مطالبه از رییس جمهور در سفر به استان کرمان؛ چرخ گردشگری کرمان را بچرخانید

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1293

مطالبه از رییس جمهور در سفر به استان کرمان؛ چرخ گردشگری کرمان را  بچرخانید

از وعده بهسازی خط ریلی استان کرمان چند دهه می‌گذرد، اما قطار مسافربری همچنان بر روی ریل بی‌اعتباری می‌راند

امروز رییس دولت سیزدهم در آخرین سفر استانی خود وارد کرمان می‌شود. آنگونه که گفته می‌شود او سفرش را از جنوب کرمان آغاز می کند. جایی که به کشاورزی شهرت دارد اما پتانسیل‌های گردشگری آن خاک می‌خورد. عظمت تمدن «ارت» را باید از گوگل پرسید. در دولت‌های گذشته آنچه برای گردشگری اتفاق افتاده بیشتر گفتاردرمانی بوده است. 

شعار این دولت اما اقتصاد مردم است. همه کارشناسان می‌دانند که اقتصاد مولد است که می‌تواند وضعیت معیشت مردم را تغییر دهد. گردشگری یکی از آن مقوله‌هایی است که می تواند بستر رونق اقتصادی شود. مقوله‌‌ای در مورد استان کرمان گویا در حد شعار مانده است. حداقل‌های رونق گردشگری در استانی که آثار ثبت شده آن دهن پرکن هستند، ایجاد نشده است. استان کرمان ۷ اثر ثبت جهانی را در خود جای داده است این در حالیست که صدها اثر ثبت ملی نیز در این استان وجود دارد اما وقتی به آمار جذب گردشگر نگاهی کنید متوجه می‌شوید که این استان نتوانسته از داشته‌های خود برای جذب گردشگر استفاده کند. حتی برخی از استان‌هایی که اثر ثبت جهانی ندارند وضعیت بهتری نسبت به کرمان دارند.

بیش از یک دهه است که وعده بهسازی خطوط ریلی کرمان داده می‌شود و اما قطار همچنان بر روی ریل فرسوده چند دهه قبل به کندی حرکت می‌کند. قطاری که به نظر می‌رسد با گران شدن حمل و نقل هوایی و خطرآفرین بودن جاده‌های کشور و استان تنها گزینه امن و آسوده برای گردشگر اقتصادی است.

بافت تاریخی کرمان نیز به عنوان یک گنج بی‌نظیر برای ایجاد ثروت در حال تخریب و فراموش شدن است و تمام داشته‌های تاریخی کرمان در کنار طبیعت بکر و بی نظیری قرار دارد که می‌تواند موجب ایجاد هزاران شغل پایدار شود اما در عمل صنعت گردشگری کرمان در رخوت قرار گرفته و چرخ این صنعت در استان کرمان نمی چرخد.

رها شدن گنج‌های گردشگری کرمان

ارگ بم، باغ شاهزاده ماهان، قنات جوپار، قنات‌های بم، روستای ۱۳ هزار ساله صخره‌ای میمند، روستای جهانی گلیم در شهرستان سیرجان و کویر لوت و صدها جاذبه شگفت انگیزش نتوانسته‌اند نقش قابل توجهی در جذب توریست به استان داشته باشند.

اگر به هر یک از این جاذبه‌های جهانی گردشگری نگاه کنید در مقایسه با برخی از آثار ثبت ملی استان‌های هم جوار کرمان نتوانسته‌اند پویا و درآمد زا باشند.

برخی از این آثار جهانی از جمله قنات جوپار حتی از ابتدایی‌ترین امکانات یک اثر ثبت جهانی مانند یک تابلو معرفی نیز بی بهره هستند.

عدم برنامه ریزی برای استفاده از پتانسیل‌هایی مانند باغ هرندی، باغ فتح آباد، بازار بزرگ کرمان و حمام باغ لله، خانه حاج آقا علی، بازار قلعه محمود و..، محوطه تاریخی کنارصندل که بهسازی و مرمت شده اما راکد مانده‌اند نیز سوال برانگیز است.

از سوی دیگر طولانی شدن مرمت باغ کلانتر، بافت تاریخی کرمان، کاروانسرای هندوها، کوزه گران، شترگلوی ماهان و…. نیز نشان می‌دهد باید برنامه ریزی جدی در این زمینه انجام شود.

عدم اشباع سایت‌های جهانی گردشگری در کرمان نشان می‌دهد در استان کرمان هنوز باور اینکه صنعت گردشگری می‌تواند از رکود خارج شود و مورد حمایت قرار گیرد ایجاد نشده است و در مقابل مسئولان در استانی که آب ندارد تمام توان خود را برای توسعه معدن، کشاورزی و صنعت که وابسته به آب هستند به کار بسته‌اند.

گردشگری در کرمان به حاشیه رفته و مشخص نیست چرا هیچ حمایت واقعی و مستمری انجام نمی‌شود و در بر روی یک پاشنه می چرخد و هر روز نیز وضعیت کشاورزی کرمان به دلیل بی آبی بحرانی‌تر می‌شود.

استاندار کرمان نیز بعد از حضور در کرمان نخستین مطالبه‌اش فعال کردن صنعت گردشگری بود اما به مرور زمان این مطالبه نیز کم رنگ شده است و صنعت گردشگری استان به حال خود رها شده است و پتانسیل‌های بی نظیری که می‌تواند بدون سرمایه گذاری هنگفت موجب ایجاد شغل و توسعه شود کنار گذاشته شده است.

مشکل اصلی گردشگری در کرمان اینجاست که در کلیت مدیریت استان اعتقادی بر توسعه صنعت گردشگری وجود ندارد و اعتبار مورد نیاز نیز برای توسعه زیر ساخت‌های این صنعت اختصاص نمی‌یابد.

نگاهی به کمبودهای صنعت گردشگری

عدم وجود پروازهای خارجی به شهر کرمان، گران بودن پرواز به استان کرمان نسبت به دیگر استان‌های گردشگر پذیر، کیفیت پایین خدمات دهی حمل و نقل ریلی، عدم بازسازی مسیر ریلی کرمان – یزد، عدم توسعه اقامتگاه‌های مناسب برای گردشگران خارجی، عدم حمایت از سرمایه گذاران و عدم مرمت بناهای تاریخی تنها گوشه‌ای از مشکلات صنعت گردشگری است.

برای نمونه کویر لوت با ده‌ها جاذبه گردشگری یکی از پتانسیل‌های گردشگری استان است که از زمان ثبت جهانی این پرونده اما هیچ گونه جاذبه‌ای برای گردشگران در این منطقه ایجاد نشده و تنها جاده دسترسی مستقیم به این منطقه نیز از چند سال قبل به دلیل سیلاب بسته شده است.

سوال این است که از فرصت‌های موجود گردشگری در کرمان مسئولان چه بهره برده‌اند و چرا هیچ اقدام مؤثری برای توسعه این صنعت انجام نشده است؟

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :