غولهای اقتصادی کرمان سهم کمتری در اشتغال داشتند
کشاورزی همچنان پیشرو در اشتغال استان
زکیه سلیمی
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی کرمان معتقد است که توجه به صنعت باعث شده کشاورزی مظلوم واقع شود و این نگاه باعث ضعیف شدن کشاورزی در استان شده است.
«صنعتی شدن کرمان و بهرهبرداری بیشتر از معادن» این سیاستی است که مسئولان کرمانی برای توسعه کرمان در نظر گرفتهاند و معتقدند که برای اشتغالزایی بیشتر باید از این مسیر رفت.
از جلسات اقتصاد مقاومتی گرفته تا کارگروه رفع موانع تولید و غیره، همه بحث صنعت و معدن است و سعی دارد تا به هر نحو و با هر امتیازی این دو بخش را حتی با وجود تعارضات محیطزیستی فعال کنند.
افزایش اشتغال در حوزه کشاورزی
گزارش مرکز آمار ایران اما نشان داد که تمام این حرفها باد هواست.
بیشترین اشتغال در استانی که درگیر بحران آبی شدید است بر بخش کشاورزی استوار است.
رصد آمار نشان داده که این درصد نه تنها کمتر نشده بلکه بیشتر هم شده است.
به عبارت دیگر اگر در سال ۹۸حدود ۳۷ درصد از اشتغال استان در بخش کشاورزی بوده در سال ۹۹ این رقم به ۳۸.۷ درصد رسیده است.
در عوض اشتغال در بخش خدمات تکان خاصی نخورده و اشتغال بخش صنعت علیرغم تمام شعارها کاهش هم داشته و از ۲۵.۳ به ۲۳.۹ رسیده است.
مهرابی: صنعت رشد داشته است
هرچند که سرپرست معاونت اقتصادی استانداری کرمان این موضوع را درست نمیداند و میگوید سهم اشتغال با قدرمطلق متفاوت است و صنعت هم رشد داشته.
حسین مهرابی اضافه میکند: سهم را با قدر مطلق اشتباه نکنید. وقتی که عدد قدر مطلق در بخش صنعت بالا میرود اما به نسبت کشاورزی کمتر رشد دارد سهم کشاورزی افزایش مییابد، اما به منظور کاهش قدر مطلق در حوزه صنعت نیست.
اظهارات مهرابی اگرچه در دفاع از رشد اشتغال در بخش صنعت است اما رشد بیشتر اشتغال در حوزه کشاورزی در جای خود قرار دارد.
با این حال به نظر میرسد در این شرایط اشتغال کشاورزی همچنان از صنعت پیشی دارد اما سیاست دولت در این حوزه کمرنگ است.
تصور میکنند کشاورزی مقرون به صرفه نیست
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی کرمان میگوید بهرهوری در حوزه کشاورزی در سالهای گذشته کم بوده و تصورات این است که صنعت مقرون به صرفه تر از کشاورزی است.
سید محمدرضا ترابی موسوی علت بهرهوری کم را فرسودگی ادوات کشاورزی، افزایش قیمت نهاده، کود و هزینههای این حوزه میداند.
او میگوید: باید نگاه این باشد کشاورزی امنیت غذایی را تامین می ند و مثل صنعت درآمد خالص ندارد.به اعتقاد او همهی بخشهای استان فعال است اما پتانسیل یک بخش چندین برابر بهره برداری کنونی است.
اشتغالزایی در کشاورزی کمهزینهتر است
ترابی موسوی میگوید میزان هزینهای که حوزه کشاورزی برای ایجاد شغل صورت میگیرد خیلی کمتر از اشتغالزایی در صنعت است.
به اعتقاد او در یک مزرعه ای که روی دست کشاورزی میچرخد ۲۰ الی ۳۰ نفر مشغول به کار اند اما اگر کارخانه صنعتی بخواهد راهاندازی شود چند میلیون یورو هزینه میشود و در نهایت ۱۰۰ کار ایجاد میکند.
این فعال حوزه کشاورزی میگوید که حتی در فصل برداشت محصولات گاهی نیرو کم میآوریم و در سال گذشته به دلیل کرونا و نبود کارگر فصلی از استانهای مجاور ۵۰ درصد گل محمدی بردسیر نابود شد.
سید محمدرضا ترابی موسوی معتقد است که کرمان قطب کشاورزی کشور است و باید نگاه ویژهای به این حوزه شود.
تشکلهای کشاورزی در اشتغالزایی کاری نکردند
او از تشکلهای خصوصی حوزه کشاورزی هم گلایه میکند و میگوید: تشکلها هیچ کاری برای اشتغالزایی زیرمجموعه خودشان کاری نکردهاند و بیشتر فعالیتشان روی فروش محصولات بوده است.