مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان: منشا بیشتر گرد و غبار کرمان از کانونهای داخل استان است
مدیرکل منابع طبیعی وآبخیزداری استان کرمان گفت: در دنیای امروز یکی از چالشهایی که سازمان ملل در آغاز هزاره سوم فراروی بشر عنوان کرده چالش بیابان زایی است و این یک پدیده جهانی است.
مهدی رجبی زاده میگوید: عوامل مختلفی در پدیده بیابان زایی دخیل هستند، ولی بخش مهم آن به دلیل تداخلاتی که بشر انجام داده است و باعث برهم زدن تعادل اکوسیستم شده است.
او برداشت بی رویه آبهای زیرزمینی یکی از عوامل تاثیر گذار میداند و می گوید: وقتی مردم بیش از توان سفرههای زیرزمینی آب برداشت میکنند، سطح آب پایین میآید و محدودهایی که رطوبت را برای ریشه مراتع، گیاهان و جنگلها ایجاد میکرده خشک میکند و سطح خاک فاقد پوشش گیاهی میشود.
به گفته رجبی زاده، وقتی سطح خاک فاقد پوشش گیاهی میشود با اندک وزش باد شاهد پدیده گردوغبار و در نهایت طوفانهای شن خواهیم بود.
رجبیزاده میگوید: تخریب پوشش گیاهی در هرشکلی که انجام شود عامل مهمی در فرایند افزایش بیابانزایی است. به گفته مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان طبیعت همیشه فعالیت خود را انجام میدهد و این ما هستیم که باید طبیعت را به صورتی مدیریت کنیم که عوارض منفی این پدیدهها بر زندگی بشر کمتر مشاهده شود.
او گفت: هیچکس نمیتواند ادعا کند که میتواند طبیعت را صددرصد مدیریت کند فقط میتوانیم تلاش کنیم که عوارض منفی را کاهش دهیم.
رجبیزاده میگوید: در حال حاضر از ۱۶شهرستان شمال استان کرمان در ۱۳شهرستان با مقوله بیابان زایی مواجه هستیم و پروژههای بیابانزدایی در این مکانها اجرا میشود که این وضعیت ما در شمال استان کرمان است.
او میگوید: در مجموع بایستی این ۱۳شهرستان را در حد امکانات و اعتباراتی که وجود دارد مدیریت کرد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان گفت: کانونهای بحرانی در شمال استان کرمان ۲۸ مورد است که یک میلیون و ۲۰۰هزار هکتار وسعت دارند و حفظ این مکانها مانند اراضی کشاورزی، باغ ها، روستاها، شهرها که باید در اولویت شماره یک باشند و حفاظت کنیم و حفظ آنها برای ما حیاتی است.
رجبیزاده میگوید: در خصوص پوشش گیاهی سرانه جنگل در جهان چهار هزار و ۵۰۰مترمربع، ایران یک هزارو ۴۰۰ متر و در استان کرمان ۵۰ مترمربع است که این استان در فقر پوشش گیاهی است بنابراین از نگاه محیط زیست و منابعطبیعی قطع حتی یک شاخه درخت هم یک آسیب جدی به محیط زیست است و به شدت مخالف هستیم.
رجبیزاده در خصوص اقدامات بیابانزدایی گفت: پیشینه فعالیتهای بیابانزدایی در استان کرمان تقریبا از سال ۴۵ شروع میشود و نزدیک ۶۰سال است که فعالیتهای مستقیم انجام میشود و به دلیل گسترش اراضی بیابانی نمیتوانیم ادعا کنیم همه این موارد را میتوانیم مدیریت کنیم و بخشی از این فعالیتها فوریتی و اورژانسی است که در مناطق بحرانی انجام میشود وبخش عمده آنها در شرق استان متمرکز است.
به گفته او برای اینکه شرق استان به شدت تحت تاثیر فرسایش بادی و هجوم شنهای روان قرار دارد پارسال حدود ۱۷۵میلیارد تومان در ۴شهرستان هزینه کردیم. او میگوید: در قالب سند ملی گرد و غبار که تصویب شد برای کل استان باید حدود ۷۵۰هزار هکتار عملیاتهای مختلف مقابله با بیابان را دراستان انجام دهیم.
به گفته رجبیزاده همزمان در۱۳شهرستان استان اقدامات مختلفی انجام میدهیم و بحث گردوغبار در استان کرمان بخشی تحت تاثیر کانونهای درون استانی است که در چند سال اخیر فرایند جدیدی از جمله اراضی کشاورزی رها شده به این وضعیت اضافه شده است. او گفت: بخشی دیگر از این گردو غبار ناشی از کانونهای خارج از استانی است و ما کمتر تحت تاثیر کانونهای فرامرزی هستیم.