با وجود تکالیف دولت در ایجاد اشتغال گزارش مرکز آمار نشان داد. بیکاران کرمان کم نشدند

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1859

با وجود تکالیف دولت در ایجاد اشتغال گزارش مرکز آمار نشان داد. بیکاران کرمان کم نشدند
حجم بیکاران کرمان کاهش نیافته است. نرخ بیکاری کرمان در پاییز امسال ۹درصد گزارش شده است که دقیقا همان عدد در پاییز سال ۱۴۰۲ و کرمان را در چجایگاهم نهم قرار داده است. گزارش مرکز آما راما نشان می‌دهد که نرخ مشارکت اقتصادی که نمادی از پویایی بازار کار است افزایش یافته است. پاییز سال جاری از هر هزار نفری که در سن اشتغال بوده، ۳۹۸ نفر شغل داشتند و یا فعالانه به دنبال کار می‌گشتند، این عدد در پاییز سال گذشته ۳۹۵ نفر به ازای هر هزار نفر بود.
نرخ بیکاری و نرخ مشارکت، دو شاخص اصلی در بازار کار است که اولی وضعیت شغلی و دیگری پویایی بازار کار را منعکس می‌کند. در نگاه اول، به نظر می‌رسد کاهش نرخ بیکاری در هر حالتی مثبت است اما با اضافه کردن نرخ مشارکت و توجه به ماهیت آن ممکن است این نتیجه‌گیری دستخوش تغییراتی شود.
به نظر می‌رسد در طول 17 سال اخیر، بالاترین نرخ مشارکت در اواخر دهه 90 به ثبت رسیده و پس از آن این شاخص با سرعت نسبتا قابل توجهی رو به اُفول گذاشته است. البته، بالاترین سطوح نرخ بیکاری مربوط به اواخر دهه 80 می‌شود. آخرین داده‌های مرکز آمار نیز حکایت از آن دارد که نرخ بیکاری و نرخ مشارکت هر دو در یک جهت حرکت کرده و کاهش یافته‌اند. آیا این اتفاق مثبتی است یا نمی‌توان به این زودی چنین نتیجه‌ای گرفت؟
میانگین نرخ بیکاری کشور در فصول اخیر تک‌رقمی بوده اما این شاخص همچنان در پنج استان دو رقمی است. قم نیز در تابستان در این فهرست قرار داشت اما نرخ بیکاری این استان از 10.9 درصد در تابستان به 7.8 درصد در پاییز کاهش یافت. استان‌هایی که همچنان نرخ بیکاری دو رقمی دارند عبارت‌‌اند از: سیستان و بلوچستان (12.5 درصد)، خوزستان (11.9 درصد)، کرمانشاه (11.8 درصد)، لرستان (11.5 درصد) و اردبیل (10.1 درصد).در این میان، تغییراتی در فهرست استان‌هایی با کمترین نرخ بیکاری دیده می‌شود؛ به گونه‌ای که نام سه استان از این فهرست خارج و سه استان به آن افزوده شده است. در جایگاه تهران و مازندران نیز تغییراتی دیده می‌شود.
استان‌های مرکزی، خراسان رضوی و آذربایجان غربی به ترتیب از جایگاه اول، سوم و چهارم به رتبه دهم، دوزادهم و چهاردهم سقوط کرده‌اند. این تغییر، به معنای نزول جایگاه آنها، در فهرست استان‌هایی با کمترین نرخ بیکاری است. البته در این تغییر، علاوه بر شرایط هر استان، تغییرات روند بیکاری و اشتغال در دیگر استان‌ها نیز تاثیر دارد.در مقابل، تهران از جایگاه پنجم به اول صعود کرده و استان‌های خراسان جنوبی، ایلام و یزد نیز به این فهرست افزوده شده‌اند.
روایت آماری از بازار کار
نرخ بیکاری نشان‌دهنده درصدی از جمعیت فعال است که در سن کار قرار دارند، توانایی کار کردن را دارند، و به دنبال شغل می‌گردند اما موفق به یافتن آن نشده‌اند. به عبارت دیگر، این نرخ نسبت تعداد بیکاران به کل جمعیت فعال (شاغلان + بیکاران) را اندازه‌گیری می‌کند. کاهش نرخ بیکاری معمولاً به عنوان نشانه‌ای از بهبود وضعیت اشتغال در نظر گرفته می‌شود.
از سوی دیگر، نرخ مشارکت اقتصادی درصدی از جمعیت در سن کار را نشان می‌دهد که یا شاغل هستند یا فعالانه به دنبال کار می‌گردند. این نرخ به ما می‌گوید چه بخشی از جمعیت در سن کار، حاضر به مشارکت در بازار کار هستند. کاهش نرخ مشارکت می‌تواند نشان‌دهنده این باشد که برخی افراد، به دلایلی مانند ناامیدی از یافتن شغل، بازنشستگی زودهنگام، یا ادامه تحصیل، از جستجوی کار دست کشیده‌اند و دیگر جزو جمعیت فعال محسوب نمی‌شوند.
این دو شاخص در کنار هم می‌توانند تصویر کامل‌تری از وضعیت بازار کار ارائه دهند. برای مثال، کاهش نرخ بیکاری همراه با کاهش نرخ مشارکت ممکن است نشان‌دهنده بهبود واقعی نباشد، بلکه حاکی از خروج بخشی از بیکاران از جمعیت فعال باشد.
وضعیت بیکاری در پاییز 1403
جدیدترین گزارش مرکز آمار حکایت از آن دارد که در پاییز امسال، تعداد افرادی که در سن اشتغال (15 سال و بالاتر) قرار داشتند به 65 میلیون و 435 هزار و 22 نفر رسیده است. این تعداد نسبت به مدت مشابه در سال قبل تقریبا 780 هزار نفر بیش‌تر شده است. همچنین، جمعیت افرادی که به صورت فعال در بازار کار مشارکت دارند افزایش یافته و به نزدیک 27 میلیون نفر رسیده است. با این حال، نرخ مشارکت از 41.5 درصد در پاییز سال قبل، به 41.2 درصد در پاییز امسال اُفول کرده است. به عبارت دیگر در پاییز سال جاری از هر 1000 نفری که در سن اشتغال بوده، 412 نفر شغل داشتند و یا فعالانه به دنبال کار می‌گشتند.
از سوی دیگر، جمعیت افراد بیکار تقریبا 92 هزار نفر کمتر شده و جمعیت آنان به یک میلیون و 951 هزار و 620 نفر رسیده است. بر این اساس، نرخ بیکاری از 7.6 درصد به 7.2 درصد اُفت کرده است. این رقم، کمترین نرخ بیکاری ایران در طول 17 سال گذشته محسوب می‌شود. نرخ بیکاری ایران در سه فصل اخیر به طور مداوم در حال کاهش بوده و رکوردهای جدیدی به ثبت می‌رساند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

برخی از مقالات

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 172
  • دیروز: 403
  • هفته: 1,640
  • ماه: 10,122
  • سال: 76,489