بهره برداری از کارخانهای که مجوز زیست محیطی ندارد
فولاد راور با تانکر آبرسانی میشود
مرضیه قاضیزاده | فاز اول کارخانهای که حتی مجوز محیط زیست نداشت، به بهره برداری رسید.
فولاد راور، در ابتدا کارخانه کک سازی بود. اردیبهشت ۹۱ عملیات اجرایی آن آغاز شد و قرار بود تا ۴۰۰ هزار تن کک تولید کند. دو سال پس از آن اما کارخانه به مشکل مواد اولیه خورد. زغال که نرسید کارخانه کک سازی عملا تعطیل شد.
همان زمان بود که محمدرضا پورابراهیمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در حضور معاون وزیر صمت اعلام کرد که در صورت حل نشدن بحث کک سازی راور، استعفا میدهد.
از کک به فولاد رسیدند
پورابراهیمی استعفا نداد اما تصمیم گرفتند که کک سازی را به فولادسازی تبدیل کنند.همین شد که کلنگ صنعت آبر فولاد بر روی دشت ممنوعه راور زده شد.
مقرر شد با سرمایه گذاری گل گهر سه کارخانه فولاد، نورد و بوته گرافیت در راور مستقر شود.
سال گذشته محمد مهدی زاهدی، نماینده مردم کرمان و راور در این باره گفته بود:« طی مذاکراتی که صورت گرفته به یک شرکت چینی پیشنهاد دادهایم که کارخانه بوته گرافیت را با بررسیهای لازم در اینجا ایجاد کنند و در نهایت سه کارخانه فولاد اسفنجی، نورد و بوته گرافیت را در راور داشته باشیم.»
فولاد راور مجوز محیط زیست ندارد
در این تغییر جهت از کک به فولاد اما محیط زیست نادیده گرفته شد.
مرجان شاکری،مدیر کل حفاظت محیط زیست استان کرمان در این باره به «کرمان نو»میگوید: «برای این طرح اصلا مجوز محیط زیست را نخواستند. احتمالا گفتهاند که وقتی پیشرفت فیزیکیشان به صد در صد رسید، سراغ محیط زیست میروند. »
آن طور که پیداست فاز اول این کارخانه آماده بهره برداری است و برای فازهای دوم و سوم آن سرمایهگذاریهایی صورت گرفته است.
به گفته شاکری کارخانه فولاد راور در زمان مدیریت قبلی مطرح شده و محیط زیست به این پروژه مجوز نداده است.
او در این باره توضیح میدهد:«در دوره مدیریت قبلی در جلسهای عنوان میشود که در این محل قبلا کک سازی مجوز گرفته و میتواند فولاد مستقر شود،ولی ما بارها طی مکاتبات مختلف ابلاغ کردیم که مجوز ارزیابی را به محیط زیست ارائه کنند.»
یکی از بررسیهای اولیه هر طرح، نحوه تامین آب آن است. موضوعی که به صورت تخصصی در کمیته ماده ۲ محیط زیست بررسی میشود و مورد ارزیابی قرار می گیرد.
شاکری میگوید:«چون این طرح به این کمیته نرسیده ما هیچ اطلاعی از نحوه تامین آب آن نداریم.» او معتقد است که سازمان صنعت، معدن و تجارت باید نسبت به این بی توجهی پاسخگو باشد و بگوید که چگونه بدون موافقت محیط زیست به یک طرح مجوز داده است.
سازمان صمت:مسئولیت با امور اراضی است
روال اداری هر پرونده بدین صورت است که ابتدا سرمایه گذار به سازمان صمت مراجعه کرده و استعلامات لازم را دریافت میکند.پس از دریافت جواب تمامی استعلامات از هر اداره مجوز کلی از این سازمان برای سرمایه گذاری صادر میشود.
ناهید کلانتری، معاون برنامه ریزی و سرمایه گذاری سازمان صمت کرمان اما به «کرمان نو» میگوید:« پروژههایی به عظمت فولاد راور به دلایل زیر ساختی تامین آب و برق قابلیت اجرا در شهرکهای صنعتی را ندارند. در خارج از شهرکهای صنعتی نیز متولی کار امور اراضی یا مسکن و شهرسازی است که در مورد کارخانه راور که خارج از محدوده شهری است، اقدامات لازم توسط امور اراضی انجام شده است و سازمان صمت در این رابطه اطلاعی ندارد.»
امور اراضی: ما فقط زمین دادیم
قدرت الله باقدرت، مدیر امور اراضی استان کرمان در گفت و گو با «کرمان نو» مدعی است که این سازمان صرفا زمین را اختصاص داده مسئول باقی امور نیست.او میگوید:«ما صرفا زمین را واگذار میکنیم و واگذاری زمین بعد از اخذ مجوزی است که سازمان صمت صادر میکند.»
با قدرت البته مدعی است که قبل از واگذاری زمین از محیط زیست استعلام گرفته شده است:« بعد از مجوز سازمان صمت، از سایر دستگاه ها مثل محیط زیست استعلام گرفته میشود و اگر پروژهای مجوز محیط زیست نداشته باشد اصلا به آن پروژه زمین اختصاص نمییابد.»
این اظهارات درحالی مطرح میشود که مدیر کل محیط زیست استان صراحتا اعلام کرد که این پروژه هیچ گونه مجوزی از محیط زیست ندارد.
مجوز حفر چاه در دشت ممنوعه
براساس آخرین اطلاعات شرکت آب منطقه ای استان کرمان، راور از مناطق ممنوعه برداشت آب است.با این حال این کارخانه از همین سازمان مجوز حفر چاه گرفته است.پیگیری چند روزه خبرنگار«کرمان نو»برای مصاحبه با علی رشیدی، مدیرکل آب منطقه ای استان کرمان بی نتیجه ماند.با این حال فرماندار این شهرستان شهریور امسال به «کرمان نو» گفته بود:« یک چاه به نام کارخانه در حال حفر است و در حال رایزنی برای خرید دو چاه دیگر هستیم که تا حدودی مشکل آب مرتفع شود.»
براساس شواهد موجود مجوز حفر این چاه مربوط به سال ۹۴ است اما به آب نرسیده است.
حالا طی یک تصمیم شتابزده چاه دیگری به عمق ۵۰ متر در مکانی دیگر در حال احداث است تا آب این کارخانه را تامین کند.
حفر چاه برای شرب کارکنان است نه صنعت
مهدی حسینی نژاد، رئیس سازمان صمت در گفت و گو با«کرمان نو» نسبت به این موضوع ابراز بی اطلاعی می کند.
او به «کرمان نو» میگوید:« ماده ۲۷ و ۲۸ قانون «توزیع عادلانه آب» به ما اجازه حفر چاه برای صنعت را نمی دهد. تنها یک ظرفیت قانونی وجود دارد که براساس آن حفر چاه برای استخراج ۲۵ متر مکعب آب در روز برای برای مصرف شرب و بهداشت کارکنان مجوز قانونی دارد.»
با این حال مجتبی شفیعی، جانشین مدیر سایت فولاد راور حفر چاه برای تامین نیاز این کارخانه را تایید کرده است.
فولاد راور با تانکر آبرسانی می شود
مصرف آب فاز اول این کارخانه در ۲۴ ساعت ۳۰۰ متر مکعب است.
با این حساب، مصرف آب در یک ماه ۹ هزار متر مکعب میشود.
این مسئله خود گواه این است که با تنها یک چاه آب این کارخانه تامین نخواهد شد.
خصوصا که فاز دوم و فاز سوم این کارخانه بی آب در حال اجرا است.
علی زینی وند، استاندار کرمان ۱۳ روز پیش به ایرنا گفته بود:« آب مورد نیاز پروژه فولاد راور با حفر چند حلقه چاه تامین میشود و بر اساس گزارش ها این پروژه به لحاظ تامین آب مشکلی ندارد و راه های دیگری نیز برای آن دنبال خواهد شد.»
با این حال یک منبع آگاه به خبرنگار «کرمان نو» میگوید: «هیچ کدام از چاههای حفر شده برای این کارخانه به آب نرسیده اند و هم اکنون آب رسانی به این کارخانه با تانکر انجام میشود.»