به دنبال بحثهایی پیرامون خروج سیمان و فولاد از بورس کالا. انجمن صنفی سیمان: عرضه در بورس کالا موجب کاهش قیمتها شد
گزارش| ایسنا
در پی طرح ایده خروج سیمان و فولاد از بورس کالا در جهت کنترل تورم توسط وزیر راه و شهرسازی، رئیس هیات مدیره انجمن صنفی صنعت سیمان ضمن تاکید بر اینکه عرضه سیمان در بورس کالا موجب کنترل و حتی کاهش قیمتها شده، معتقد است که منتقدان عرضه در بورس کالا باید اعلام کنند که این بورس را که نماد شفافیت در دنیا است، در این جایگاه قبول دارند یا خیر؟
به گزارش ایسنا، مهرداد بذرپاش- وزیر راه و شهرسازی – در جلسه شورای مسکن مازندران در روز پنجشنبه هفته گذشته (۳۰ شهریور ماه)، نظارت و ساماندهی مشاوران املاک، کنترل بازار و مصالح و خروج مصالح سیمان و فولاد از بورس کالا را در کنترل و کاهش قیمت مسکن امری مهم دانست و گفت: بایستی عواملی که سبب گرانی مصالح شده را کنترل کنیم و بتوانیم مصالح را از بورس کالا خارج کنیم؛ چرا که منجر به گرانی کالاها و مصالح شده است.
به دنبال این اظهارنظر وزیر راه و شهرسازی موضوع مورد اظهار نظر کارشناسان و حتی برخی اعضای کمیسیون صنایع نیز قرار گرفت؛ به گونهای که برخی بر خروج سیمان و فولاد از بورس کالا در جهت کنترل تورم تاکید دارند.
برخی معتقدند که بورس کالا که در اساس، بایستی شرایطی برای شفافیت عرضه و تقاضا ایجاد کند، برای برخی کالاها از جمله مصالح ساختمانی، موجب افزایش قیمت شده و حتی انحصار در خرید ایجاد کرده است؛ در این زمینه، حسینعلی حاجی دلیگانی (عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس) ضمن اشاره به ایدهی وزیر راه و شهرسازی برای خروج فولاد و سیمان از بورس کالا جهت کنترل تورم، تاکید کرد: در حوزه تامین مواداولیه اعم از مصالح ساختمانی شاهد دلالیهای بزرگ هستیم. از سوی دیگر بررسیهای میدانی نشان میدهد، در سازوکار بورس کژکارکردی شرکتها و اشخاص حقیقی نیز دیده شده به صورت یکجا محصولات و مواداولیه از در بورس کالا خریداری شده و در مرحله بعد افراد یا واحدهای با قدرت خرید کمتر از خریداران عمده، مجبور به تهیه مواد با قیمتهای بالا و چند برابری از این مجموعهها هستند.
از سوی دیگر برخی کارشناسان معتقدند که قفل بازار مسکن با خروج سیمان و فولاد از بورس کالا باز میشود. ضمن اینکه جعفر قادری (عضو کمیسیون برنامه و بودجه) نیز نهضت ملی مسکن را گروگان قیمتسازی سیمان و فولاد در بورس خوانده و ورود جدی دولت به این حوزه برای مهار قیمت مواداولیه و مصالح ساختمانی را ضروری دانسته است.
حمید فرمانی – رئیس هیات مدیره انجمن صنفی صنعت سیمان- در این رابطه، در گفتوگو با ایسنا، ضمن تاکید بر اینکه در بورس کالا کنترل قیمت اتفاق میافتد، اظهار کرد: در شش ماهه نخست امسال که حداقل سه ماه آن مربوط به تابستان و با اعمال محدودیتهای برق (و گاهاً قطعی کامل برق) همراه بوده است، به نسبت شش ماهه نخست سال گذشته و حتی نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰، قیمتها نهتنها افزایش پیدا نکرده که کاهشی هم شده است.
وی تصریح کرد: این موضوع ماحصل حضور در بورس کالا و کنترلهایی است که وزارت صمت بر نحوه عرضهها دارد؛ هرچند که ما مخالف این کنترلها هستیم و آن را شکلی از قیمتگذاری دستوری میدانیم؛ اما بههر حال در این پلتفرم، این امکان وجود دارد که دولت نظرات خود را اعمال کند.