فرماندار رفسنجان در مورد کاهش تولید پسته: استحصال بی‌رویه آب از سفره‌های آب زیرزمینی یکی از دلایل کاهش تولید پسته است

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1540

 فرماندار رفسنجان در مورد کاهش تولید پسته:  استحصال بی‌رویه آب از سفره‌های آب زیرزمینی یکی از دلایل کاهش تولید پسته است

فرماندار رفسنجان حفر چاه‌ها و استحصال بی‌رویه آب از سفره‌های آب زیرزمینی و به دنبال آن کاهش کیفیت و کمیت آب و تغییرات اقلیم را مزیدی بر علت کاهش تولید پسته رفسنجان برشمرد و گفت: از سال ۸۶ که به رکورد تولید ۱۲۰ هزار تن پسته در رفسنجان رسیدیم، بعد از آن دیگر به این رکورد نرسیدیم.

حسین رضایی فرماندار رفسنجان، در مراسم تشکیل انجمن “ذی‌نفعان آب” رفسنجان اظهارکرد: پایان‌نامه‌هایی در حوزه آب و منابع آب کشاورزی در رفسنجان تولید شده که می‌تواند به‌عنوان الگویی در مصرف بهینه آب مطرح و اجرا شود این در حالی است که تاکنون تمام راهکارهای مطرح شده از سوی وزارت نیرو به دلیل عدم مشارکت ذی‌نفعان موفق نبود.

او بیان‌کرد: در ارزیابی اقتصادی مطرح شد که کشت هندوانه و پسته از لحاظ مصرف کم آب، در ردیف و کنار هم قرار گرفتند به‌طوری که رتبه‌های محصولات کم‌آب‌بر شامل زعفران، زرشک، هندوانه و پسته مطرح شد؛ لذا تحلیل اقتصادی باعث شد از ممنوعیت کشت هندوانه که به نظرشان مصرف آب زیادی را در بر دارد، جلوگیری شود.

او افزود: به کشورهای دیگر که نگاه می‌کنیم می‌بینیم دیگر کشورها هم دغدغه مصرف آب را دارند و در حال تدوین قوانین و مقرراتی هستند تا بر پایه اصول و این قوانین بتوانند آب را بهینه مصرف کنند تا در آینده با کم‌آبی مواجه نشوند. تدوین و تکمیل مقررات و قوانین آب کالیفرنیا از چندین سال پیش آغاز شده که قرار است در سال ۲۰۳۰ تکمیل و مورد اجرا قرار گیرد.

فرماندار رفسنجان تصریح‌کرد: در بیشتر نقاط دنیا به‌خاطر کمبود بارندگی و تغییرات اقلیم، تولید محصولات کشاورزی به خطر افتاده و پسته‌کاری به‌صرفه‌تر است و پسته را جایگزین بسیاری از کشت‌ها کردند.

چرا آب چاه‌ها شور و تلخ شد؟

رضایی از تشکیل مؤسسه ذی‌نفعان آب که جهت بررسی آب مورد مصرف کشاورزی در بخش‌های مختلف شهرستان اعم از نوق، کشکوئیه، کبوترخان، بخش مرکزی و… ایجاد شده ابراز خرسندی کرد که قوانین مصرف آب را می‌توان بر اساس این بررسی و وضعیت‌ها تدوین کرد، در ادامه گفت: از سال ۵۳ که ۳۶۰ حلقه چاه کشاورزی در رفسنجان داشتیم که حفر چاه‌ها را ممنوع کردند؛ اما اضافه بر سازمان، آب از سفره‌های زیرزمینی برداشت کردیم.

او با اشاره به اینکه تغذیه آب سفره‌های زیرزمینی در رفسنجان از بردسیر گرفته تا کبوترخان، حومه شرقی و غربی و دشت انار ادامه دارد، افزود: شهرستان انار از لحاظ کیفی به‌شدت خراب و شوری آب بیداد می‌کند و EC آب در انار ۱۸ هزار به بالا است و آب‌های شیرین را مصرف کردیم.

فرماندار رفسنجان اظهارکرد: ۱۶ سال پیش در سال ۸۶ در رفسنجان ۱۲۰ هزار تن پسته تولید کردیم. ازآن‌پس دیگر به این رکورد نرسیدیم، لذا بحث اصلی آب و کیفیت نامطلوبش است و بعد از آب مشکل کاهش تولید پسته، تأثیر تغییرات اقلیمی است که در دهه آخر از سال ۹۲ تاکنون بی‌سابقه بود و به دلیل سرمازدگی و گرمازدگی در روی کره زمین بیشترین رکورد و خسارت به بخش کشاورزی زده شد.

رضایی ادامه داد: ۱۰۲۴ حلقه چاه کشاورزی در رفسنجان فعال داریم که در متن پروانه‌های صادر شده به میزان ۲۵ تا ۳۰ لیتر در ثانیه حق برداشت آب از چاه‌ها داده شده بود؛ اما اکنون کاهش‌یافته و به ۱۷ لیتر در ثانیه رسیده که به‌ندرت چاهی در رفسنجان می‌توان پیدا کرد که آب فراوانی داشته باشد.

آبیاری اراضی خشک پسته برای باطل نشدن اسناد آن‌ها

فرماندار رفسنجان عنوان‌کرد: ۲۰ درصد آب را از چاه استحصال می‌کنیم که فقط به‌خاطر حفظ و استمرار مالکیت باغ‌ها است. قانون باید اصلاح شود تا این آب صرف باغات بایر نشود و هدر نرود از ترس باطل شدن سند زمین کشاورزی این آب هدر می‌رود و کشاورزان باید مطلع باشند که آب نایاب را کجا هدر می‌دهند.

 

رضایی اضافه کرد: باید قوانین آب اصلاح و تغییر پیدا کنند. توزیع عادلانه آب در ماده ۲۷ و ۲۸، تعدیل یارانه‌ها و… می‌تواند به بهبود وضعیت آب کمک کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :