گرسنگی دام عشایر پس از گرانی نهاده‌های دامی

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1255

گرسنگی دام عشایر پس از گرانی نهاده‌های دامی

مدیرکل امور عشایری جنوب استان کرمان: منابع آبی که عشایر در اختیار داشتند، به سمت خشک شدن رفته‌اند و اگر امسال هم نزولات آسمانی را نداشته باشیم، دامداران ما با مشکلات زیادی مواجه خواهند شد.‌

عشایر جنوب استان کرمان در سال‌های گذشته با مشکلات زیادی مواجه بودند، مشکلاتی که عمدتاً به دلیل شرایط اقتصادی و همچنین حوادث طبیعی پدید آمده‌اند؛ مشکلاتی چون خشکسالی‌، کمبود آب شرب و آب مورد نیاز برای دام‌ها، کمبود علوفه، بیماری‌های دامی، نبود راه مناسب برای کوچ و هزاران مشکل دیگری که سال به سال و منزل به منزل همراه عشایر بوده و رمق کوچ‌نشینان کرمانی را گرفته است.

فقیر شدن ‍‍‍پوشش گیاهی مشکل را جدی تر کرده است

عشایر و دامداران که پرورش دام و کسب درآمد آنها به مراتع وابستگی شدیدی دارد. خشکسالی کم سابقه در سال‌های گذشته، کاهش نزولات آسمانی، فقیر شدن پوشش گیاهی مراتع و کمبود علوفه برای آنها مشکل‌ساز شده و صدایشان به جایی هم نمی‌رسد. یکی از عشایر جنوب استان کرمان با اشاره به حذف ارز ترجیحی و افزایش قیمت نهاده‌های دامی گفت: مراتع ما پوشش گیاهی زیادی نداشته و جوابگوی نیاز ما نیست؛ از طرف دیگر علوفه نداریم و با توجه به افزایش قیمت سرسام‌آور نهاده‌های دامی، توان خرید و تأمین غذای دام‌‌های خود را نداریم. او با بیان اینکه به دلیل نبود توان در زمینه تامین علوفه، شاید مجبور به فروش دام‌های خود شویم، ادامه داد: اکثر قنوات، چشمه‌ها و چاه‌های آب ما خشک یا کم‌آب شده و در این شرایط بیش از هر چیز به حمایت‌های دولتی نیازمند هستیم.

دامدار کارت برای جبران تفاوت قیمت ارائه می شود 

ذبیح‌الله اعظمی نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه استان کرمان بعد از استان فارس دومین و مهمترین استان عشایر خیز کشور‌است،به مشکلات عشایر در ارتباط با تامین علوفه و نهاده‌های دامی و هزینه بالای آن اشاره کرد‌ و گفت: حق با عشایر است و بارها هم قبل از حذف از ارز ترجیحی و 4200 تومانی و هم بعد از آن در کمیسیون کشاورزی مجلس در این ارتباط بحث شده است.

عضو فراکسیون عشایر مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه به گفته خود وزیر جهاد کشاورزی قیمت جو از کیلویی 2500 تومان به 11300 تومان رسیده افزود: این چیزی است که خود وزیر اعلام کرده و احتمالاً با احتساب کرایه حمل به بالای 12 هزار تومان هم می‌رسد. او می گوید: در استان کرمان به ویژه در جنوب استان تلاش‌های زیادی انجام شد که نهاده‌های دامی همیشه به موقع به دست عشایر برسد و ذخیره سازی انبارها و ذخایر استراتژیک ما به موقع انجام شود. اعظمی با بیان اینکه وزیر جهاد کشاورزی در ارتباط با این مشکل دامداران و گرانی نهاده‌های دامی، صدور دامدار‌کارت و عشایر کارت را مطرح کرده است،افزود: باید دید تاکنون این کارت‌ها و مبلغی که قرار بود به عنوان بلاعوض به عشایر و دامداران پرداخت شود تا این تفاوت قیمت را جبران کند در چه مرحله‌ای قرار دارد. او با اشاره به اینکه وزیر مطرح کرده که ما تسهیلاتی را بدون تشریفات اداری، بدون بهره و یا با حداقل بهره در اختیار عشایر و دامداران قرار می‌دهیم، ادامه داد: برای دریافت این تسهیلات هم مطرح شده که خود مجموعه دامداری و دامپروری عشایر و دامدار به عنوان وثیقه و ضمانت بانکی پذیرفته شود.

عشایر قدرت خرید علوفه ندارد

او با اشاره به اینکه نه تنها مشکلات دامداران حل نشده که در کوتاه مدت اضافه هم شده است، افزود: ارز یارانه‌ای کاملاً حذف شده و در حال حاضر نهاده یارانه‌ای در کشور وجود ندارد؛ در استان کرمان هم اگر نهاده‌ای ته انبار وجود داشته و به عشایر داده شده، مدیریت مسئولان خود استان بوده است.

نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: قیمت کاه به ازای هر تن از 5 میلیون تومان هم عبور کرده و دامداران و عشایر در این شرایط قدرت خرید علوفه و ذرت را هم ندارند.

او با اشاره به اینکه جنوب استان کرمان یکی از قطب‌های کشاورزی کشور بوده و ذرت علوفه‌ای و یونجه در این منطقه کشت و تولید می‌شود، گفت:همین محصولات هم با توجه به قیمتی که از‌کشاورزان خریداری می‌شود با قیمت خیلی بالاتری به‌دست دامداران و عشایر می‌رسد.

اعظمی با بیان اینکه از مسئولان استان درخواست داریم که این تولیدات ابتدا به دست دامداران و عشایر خود استان کرمان رسیده و بعد به دیگر استان‌ها فرستاده شود، گفت: واقعیت این است که با توجه به خشکسالی‌های چند سال اخیر، منابع طبیعی ما کشش چرای دام را نداشته و اداره کل امور عشایری در این شرایط باید کاه و علوفه در اختیار عشایر قرار دهد. عضو فراکسیون عشایر مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مشکلات عشایر تنها مربوط به عشایر استان کرمان نبوده، عشایر کل کشور را شامل می‌شود و معمولا صدای آنها به جایی نمی‌رسد گفت: واقعیت این است که اگر به دامداران کمک نشود و مجبور شوند دام‌های مولد خود را بفروشند تا پایان سال و حتی سال آینده برای تامین گوشت و محصولات لبنی با مشکل مواجه خواهیم شد.

مراتع فقیر شدند و جوابگوی تغذیه دام نیستند

مدیرکل امور عشایری جنوب استان کرمان با اشاره به اینکه اتفاقات و فرصت‌های قانونی خوبی در مجلس در حوزه عشایری رخ داده که امیدواریم راهگشای مشکلات این قشر بوده و زمینه بهبود زندگی عشایر را فراهم کند، اظهار داشت: در دو سال اخیر با خشکسالی‌های بی‌سابقه‌ای مواجه شدیم که باعث شد، فقر مراتع را داشته باشیم و رویش‌ها در مراتع ما بسیار ضعیف باشد تا جایی که پاسخگوی نیاز عشایر نیست.

اسلام شاهرخی با بیان اینکه از طرف دیگر، منابع تامین آب ما هم با مشکل مواجه شده است گفت: در اکثر جاها این منابع از جمله چشمه‌سارها، رودخانه‌ها و حتی چاه‌هایی که عشایر در اختیار داشتند، به سمت خشک شدن رفته‌اند و اگر امسال هم نزولات آسمانی را نداشته باشیم، جامعه عشایری و دامداران ما با مشکلات زیادی مواجه خواهند شد.‌ مدیرکل امور عشایری جنوب استان کرمان با اشاره به اینکه سال قبل و ابتدای امسال در بحث علوفه و جو به نسبت سایر مناطق کشور به عشایر جنوب استان کرمان تخصیص داده شد، افزود: با توجه به اینکه ارز یارانه‌ای نهاده‌های دامی برداشته شده، امیدار هستیم که تسهیلاتی در اختیار دامداران قرار گیرد.

برای صدور دامدار کارت محدودیت نداریم

او با بیان اینکه در ارتباط با صدور دامدار‌کارت برای عشایر و دامداران مشکلی وجود ندارد، گفت: عشایری که متقاضی دامدارکارت باشند، از طریق مدیریت جهاد کشاورزی به بانک معرفی شده و می‌توانند دامدارکارت خود را دریافت کنند.

شاهرخی با اشاره به مشکلی که در ارتباط با دامدار کارت وجود دارد، بیان کرد: حوزه خرید عشایر با دامدارکارت محدود به شرکت‌های دامداران و عشایری است و با توجه به آزاد شدن ارز نهاده‌های دامی و حذف ارز ترجیحی ممکن است که عشایر و یا دامدار ما بخواهد نهاده‌های مورد نیاز خود مانند یونجه و کاه را از منابع دیگری و یا به صورت مستقیم از طریق خود کشاورز تامین کند، که امکان خرید آن با دامدارکارت وجود ندارد و فقط روی سامانه‌های خریدی که تعریف شده می‌تواند این نهاده‌ها را خریداری کند.

او با بیان اینکه از طریق سازمان امور عشایری پیگیر هستیم تا منابعی به استان‌ها ابلاغ شود و بتوانیم با اعطای تسهیلات کم بهره و دراز مدت، از عشایر استان در این شرایط سخت پشتیبانی کنیم دچار بحران نشوند، گفت: این تسهیلات باید به شکلی باشند که تضامین آنها به صورت زنجیره‌ای بوده و عشایر بتوانند این تضامین را تامین کنند.

مدیرکل امور عشایری جنوب استان کرمان با اشاره به اینکه تضامین بانکی بسیار سختگیرانه است و عموماً عشایری که برای دریافت تسهیلات به بانک معرفی می‌کنیم امکان تامین وثیقه و تضامین را نداشته و نمی‌توانند از این تسهیلات استفاده کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 126
  • دیروز: 275
  • هفته: 1,034
  • ماه: 4,411
  • سال: 57,884