ضربه سنگین شورای تأمین کرمان به شبکه‌های قاچاق سوخت،۱۵ سرکرده قاچاق سوخت در عملیات بامدادی به دام افتادند

منتشر شده در صفحه 2072 | شماره 2072

جنوب استان کرمان که سال‌ها با پدیده قاچاق سوخت و تبعات جان‌فرسای آن دست و پنجه نرم می‌کند، بامداد نهم آذرماه شاهد یکی از گسترده‌ترین عملیات‌های امنیتی سال‌های اخیر بود؛ عملیاتی که تنها ۱۰ روز پس از مطالبه صریح امام جمعه کرمان در نمازجمعه، برای برخورد قاطع با این معضل ریشه‌دار اجرا شد و نتیجه آن، دستگیری سرشاخه‌های اصلی شبکه‌های قاچاق در سه کانون پرآسیب این استان بود.
همه چیز به‌تصادف مرگبار چند هفته قبل و جان‌دادن ۱۳ نفر از جمله چند زن و کودک برمی‌گردد. تصادفی که هنوز بازخوردهای آن در فضای مجازی تمام نشده است و واکنش‌های متعددی به دنبال داشت یکی ازآنها بازتاب ابن حادثه در خطبه‌های نمازجمعه بود، ۳۰ آبان‌ماه، حجت‌الاسلام علیدادی سلیمانی، نماینده ولی‌فقیه در استان و امام‌جمعه کرمان، در خطبه‌های نمازجمعه نسبت به افزایش خسارات انسانی و تهدید امنیت مردم در اثر فعالیت‌های سازمان‌یافته قاچاق سوخت هشدار داد. او با اشاره به حادثه‌ای هولناک اتفاق افتاده از شورای تأمین استان خواست که با نگاه تکلیف‌محور، برای پایان‌دادن به چرخه مرگبار قاچاق در جنوب استان وارد عمل شود، چرخه‌ای که آن‌گونه که مسئولان امنیتی می‌گویند، نه‌تنها میلیون‌ها لیتر سوخت یارانه‌ای را از مسیر قانونی خارج می‌کند، بلکه جاده‌ها را به میدان مرگ تبدیل کرده و با ایجاد بسترهای ناامن، اعتماد عمومی را نشانه گرفته است.
تنها چند روز کافی بود تا این مطالبه به یک عملیات میدانی بزرگ بدل شود. در نخستین ساعات روز نهم آذر، با اشراف اطلاعاتی نیروهای امنیتی و انتظامی و هماهنگی کامل دستگاه قضایی، سه محل اصلی دپوی سوخت در مناطق میثم‌آباد، سبزگزی و جهادآباد که در میان اهالی جنوب کرمان به نام «پالایشگاه‌های غیرمجاز» شناخته می‌شدند، هدف عملیات مشترک قرار گرفتند. مناطقی که بنا بر گزارش‌ها، سال‌ها محل انباشت، خرید و فروش، و انتقال غیرقانونی سوخت به خارج از استان و حتی مرزهای کشور بود.
*عملیات در قلب منطقه قاچاق سوخت
رحمان جلالی، معاون امنیتی و انتظامی استاندار کرمان، با اعلام موفقیت عملیات گفت این سه منطقه به عنوان کانون‌های اصلی قاچاق در جنوب استان شناخته می‌شدند و بر اساس اطلاعات تکمیلی، سرشاخه‌های اصلی و عوامل کلیدی شبکه‌ها در این مناطق حضور فعال داشتند. او توضیح داد که در این عملیات، ۱۵ نفر از سران باندهای کلان قاچاق دستگیر و حجم قابل توجهی از سلاح‌های غیرمجاز ضبط شده است. موضوعی که به وضوح نشان می‌دهد این فعالیت‌ها صرفاً جابه‌جایی سوخت نبوده و قاچاقچیان برای حفظ شبکه خود از هیچ ابزاری فروگذار نمی‌کردند.
جلالی همچنین از کشف تعداد زیادی بشکه‌های سوخت و انهدام محل‌های دپوی مخفی خبر داد و تأکید کرد که از این پس، در چارچوب دستور شورای تأمین شهرستان عنبرآباد، نگهداری حتی یک بشکه سوخت بدون هماهنگی دهیاری، اقدامی غیرقانونی و مشمول برخورد قاطع خواهد بود. به گفته او، این تصمیم با هدف کنترل دقیق منابع و جلوگیری از ایجاد دوباره فضاهای آلوده اتخاذ شده است تا مردم منطقه پس از سال‌ها تحمل آسیب، طعم امنیت پایدار را بچشند.
معاون امنیتی و انتظامی استاندار کرمان، ضمن قدردانی از همراهی مردم، یادآور شد که آن‌ها نخستین کسانی بودند که خسارات قاچاق را لمس کردند. از خطرات جانی و تصادفات خونین گرفته تا بوی نامطبوع سوخت و آلودگی زیست‌محیطی، همه و همه در سال‌های اخیر سبب شده بود شهروندان بارها و بارها خواستار اقدام فوری و جدی باشند. به گفته او، هدف نهایی این عملیات، ایجاد آرامش و بازگرداندن اعتماد به ساکنان جنوب کرمان است.
* امنیت جاده‌ها، مطالبه‌ای برای پاکسازی خودروهای شوتی
در این سال‌ها، خودروهای شوتی که بار سوخت قاچاق را حمل می‌کردند، با سرعت‌های غیرمجاز، فرار از ایست بازرسی‌ها و تردد در جاده‌های فرعی و حتی مسیرهای روستایی، به تهدیدی جدی برای عبور و مرور بدل شده بودند. چندین تصادف مرگبار که شمار زیادی از مردم بی‌گناه را قربانی کرده بود، نگاه‌ها را به این پدیده تلخ جلب کرد. سردار موقوفه‌ای، فرمانده انتظامی استان کرمان، در همین باره تأکید می‌کند که از ابتدای سال، تصادفات مرتبط با قاچاق سوخت در جنوب استان به شکل قابل توجهی افزایش یافته و حادثه‌ای که به کشته شدن ۱۳ نفر انجامید، هشدار نهایی برای برخورد بدون اغماض نیروهای پلیس بود.
او با اشاره به اشراف اطلاعاتی پلیس و همکاری مجموعه‌های امنیتی، اعلام کرد که ۱۵ قاچاقچی عمده شناسایی و به دستگاه قضایی معرفی شده‌اند و طرح پاکسازی نقاط آلوده تنها به یک روز و یک عملیات محدود نخواهد بود.
به گفته سردار موقوفه‌ای، از این پس ورود هرگونه تانکر و وسیله حامل سوخت به مناطق جنوبی استان بدون مجوز فرمانداری و بخشداری ممنوع بوده و با خاطیان بدون کمترین ملاحظه برخورد می‌شود.
فرمانده انتظامی استان همچنین از اجرای طرح‌های مکمل برای برخورد با دارندگان سلاح‌های جنگی و خودروهای شوتی در سراسر استان خبر داد و گفت پلیس همواره خود را موظف حفظ امنیت مردم می‌داند و هرجا احساس کند شهروندان در معرض تهدید هستند، مداخله‌ای آمرانه و فوری را در دستور کار خواهد داشت.
* تکمیل عملیات با کنترل اتباع غیرمجاز
پدیده قاچاق سوخت در جنوب کرمان سال‌هاست با حضور اتباع بیگانه که در شبکه‌های انتقال و فروش فعالند گره خورده است. جلالی در توضیح ابعاد عملیات اخیر بیان کرد که تعدادی از اتباع خارجی که بدون مجوز اقامت و با نقش‌آفرینی در شبکه قاچاق فعالیت
داشتند، شناسایی و بازداشت شده‌اند. به گفته او، پاکسازی کامل این شبکه‌ها بدون کنترل بُعد انسانی و جمعیتی ممکن نبود و دستگاه‌های اطلاعاتی با حساسیت ویژه این حوزه را دنبال کرده‌اند.
معاون امنیتی استاندار کرمان تأکید کرد که این عملیات تنها نقطه آغاز است و نه پایان راه. او وعده داد که با تداوم پایش امنیتی، تقویت حضور نیروهای انتظامی در منطقه و همکاری نهادهای اجتماعی و محلی، فضا برای بازگشت مجدد زنجیره قاچاق فراهم نخواهد شد.
*امنیت، وعده‌ای که باید به زندگی روزمره مردم برگردد
مردم جنوب کرمان سال‌هاست هزینه‌های قاچاق سوخت را از جان و مال خود پرداخته‌اند. تصادف‌هایی که هر بار تیتر تلخ رسانه‌ها می‌شدند، خانواده‌هایی را داغدار کرده و چهره جاده‌ها را ناامن‌تر و تاریک‌تر از گذشته جلوه می‌دادند. اینک شورای تأمین استان، آستین‌ها را برای قطع ریشه این پدیده بالا زده و مسئولان امنیتی و انتظامی می‌گویند که عملیات‌های اخیر اولین گام در تحقق امنیتی پایدار محسوب می‌شود.
آنچه اکنون انتظار می‌رود، استمرار این قاطعیت، تشدید نظارت و مشارکت همه مردم است تا خاطره تلخ تصادف با خودروهای سوخت‌بر و سوختن جان عزیزان در میان شعله‌های آتش برای همیشه از ذهن مردم جنوب استان پاک شود و جاده‌ها به جای عبورارابه‌های مرگ، مسیر زندگی و توسعه باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 26
  • دیروز: 477
  • هفته: 2,439
  • ماه: 13,644
  • سال: 137,309