غبار در کرمان پررنگتر از بقیه کشور
پنجم ژوئن از سوی سازمان ملل روز جهانی محیط زیست نامگذاری شده و در این روزها در هفته محیط زیست قرار داریم روزهایی که فرصت خوبی برای افزایش آگاهی مردم در نگهداری محیط زیست و برنامهریزی مسئولان به گرفتن تصمیماتی برای رویارویی با تخریب محیط زیست و گونههای زیستیجانوری است.
کرمان درگیر مشکلات زیست محیطی است
استان کرمان به عنوان بزرگترین استان کشور در سالهای اخیر با مشکلات زیست محیطی زیادی دست و پنجه نرم کرده است. این استان 20 درصد بیابانهای کشور را در خود جای داده که 71 درصد این بیابانها یعنی چیزی در حدود 4.5 میلیون هکتار آن به دلیل کمبارشی تحت تاثیر فرسایش بادی قرار دارد.
از سوی دیگر همجواری استان کرمان در جنوب و شرق با استان سیستان و بلوچستان و در شمال و غرب با استان یزد باعث شده تا مشکل شنهای روان و گرد و غبار در استان کرمان شدت پیدا کند و امروز استان کرمان غبار خیزترین استان کشور باشد و البته بحران آب و دیگر مسائل نیز به این مسئله دامن زده است.
خشکسالیهای پیاپی، کم بارشی، برداشتهای بی رویه از منابع آبی و از بین رفتن پوشش گیاهی موجب تشدید بروز پدیده ریزگردها در استان کرمان شده که البته بخشی از آن نیز به استانهای همجوار برمیگردد.
طالب خالویی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمان در گفتوگو با تسنیم با بیان اینکه پنجم ژوئن روز جهانی محیط زیست نامگذاری شده اظهار داشت: هدف از این نامگذاری افزایش آگاهی مردم نسبت به حفاظت محیط زیست و ترغیب سیاستمداران نسبت به اتخاذ تصمیماتی برای مقابله با تخریب محیط زیست است.
او با اشاره به اینکه برگزاری برنامههای هفته محیط زیست با محوریت ارتقای فرهنگ انجام میشود بیان کرد: با این منظور افراد باید تصمیم بگیرند تا تغییرات اندکی را در سطح زندگی خود انجام دهند تا بتوانند طبیعت را بازگردانند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمان با بیان اینکه همزمان با برگزاری مراسم روز جهانی محیط زیست در اقصی نقاط جهان، هفته محیط زیست از شانزدهم لغایت بیست و دوم خردادماه امسال با شعار “محیط زیست مردم پایه، هوشمند و فناورانه” برگزار میشود افزود: دوشنبه 16 خرداد به نام “محیط زیست، دیپلماسی منطقهای، مدیریت تغییر اقلیم، آب و مقابله با گرد و غبار نامگذاری شده است.
او با اشاره به اینکه سهشنبه و چهارشنبه 17 و 18 خرداد به نام “محیط زیست، تنوع زیستی و گونههای گیاهی و جانوری در معرض انقراض” و “محیط زیست دریا، تالاب و حقابهها” نامگذاری شده گفت: بقیه روزهای این هفته نیز با عنوان”محیط زیست، صنعت، پسماند و توسعه پایدار دانش بنیان”، “محیط زیست، آموزههای دینی، مسئولیت اجتماعی، فرهنگ و رسانه”، “محیط زیست، محیط بان، ایثار و شهادت” و “محیط زیست، فناوریهای نوین، سمنها و مشارکتهای مردمی” نامگذاری شده است.
*امانتدار منابع زیستی باشیم
خالویی با بیان اینکه مسئله محیط زیست در حال حاضر نه به عنوان یک مسئله حاد که شکل بحران به خود گرفته گفت: امروز پیامدهای ناشی از تخریب منابع اصلی محیط زیست یعنی آب، خاک و هوا در برخی از نقاط گریبانگیر انسانها شده است.
او با اشاره به اینکه در اسلام و سایر ادیان نیز یک سری تعالیم برای حفظ طبیعت و محیط زیست آورده شده بیان کرد: از نظر اسلام، زمین، پدیدهها و به طور کلی طبیعت برای انسانها خلق شده است و همه انسانها در همه نسلها را شامل میشود. مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمان با بیان اینکه ما در ارتباط با منابع محیط زیست، یک امانتدار هستیم و باید از این منابع استفاده بهینه کرده و از انجام هر فعلی که میتواند مصداقی از خیانت در امانت باشد، بپرهیزیم گفت: حفاظت از محیط زیست تنها یک سازمان و مجموعه را شامل نمیشود و همه مردم باید نسبت به حفظ محیط زیست بکوشند.
29 کانون ریزگرد شناسایی شده است
او با اشاره به اینکه چیزهایی که شاهد آن هستیم نشانههایی از تخریب محیط زیست است افزود: در استان کرمان 29 کانون گرد و غبار شناسایی شده که تالاب جازموریان یکی از این 29 کانون فرسایش گرد و غبار در استان بوده که بر اساس گفته کارشناسان، منشأ 25 درصد گرد و غبارهای کشور است. خالویی با بیان اینکه بادهای 120 روزه سیستان نیز در بروز پدیده ریزگردها در شرق استان نقش دارد ادامه داد: در وقوع پدیده ریزگردها عوامل داخلی و خارجی نقش دارد که باید با اقدامات پیشگیرانه کوتاه مدت و بلند مدت از وقوع آن پیشگیری کرد.
منابع طبیعی ما زخم خورده اند
مهدی رجبیزاده مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان نیز در گفتوگو با تسنیم با بیان اینکه در هفته محیط زیست به سر میبریم اظهار داشت: محیط زیست و منابع طبیعی یکی بوده و دو مقوله جدا از هم نیستند.
وی با بیان اینکه 5 ژوئن مصادف با 15 خردادماه روز جهانی محیط زیست نامگذاری شده است گفت: سازمانهای بینالمللی برای مسائل مورد اهمیت بشر و معضلات جامعه بشری روزی را نامگذاری میکنند و معنای این نامگذاری این است که این موارد برای ادامه حیات بشر مهم هستند و باید حساسیتهای جامعه بشری و تصمیم گیرنده جوامع بر روی آنها بیشتر شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان با اشاره به اینکه واقعیت این است که هم در جهان، هم در کشور و هم در استان کرمان منابع طبیعی ما زخم خورده و بخشی از آن ناشی از کوتاهیهایی است که ما یعنی آحاد مردم جامعه انجام دادهایم.
او با بیان اینکه قدر سرمایههای ارزشمندی را که در اختیار داشتیم، ندانستیم ادامه داد: امروز در شرایط و وضعیتی زندگی میکنیم که به شدت نسلهای آینده بابت این کوتاهی که ما انجام داریم، ضربه خواهند خورد.
رجبیزاده با بیان اینکه ما در استان کرمان، در یک استان کم بارش زندگی میکنیم و دچار فقر پوشش گیاهی هستیم افزود: حداقل تاثیر منفی این فقر پوشش گیاهی این است که با اندک وزش بادی شاهد وقوع طوفان شن و پدیده گرد و غبار هستیم که این روزها در نقاط مختلف کشور به شدت درگیر آن هستیم.
او با اشاره به اینکه در بعضی از مواقع خود ما این پدیده را تشدید کرده و با مصرف بی رویه آبهای زیرزمینی باعث میشویم که آفت سطح آبهای زیر زمین را داشته باشیم ادامه داد: این مسئله باعث میشود رطوبت خاک کم شده و پوشش از بین برود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان به دیگر کارهایی که باعث از بین رفتن پوشش گیاهی در سطح زمین میشود نیز اشاره کرد و افزود: اگر این کارها مدیریت شده و همه همکاری کنند بخشی از این معضلات را میتوان مدیریت کرد.
منابع طبیعی و محیط زیست مردم محور اند
او با بیان اینکه منابع طبیعی و محیط زیست یک بحث اداره محور نبوده و مردم محور است گفت: برای همین هم شعار امسال هفته محیط زیست “محیط زیست مردم پایه هوشمند و فناورانه” نامگذاری شده است.
رجبیزاده با تاکید بر اینکه در این حوزه اصل قضیه مردم پایه بودن است بیان کرد: در گستره یک کشور و حتی در گستره جهانی باید همه مردم مشارکت داشته باشند.
او با اشاره به اینکه با انجام یک سری اصول اولیه همه میتوانیم نقش خود را در حفظ محیط زیست ایفا کنیم گفت: به راحتی پوشش گیاهی را از بین نبریم، درختی را به راحتی قطع نکنیم، به راحتی آلودگی در محیط ایجاد نکرده و به راحتی از کنار حوادثی که باعث تخریب منابع طبیعی و محیط زیست میشود عبور نکنیم.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان با بیان اینکه اگر همه آحاد جامعه نسبت به این مسائل حساس باشند، این حساسیت باعث میشود که در تصمیمگیران این حوزه در سطح ملی و جهانی اقداماتی انجام دهند که جلوی عوامل تخریب را بگیرد ادامه داد: این هفته به ما یادآوری میکنید که مردم باید در حفظ منابع طبیعی پای کار باشند تا شرمنده نسلهای آینده نشویم.