پسته امسال روی خوش به باغ‌داران نشان می‌دهد؟

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1053

۴۰هزار تن پسته در کرمان نابود شد

پسته امسال روی خوش به باغ‌داران نشان می‌دهد؟

سرما زدگی ابتدای بهار سال‌ جاری به حدود ۴۰درصد از باغ های پسته استان خسارت وارد کرد

برداشت پسته در رفسنجان آغاز شده و این در حالی‌ است که سرما زدگی بهار امسال، سبب شد حدود ۴۰هزار تن پسته‌ استان به ارزش ۲۴۰ میلیون دلار نابود شود؛ موضوعی که زمینه‌ ساز وارد آمدن خسارت‌ های بسیاری به کشاورزان کرمانی شد که حالا چشم انتظار حمایت مسئولان این استان هستند.

پسته کاران کرمانی بهار امسال را در وضعیت نامطلوبی آغاز کردند، چرا که سرما زدگی سبب شد نیمی از مجموع باغ‌ های پسته استان از سرما آسیب ببیند، اما اکنون که فصل برداشت پسته آغاز شده، باغداران کرمانی نگرانی‌ هایی دارند که بیشتر این نگرانی‌ ها به کاهش میزان تولید این محصول برمی‌ گردد.

وعده‌هایی که محقق نشد

مدیر روابط عمومی جهاد کشاورزی استان کرمان در  اظهار کرد: سرمازدگی امسال باعث شد پسته‌ کاران استان برای دو سال متضرر شوند، چرا که یخ‌ زدگی در بسیاری باغ ها نه تنها محصول امسال را نابود کرد، بلکه زمینه ساز نابودی جوانه‌ هایی شد که قرار است سال دیگر محصول بدهند؛ یعنی درختان و باغ‌ هایی که درسال‌ جاری دچار یخ‌ زدگی شده‌ اند، سال بعد هم محصولی نخواهند داد.

عبدالکریمی ادامه داد: البته یخ‌ زدگی تنها خسارتی نبود که متوجه باغ‌ های استان شد، بلکه وزش بادهای گرم در دوره‌ ای از تابستان امسال باعث شده تا بخشی از محصول امسال پوک و بدون مغز شوند و این مساله اکنون از دیگر دغدغه‌ های پسته‌ کاران کرمانی است.

او درباره اینکه تا کنون چه حمایتی از باغداران برای جبران خسارت‌ ها به‌ عمل آمده‌ است نیز اظهار کرد: دولت پس‌ از بروز سرما زدگی در باغ‌ های این استان وعده‌ هایی برای حمایت از پسته‌ کاران داده بود، اما تاکنون هیچ‌ یک از آنها عملی نشده و در حد حرف و شعار باقی مانده‌ است.

برداشت پسته نوبرانه در رفسنجان

دبیرکل انجمن پسته ایران نیز اظهار کرد: چند روزی می‌ شود که برداشت پسته از باغ‌ های رفسنجان آغاز شده و کم‌ کم برداشت این محصول در شهرهای دیگر استان نیز آغاز می‌ شود؛ اواخر شهریور زمان اوج برداشت این محصول در استان است.«حسین رضایی» درباره وضعیت تولید محصول پسته امسال در استان و کشور گفت: مجموع سطح زیر کشت پسته کشور ۴۷۰هزارهکتار است که از این مجمو‌ع، ۲۱۲هزار باغ پسته در استان کرمان به عنوان بزرگ‌ ترین تولید کننده این محصول در کشور قرار دارد.

او ادامه داد: در ابتدای امسال سرمازدگی سبب وارد آمدن خسارت جدی به پسته‌ کاری در ایران شد که تقریبا ۳۵درصد از باغ‌ های پسته کشور و  ۴۰درصد باغ‌ های پسته استان کرمان خسارت دیدند.دبیرکل انجمن پسته ایران تصریح کرد: سرمازدگی باعث شد تا ۴۰ هزار تن پسته استان نابود شود. اکنون قیمت جهانی این محصول کیلویی ۶ دلار است که بر این اساس می‌ توان نتیجه گرفت در حال‌ حاضر ۲۴۰ میلیون دلار خسارت به پسته کاران کرمانی وارد شده‌ است.

رضایی تأکید می‌ کند: البته این میزان رقم نهایی خسارت‌ ها نیست، چرا که هنوز میزان پوچی محصول برآورد نشده که این برآورد هم باید در آبان‌ ماه که زمان پایان برداشت محصول است، جمع‌ بندی و نهایی شود. این در حالی است که میزان خسارت باغ‌ های کل کشور ۶۰ هزار تن است.

پیش‌بینی برداشت ۵۸ هزار تن پسته

او همچنین افزود: پیش‌ بینی می‌ شود امسال از کل باغ‌ های کشور ۱۵۰هزار تن پسته برداشت شود که ازاین مجموع، ۵۸ هزار تن سهم استان کرمان است.

 دبیرکل انجمن پسته ایران درباره تاثیر خسارت‌ ها بر افزایش قیمت پسته عنوان کرد: در زمینه تعیین قیمت پسته عوامل متعددی دخیل هستند که مهم‌ ترین و تأثیر گذار ترین آن ها، قیمت جهانی پسته است. بر همین اساس ما هم تابع این قیمت‌ گذاری هستیم. با این وجود عوامل دیگری مانند عرضه و تقاضا و هزینه تولید نیز در این زمینه تاثیر دارند. به‌عنوان مثال، سال گذشته هزینه تولید هر کیلو پسته ۱۱۰هزار تومان  بوده‌ است.

رضایی ادامه داد: اگر بخواهیم نگاه آماری و درصدی به افزایش قیمت محصولات آجیلی کشور داشته باشیم، متوجه خواهیم شد که درصد افزایش قیمت پسته نسبت به درصد افزایش دیگر محصولات آجیلی بسیار کم‌ تر بوده که این موضوع به همان تعیین قیمت جهانی پسته برمی‌ گردد. درغیراین‌ صورت باید شاهد بیشتر شدن قیمت پسته در کل کشور می‌ بودیم.

دولت حمایت نکند

دبیرکل انجمن پسته ایران درباره تأثیر کمک‌ های دولتی به پسته‌ کاران نیز گفت: تجربه نشان داده است دولت هر وقت در امور تولید، صادرات، واردات و… کشاورزی ورود کرده، شرایط بسیار پیچیده‌ تر و بدتر شده‌ است و تولید کنندگان و فعالان حوزه های مربوط به جای بهره‌ وری با ضرر و زیان روبه رو شده اند.

رضایی اضافه کرد: سال ۱۳۹۷ بدترین سال برای پسته‌ کاران ایرانی و کرمانی بوده‌ است. در آن سال مجموع تولید پسته کشور ۵۵ هزار تن بود که به دلیل یک تصمیم‌ گیری اشتباه مسئولان دولتی وقت، ۲۲هزار تن محصول همان سال روی دست مان ماند و نتوانستیم آن را به‌ فروش برسانیم.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 1
  • امروز: 25
  • دیروز: 144
  • هفته: 2,273
  • ماه: 14,249
  • سال: 72,241