال کشاورز حداقل در کشت یک محصول سود می‌کرد و ضرر بقیه جبران می‌شد اما امسال هر محصولی که برداشت می‌کنیم چیزی عایدمان نمی‌شود، حتی هزینه‌های خانواده را هم نمی‌توانم تأمین کنم.

محمد ابارقی می‌گوید: ۱۰ هکتار هندوانه کشت کرده‌ام، هندوانه درجه یک و سوپر حاصل شده اما هر کیلو محصول فقط هزار توان از سوی دلال‌ها قیمت گذاری می‌شود. با این قیمت اگر محصول را برداشت کنیم حتی نمی‌توانم کرایه حمل و نقل و دستمزد کارگر را بدهم.

چرا نه مسئولان دولتی و نه قوه قضائیه ورود نمی‌کنند

او گفت: سوالم این است که مسئولان در این شرایط چرا سکوت کرده‌اند و در اتاق‌های کارشان و زیر کولرهای گازی چه کار انجام می‌دهند؟ مگر مشکلات را نمی‌بینند، چرا باید محصولی که برای تولید آن برای هر کیلو حداقل ۲۹۰۰ تا ۳,۰۰۰ هزار تومان هزینه کرده‌ام را هزار تومان بفروشم؟ این پول به جیب چه کسی می‌رود چرا نه مسئولان دولتی و نه قوه قضائیه ورود نمی‌کنند؟

اما همه مثل محمد نیستند برخی از کشاورزی که تعدادشان هم کم نیست برای تأمین بخشی از نیازشان مجبورند محصول را بفروشند تا حداقل نان شبشان را تأمین کنند.

افزایش تعرفه‌ها صادرات را مختل کرده است

محسن مهدی زاده یکی از افرادی است که به اجبار محصولش را کیلویی ۹۵۰ تومان به دلال‌ها فروخته است، می‌گوید: خودم ۱۵ هکتار هندوانه کشت کردم اما قیمت مناسبی از سوی دلالان و میدان داران روی میوه زده نمی‌شود.

او می‌گوید: قیمت حمل و نقل هم بسیار بالاست چون کامیون‌ها باید فقط یک سر پر به بازار مصرف بروند و خالی به جنوب کرمان بازگردد به همین دلیل قیمت‌ها بسیار بالاست.

او افزود: تعرفه‌های بالا در مرزها موجب شده زمینه صادرات هم از بین برود چون دیگر برای کسی صرفه ندارد که محصول را صادر کند به همین دلیل فشار روی بازار داخلی است اما میدان داران در شهرهای بزرگ چون می‌دانند هزاران تن هندوانه در مزارع هرمزگان، کرمان و سیستان و بلوچستان روی زمین مانده است قیمت را می‌شکنند اما با ۶ تا ۷ برابر قیمت به مصرف کننده می‌فروشند و گاه یک محموله را ۴ دلال دست به دست می‌کنند تا به مغازه‌ها می‌رسد.

اگر به دلال نفروشم چکم برگشت می‌خورد

او در پاسخ به این‌که چرا محصول را به دلال فروخته است می‌گوید: هفته آینده سر رسید چک خرید سم و کود است و اگر نفروشم چکم برگه می‌شود.

مشکلات مردم در جنوب کرمان ادامه دارد اما استاندار کرمان در آخرین اظهار نظرش در خصوص وضعیت کشاورزان جنوب کرمان ابراز شرمندگی کرده است!

شرمندگی استاندار مشکلات ما را رفع نمی‌کند

علی زینی وند در خصوص قیمت پایین محصولات کشاورزی و فروش نرفتن محصولات گفته شرمنده هستیم و سعی می‌کنیم با برنامه ریزی مشکلات را کاهش دهیم. او اما مهمترین راهکار رفع مشکلات را صادرات دانسته است. اما کشاورزان رودبار جنوب می‌گویند این شرمندگی نان و آب خانواده‌های ما را تأمین نمی‌کند مگر چه کار دارد که ساز و کار برای رفع دلال بازی و فروش محصول به قیمت منصفانه ایجاد شود؟

صادرات در حالی مطرح می‌شود که شیوع کرونا در ماه‌های اخیر بر روی صادرات محصولات کشاورزی اثر گذاشته است، اگر هم برخی از صادر کنندگان بخش خصوصی بتوانند موانع کرونا کنار بزنند به سد جدی در زمینه تعرفه‌ها مواجه می‌شوند.

فرماندار رودبار جنوب در خصوص وضعیت فعلی می‌گوید: قیمت هندوانه در وضعیت فعلی ۳,۲۰۰ تومان است و از کشاورزان می‌خواهیم محصول را به دلال نفروشند.

قانعی فرد می‌گوید: مهمترین راهکار موجود صادرات محصول است و از افرادی که در این زمینه ورود کنند حمایت می‌کنیم.

او ادامه داد سه هزار و ۵۰۰ هکتار مزرعه هندوانه در رودبار جنوب وجود دارد که پس از رودبار جنوب برداشت محصول هندوانه در هفت شهرستان جنوبی استان یکی پس از دیگری آغاز می‌شود.

او همچنین از رایزنی با مسئولان مربوطه برای رفع مشکل کمبود کامیون و قیمت بالای حمل و نقل خبر داد و گفت: کشاورزان مشکلات حمل و نقل را به مسئولان منتقل کنند تا در اسرع وقت رفع شود.

قانعی فرد کشورهای آسیای میانه، افغانستان و کشورهای حوزه خلیج فارس را بازار مناسبی برای صادرات عنوان می‌کند.

فرماندار رودبار جنوب دلال بازی را یکی از مهمترین مشکلات موجود در خصوص افت قیمت هندوانه می‌داند.

با وجود اینکه همه صادرات را مهمترین راهکار رفع مشکل می‌دانند اما نه سیستم حمل و نقل و نه تعرفه‌ها برای صادرات محصولات شرایط مناسبی ایجاد نمی‌کنند و از سوی دیگر دلال‌ها سایه سنگینی بر بازار دارند و محصولات را ارزان می خرند و گران به مصرف کننده می‌فروشند.

درخواست‌های مکرر کشاورزان برای ورود مسئولان ادارت دولتی و قوه قضائیه برای رفع مشکل نیز بی پاسخ مانده است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 1
  • امروز: 122
  • دیروز: 234
  • هفته: 4,525
  • ماه: 14,301
  • سال: 72,194