تشنگی بیش از 700 روستای استان

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 875

تشنگی بیش از 700 روستای استان

* آیت اللهی موسوی معاون استاندار: در استان کرمان ۷۶۰ روستای بالای ۲۰ خانوار به آب آشامیدنی دسترسی ندارند

*به گفته عضو هیئت علمی بخش مهندسی آب دانشگاه شهید باهنر کرمان، حداکثر هدر رفت مجاز آب در شبکه آب‌رسانی 

۱۰ تا ۱۵ درصد است؛ اما در استان کرمان تا ۵۰ درصد هدر رفت آب وجود دارد 

حمزه سلمانی | کم آبی در استان کرمان حرف امروز و دیروز نیست.سال‌های خشک بسیاری است که مردم استان با این مشکل دسته و پنجه نرم می‌کنند.کم فشاری و قطعی آب در فصل تابستان داستانی است که هر سال تکرار می‌شود. به گفته  سید مصطفی آیت اللهی موسوی معاون عمرانی استانداری کرمان و بر اساس آمار در استان کرمان ۷۶۰ روستای بالای ۲۰ خانوار که ۱۶۰ هزار نفر جمعیت را تشکیل می‌دهند؛ به آب آشامیدنی دسترسی ندارند.۸۱۲ روستا با تانکر آبرسانی می‌شود. ۱۵ شهر وضعیت بحرانی دارند. ۲ شهر در معرض تنش آبی هستند و در مجموع ۹۲۹ میلیون مترمکعب کسری آب در استان وجود دارد.صرفه‌جویی منابع داخلی و برنامه‌ریزی برای منابع خارجی از جمله اقدامات برنامه‌ریزی شده برای مشکل کمبود آب استان کرمان است.در این زمینه هدر رفت آب از طریق خطوط اصلی شبکه آبرسانی از مواردی است که باید به آن توجه داشت.عضو هیئت علمی بخش علوم و مهندسی آب دانشگاه شهید باهنر کرمان می‌گوید: حداکثر هدر رفت مجاز آب در شبکه آبرسانی ۱۰ تا ۱۵ درصد است.اما به گفته دکتر کورش قادری در استان کرمان تا ۴۰ و برخی شهرها حتی تا ۵۰ درصد هدر رفت آب وجود دارد.او ادامه می‌دهد: این هدر رفت شامل دو بخش آب دزدی و یا استهلاک لوله‌ها است.استاد دانشگاه شهید باهنر گفت: در زیرساخت‌های آب استان نقشه مدونی برای شهرها وجود ندارد.قادری با بیان این که یکی از راه حل‌های رفع مشکل کم آبی بازسازی و رساندن هدر رفت آب به حد مجاز است افزود: کم کردن ۱۰ تا ۱۵ درصد هدر رفت آب عدد بزرگی است که باید به آن توجه داشت.او توضیح داد: آموزش شیوه مصرف آب یکی دیگر از اقداماتی است که باید انجام شود. مدارس جزو مکان‌های اصلی فرهنگ سازی این موضوع هستند.قادری عنوان کرد: در کشورهای پیشرفته لوله کشی آب منازل تفکیک شده و مصارف شرب با مصارف بهداشتی جدا است. اما در کشور ما این کار انجام نشده است.او در مورد مصرف آّب در کشاورزی نیز توضیح داد: در کشاورزی باید توسعه پایدار در کشور داشته باشیم. یعنی با توجه با منابعی که در اختیار داریم سطح زیر کشت، مشخص و کارشناسی شده باشد.

چاه‌های غیرمجاز باید مسدود شود

۹ هزار و ۵۷۶ حلقه چاه فاقد پروانه در سطح استان کرمان وجود دارد.  ۸۷.۷ درصد این چاه‌ها در جنوب استان کرمان است.عضو هیئت علمی بخش علوم و مهندسی آب دانشگاه شهید باهنر کرمان با اشاره به این چاه‌ها گفت:چاه های عمیق باعث تخلیه آب‌های زیرزمینی شده است که باید با آن برخورد شود.چیزی که وزیر نیرو هم در جلسه هشتم آذر سازگاری با کم آبی استان کرمان به آن اشاره کرد.اردکانیان گفت: طبق گزارش ارسالی برداشت غیرمجاز از چاه‌های استان کرمان ۱۰ درصد مجموع برداشت‌ها است که بسیار زیاد است.او ادامه داد: باید با معیشت جایگزین این چاه غیرمجاز مسدود شود.قرار است بر اساس سند سازگاری آب این کار انجام شود.انتقال آب از دریا یکی دیگر از راهکارهای مقابله با کم آبی در استان کرمان است.در این زمینه انتقال آب از خلیج فارس چندی پیش توسط رییس جمهور افتتاح شد.در ادامه این طرح قرار است انتقال آب از دریای عمان هم انجام شود.  وزارت نیرو شرط به تصویب رسیدن طرح سازگاری باکم‌آبی را بر سر راه آن قرار داده بود.این طرح در جلسه‌ای با حضور ویدیو کنفرانس وزیر نیرو تصویب شد.در سند سازگاری با کم آبی استان صرفه‌جویی دو میلیارد متر مکعب تعهد شده بود که به گفته استاندار ۵۰ درصد آن ظرف پنج سال پذیرفته شده است.

انتقال آب از دریا آخرین راه است

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان با اشاره به این که انتقال آب از دریا آخرین راه است گفت: انتقال آب نه چیز خوبی است نه چیز بدی. یعنی برای حفظ جان آدم ها ناچار به انجام این کار هستیم.قادری افزود: در این زمینه باید همه جنبه های مدیریتی، زیستی محیطی و فرهنگی را در نظر گرفت.وی ادامه داد: اقدامات پیش از انتقال آب از دریا مدیریت حوزه منابع آبی است. هم مدیریت عرضه و هم مدیریت تقاضا.قادری تصریح کرد: در ادامه باید خسارت‌های انتقال آب به دریا بررسی شود.وی ادامه داد: در زمینه مسائل زیست محیطی و اجتماعی باید مطالعه شود؛ و با اقدامات لازم مضرات به حداقل برسد.عضو هیئت علمی بخش علوم و مهندسی آب دانشگاه شهید باهنر کرمان تأکید کرد: انتقال آب اگر به خوبی اجرا نشود تا یک قرن اثرات منفی آن ادامه خواهد داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 115
  • دیروز: 275
  • هفته: 1,023
  • ماه: 4,400
  • سال: 57,873