گزارشی از دلایل اصلی خاموشی‌های زمستانی و بحران انرژی؛ آیا دولت در مواجهه با بحران انرژی ناتوان است؟ زمستان خاموش، بلای ناترازی یا کسری بودجه!

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1849

گزارشی از دلایل اصلی خاموشی‌های زمستانی و بحران انرژی؛ آیا دولت در مواجهه با بحران انرژی ناتوان است؟ زمستان خاموش، بلای ناترازی یا کسری بودجه!
کاغذوطن
قطع برق منازل در زمستان یک شوک بود. یک اتفاق خارج از عرف که ابتدا دولت سعی کرد با شانتاژ خبری «خاموشی منظم» جایگزین «مازوت» افکار عمومی را منحرف کند. ناترازی برق کشور این فصل ۱۴ هزار مگاوات بود، عددی کمتر از ناترازی برق تابستان، اما دولت دیگر قادر به محول‌ کردن این ناترازی به صنعت نبود. دو انتخاب روی میز بود؛ اول، محول‌ کردن خاموشی دوباره به صنعت که به قیمت کسری ملزومات صنعتی با خوابیدن تولید تمام می‌شد و خود آغازگر بحرانی دیگر و دوم، خاموشی بخش خانگی. به نصف رسیدن ذخایر گازوئیل و قاچاق سوخت دستاویز دیگر دولت بود؛ اما سهم این بخش از سبد انرژی شاید ۱۰ درصد باشد. مشکل فراتر از این است، طبق گفته «هاشم اورعی»، استاد دانشگاه صنعتی شریف، دولت پزشکیان برخلاف سایر دولت‌ها که در زمستان با واردات گاز از روسیه و ترکمنستان کسری گاز کشور را پوشش می‌دادند و این بحران را به تعویق می‌انداختند، موفق به اخذ قرارداد نشده است. دولت با کسری بودجه مواجه است و این بین خاموشی‌های گسترده با رشد روزافزون بهای رمزارزها همراه شد. سخنگوی صنعت برق می‌گوید سهم برق رمزارز بین ۱۷۰۰ تا دو هزار مگاوات برق است، یعنی در حد ۴ درصد مصرف؛ اما اخباری که به فضای مجازی کشانده شده، حاکی از سهم بیشتر این امر است.
تا ماه قبل دولت سعی داشت تا این پیام را مخابره کند که «خاموشی منظم» جایگزین «مازوت» شده است. سخنگوی دولت اعلام کرد علت قطعی‌های برنامه‌ریزی‌شده برق این است که بعضی از نیروگاه‌ها مجبور به مصرف مازوت هستند و دولت برای جلوگیری از آلوده‌شدن هوا، مازوت‌سوزی در سه نیروگاه را تعطیل کرده است. بعد از آن شرکت توانیر در ۲۰ آبان با صدور اطلاعیه‌ای تحت‌عنوان «اطلاعیه شماره یک درخصوص مدیریت انرژی در دوره سرد سال»، از قطعی برق در همه مناطق شهری و روستایی کشور به‌صورت دوساعته در روز و از بین ساعات ۹ صبح تا ۵ بعدازظهر خبر داد.
آدرس اشتباه دولت
اعلام جدول خاموشی به‌بهانه حذف مازوت و کاهش آلودگی یک آدرس غلط بود. توقف مازوت‌سوزی در سه نیروگاه بخاری اگر حتی منجر به از مدار خارج‌ شدن این نیروگاه‌ها و توقف تولید برق در آنها شود، اگرچه به محدود شدن تأمین برق کشور می‌انجامد، اما نمی‌تواند تولید برق را به‌حدی محدود کند که نیاز به اعمال خاموشی‌های سراسری باشد.
درواقع، اگر این نیروگاه‌ها مازوت هم می‌سوزاندند، باز ما خاموشی داشتیم؛ موضوعی که گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس برای همه روشن کرد. مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در بخشی از سلسله گزارش‌های خود در زمینه بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۴، به این موضوع اشاره کرد و نوشته است: «ذخایر گازوئیل و نفت‌کوره نیروگاه‌ها در شش‌ماه نخست ۱۴۰۳، نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش پیدا کرده و افزایش ناترازی گاز و عدم امکان تأمین سوخت مایع جایگزین، چالش‌هایی را برای تأمین برق در زمستان به‌وجود آورده است.» از اینجا به‌بعد موجی از اطلاعات ضدونقیض توسط نمایندگان مجلس، وزارت نیرو، نفت و دولتی‌ها و درباره حجم ناترازی گاز و قطعی‌های پاییزی منعکس شده است.
اطلاعات متناقض وزارت نفت و نیرو
مطابق آمار رسمی وزارت نیرو، نیروگاه‌های کشور در سال ۱۴۰۲ حدود ۹۰ میلیارد مترمکعب سوخت معادل مصرف کردند که از این میزان، ۷۴ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی، ۱۰ میلیارد لیتر گازوئیل و ۶ میلیارد لیتر مازوت بوده است. باتوجه‌به رشد سالانه تولید و مصرف برق در کشور و افزایش ۲.۲ درصدی تولید برق نیروگاه‌ها در سال جاری، انتظار منطقی این بود که مصرف گاز نیروگاه‌ها نیز به همین میزان افزایش پیدا کند. اما برخلاف این انتظار، میزان گاز تحویلی به نیروگاه‌ها با کاهش ۷ درصدی (در مجموع ۹ ماه سال) مواجه شد.
درحالی‌که وزارت نیرو مدعی کاهش تحویل سوخت گاز به نیروگاه‌هاست، وزارت نفت در گزارش خود آورده است که میانگین سوخت تحویلی به نیروگاه‌ها از ابتدای امسال تا ۱۹ آذرماه به ۲۸۵ میلیون لیتر در روز رسیده که شامل گاز، گازوئیل و نفت‌کوره می‌شود که نسبت به سال گذشته رشد ۶ درصدی را ثبت کرده و نسبت به آذرماه پارسال، ۲.۵ درصد بیشتر سوخت به نیروگاه‌ها تزریق شده است.
اطلاعات آماری در ایران آشفته است؛ آنقدر آشفته که رئیس مجلس از قاچاق ۳۰ میلیون‌ لیتری سوخت در کشور می‌گوید و روز بعد از آن، رئیس‌جمهور میزان قاچاق را ۲۰ میلیون لیتر اعلام می‌کند. جدا از حجم بالای سوختی که مشخص نیست چگونه از کشور خارج می‌شود، این مسئله جای ابهام دارد که فاصله ۱۰ میلیون‌ لیتری قاچاق بین صحبت‌های رئیس دولت و رئیس قوه مقننه از کجا می‌آید؟ اینکه هرکدام از عوامل مثل کسری گاز، عرضه ۴۷۱ میلیون لیتر نفت گاز در بورس انرژی در تیر و مردادماه، صادرات گاز و یا عدم ذخیره گازوئیل و ماینرها در بروز این خاموشی‌ها نقش داشتند، چیزی است که به‌علت آمار مخدوش نمی‌توان روی آن اظهارنظر کرد. ما در این گزارش اما به‌دنبال پاسخ این سؤالیم که چرا این کسری‌ها به پاییز کشیده شد و با شروع افزایش قیمت رمزارز نمود بیشتری پیدا کرد؟
در نیمه شهریورماه امسال سخنگوی صنعت برق اعلام کرد که بین ۱۷۰۰ تا دو هزار مگاوات برق به‌صورت غیرمجاز در زمینه ماینرهای غیرمجاز مصرف می‌شود. باتوجه‌به میانگین تولید ۵۰ هزار مگاواتی برق کشور، این حجم به ۴ درصد از حجم مصرف برق کشور هم نمی‌رسد.
کشف ماینر از مساجد تا دستگاه‌های اجرایی|
بااین‌حال، کشف ۸۰ دستگاه ماینر غیرمجاز از مسجد مکی زاهدان و سوءاستفاده از برق رایگان مسجد و مدرسه مکی، ضبط تجهیزات استخراج رمزارز در یکی از ادارات دولتی شهرستان رشت و اطلاعاتی که سپاه اخیراً از کشف یک مزرعه تولید رمزارز با ۱۲۰ دستگاه ماینر در یکی از مناطق شهرستان ری منتشر کرد، نشان می‌دهد احتمالاً ابعاد قضیه بیشتر از آمار رسمی باشد. هم‌زمان اخبار و شایعاتی در فضای مجازی در حال دست‌به‌دست شدن است که حکایت از مزارع بزرگ رمزارز در کشور دارد. برخی از شبکه‌های اجتماعی از مزرعه بزرگی در شهر ری با ابعاد مصرفی برق ۱۰ استان حکایت دارد که برقش را مستقیماً از نیروگاه منتظر قائم می‌گیرد. این اخبار بر روی کسری یک‌هزار و ۱۳۴ همتی کسری بودجه دولت و قرارداد دولت با چین سوار است؛ اخبار غیرموثقی که اخیراً پایش را از شبکه‌های اجتماعی فراتر گذاشته است. «فرشاد مؤمنی»، یک از اقتصاددانان کشور، در یک ویدئوی کوتاه از دولت انتقاد کرده است که چرا اصل ماجرای قطع برق را برای مردم تعریف نمی‌کنید؟ و چرا به مردم نمی‌گویید ماینینگ باعث قطعی برق زمستان است؟
«سید هاشم اورعی»، استاد دانشگاه صنعتی شریف و رئیس اتحادیه انجمن‌های علمی انرژی ایران، در گفت‌وگو با «پیام ما» بیان می‌کند که کل این سناریو مبنی‌بر اینکه علت اصلی قطعی برق زمستانه به‌دلیل ماینرهای غیرمجاز است، کاملاً غلط نیست؛ اما در آن شانتاژهای سیاسی هم نهفته است. او می‌گوید: «هیچ‌کس نمی‌تواند جواب صددرصد به این پرسش بدهد که آیا علت قطعی برق زمستانه ماینرهاست؟ اما من معتقدم که بخشی از نهادهای حاکمیتی برای تأمین بخشی از هزینه خود و خارج از دولت دارند این کار را می‌کنند. به‌اعتقاد من، وزارت نیرو هم‌ زورش به این افراد نمی‌رسد که جلوی این مسائل را بگیرد؛ ام انرژی، مانند یک بحران به برق کشور آسیب می‌زند. البته به‌نظر می‌رسد این زمستان رشد روزافزون رمزارز نیز بلای مضاعفی شده که این ناترازی را تشدید کرده است و با افزایش تقاضای برق مصرفی برای استخراج رمزارز، این ناترازی دوچندان شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 5
  • دیروز: 739
  • هفته: 2,219
  • ماه: 12,857
  • سال: 75,666