مرغ‌داران تمایلی به تولید ندارند. مدیرعامل اتحادیه مرغ‌داران استان کرمان قیمت دستوری از سوی دولت پاشنه آشیل تولید مرغ در کشور می‌داند

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1339

مرغ‌داران تمایلی به تولید ندارند. مدیرعامل اتحادیه مرغ‌داران استان کرمان  قیمت دستوری از سوی دولت پاشنه آشیل تولید مرغ در کشور می‌داند

گزارش / راه آرمان

سید حسن مهدی  مدیرعامل اتحادیه مرغ‌داران استان کرمان در گفتگو با راه آرمان از چالش‌های پیش روی طیور داران استان در تولید و پرورش مرغ گرم خبر داد و  گفت: در خصوص صنعت طیور دارای مشکلات بسیاری آنهم  در سطح ملی هستیم که  قابلیت حل در استان را ندارند که بتوانیم در سطح استان از آنها کار گشایی کنیم.

او مشکلات مرغداران را به ۵ گروه تقسیم و عنوان کرد: مشکلاتی که مرغداران دارند در اصل کشوری هستند و اولین و  مهم‌ترین موضوع، عدم همخوانی قیمت مصوب کشوری مرغ با قیمت تمام شده در حوزه ی تولید است و علیرغم مکاتبات و پیگیری‌های بسیار،  متاسفانه این قیمت هنوز اصلاح نشده  است.

با ابلاغ دستوری نمی‌شود قیمت را پایین نگه داشت

مهدی تاکید کرد: قیمت  نهاد‌های دامی مانند ذرت و کنجاله‌ی سویا که مرغداران در حوزه‌ی پرورش مرغ  استفاده می‌کنند تقریبا ۵ ونیم برابر افزایش یافته و قیمت خرید جوجه یک روزه  نیز با افزایش نسبتا قابل ملاحظه‌ای مواجه است، واکسن و داروهایی که در این بخش استفاده می‌شد نیز با افزایش روبه رو بوده و عملا ما با محاسباتی که انجام داده‌ایم مرغ زنده کمتر از ۵۰ هزار تومان برای مرغ‌دار تمام نخواهد شد.

مدیرعامل اتحادیه مرغ‌داران استان اظهار کرد: در اردیبهشت ۱۴۰۱ اتحادیه مرغداران کشور با سازمان جهاد کشاورزی با قیمت  ۴۹ هزار تومان به نتیجه رسیده بودند و قرار بر این بود که حداکثر تا پایان شهریور این قیمت اعلام و رسما در سطح کشور اجرایی شود ، که متاسفانه این موضوع همچنان بلاتکلیف است.

اوادامه داد: با توجه به این که قیمت جوجه یک روزه نیز یکی از عوامل تاثیر گذار در قیمت تمام شده ی مرغ و حتی عامل رغبت مرغ دار به جوجه ریزی است اما شاهد افزایش قیمت ۱۵ هزار تومانی هستیم و حتی در مقطعی به ۱۹ هزار تومان هم رسیده بود، این امر به تنهایی قیمت تمام شده  را مجدد افزایش می دهد که امیدوارم مسئولین نظارتی در این بخش ورود پیدا کنند که ضمن نظارت لازم بر این عرصه، بر بازار  رقابتی کنترل‌های لازم صورت گیرد  تا ما بتوانیم با قیمت مناسب تولید را ارائه کنیم.

قیمت جوجه یک روزه ثبات ندارد

مهدی تاکید کرد: در حال حاضر همزمان با آغاز نیمه دوم سال متاسفانه دولت قیمت مصوب را به صورت دستوری ابلاغ کرده  که منجر به بی‌رغبتی مرغداران جهت تولید شده است، علی رغم این که مرغداران ما در سطح استان کرمان در مقایسه با دیگر استان‌ها کاهش زیر ۳۰ درصد یا نهایت ۳۰ درصدی داشته اند اما ما در بعضی استان‌ها عدم جوجه ریزی تا زیر ۵۰ درصد را شاهد بوده ام  که یکی از مهم‌ترین موضوعاتی است که مرغداران را تحریک می کند.

او با بیان اینکه مرغ‌داران که ثباتی در قیمت‌ها نمی بینند عملا دست به تولید و جوجه ریزی نمی زنند زیرا در تولید منجر به زیان می شوند، گفت:  از نیمه ی دوم  تیرماه تا الان دچار خسارت سنگینی  هستیم زیرا عمدتا مرغ با قیمت بیشتر تمام می شود اما مجبور اند بدون سود و یا با زیان سنگین ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیونی مرغ خود را به بازار عرضه کنند که این امر عملا انگیزه مرغ دار را برای تولید نابود می کند و بازار را نیز دچار تبعات اجتماعی می کند، بنابراین  ما خواستار رفع هرچه سریع‌تر قیمت‌گذاری دستوری هستیم.

نژاد آرین گوشت خوبی ندارد

مدیر عامل اتحادیه مرغ‌داران استان دومین چالش پرورش مرغ را دستور العمل ابلاغی جهاد کشاورزی مبنی بر استفاده از نژاد آرین در جوجه ریزی است، گفت: با توجه به این که از ابتدای سال مشخص شده بود که بایستی مرغداران با نژاد آرین در روند تولید کار کنند این موضوع در دستور کار قرار گرفت اما این نژاد نسبت به نژادهای دیگر گوشت کمتری داشته  و پرورش این نژاد، نیازمند کار فنی بیشتر و دقیق تری است و اندکی  مرغداران را دچار مشکل کرده و عنوان شده که مرغداران از ابتدای ۱۴۰۱تا  ۳ دوره حق دارند، جوجه ریزی غیر از نژاد آرین داشته باشند، و بعد از اتمام  این دوره الزاما باید نژاد آرین را در دستور کار قرار دهند، پیشنهاد ما این است که  از حالت الزام این دستور خارج شود.

او پیشنهاد کرد: با توجه به اینکه مرغداران با نژاد آرین آشنایی چندانی ندارند جوجه ریزی با نژاد آرین از حالت الزام خارج شود و به صورت تدریجی در ۱ سال و نیم آینده اجرایی شود تا مرغداران ما آشنایی بهتری در ضریب تبدیل جوجه به  تولید گوشت مرغ پیدا کنند و اگر این الزام اصلاح نشود، ما شاهد کاهش تولید گوشت مرغ در سطح کشور خواهیم بود.

مساعده دولت به مرغداران  نرسیده است 

سید مهدی به بستانکاری مرغداران در تامین نهاده‌های دامی از سوی دولت نیز اشاره کرد و گفت:  نهاده‌های دامی مانند ذرت و کنجاله ی سویای مرغدارانی که تا مورخ ۲۱ /2/۱۴۰۱ اقدام به جوجه ریزی  و تولید داشته اند، بعد از ۴ ماه علی رغم، ابلاغ  معاونت ریاست جمهوری به سازمان برنامه و بودجه‌ ی کشور جهت مساعدت، همچنان بلاتکلیف است و باعث شده تعداد۹۰ مرغدار استان کرمان با این مشکل درگیر باشند و دچار کمبود  یا فقدان نقدینگی شدید شوند ، که لازم است  این مشکل مورد توجه مسئولین قرار گیرد. مدیرعامل اتحادیه مرغ‌داران استان کرمان، تسهیلات سرمایه در گردش را از عوامل حمایت تولید در عرصه طیور عنوان کرد و گفت: با توجه به سیاست‌های اجرایی دولت در مردمی‌سازی یارانه‌ها، نهاده‌های دامی افزایش حدود ۵  تا ۶ درصدی را داشته اند، که برای جبران این خلا قرار شد؛ سرمایه در گردش حمایتی به صورت بازپرداخت ۹ ماه تا یک ساله در اختیار تولیدکنندگان مرغ گوشتی در سطح کشور قرار گیرد که متاسفانه کمتر از ۲ ماه است این تسهیلات در سطح کشور و استان به علت نبودن منابع و تسهیلات مالی  قطع شده است. او تاکید کرد: از  ۶۰۰ واحد در سطح استان حداکثر  ۱۷۲ واحد به مبلغ ۱۲۵۴میلیارد ریال توانستند تسهیلات حمایتی نهاده‌های دامی را  دریافت کنند و  الباقی بیش از ۴۰۰ واحد در انتظار تسهیلات هستند و که استدعا داریم این موضوع به قید فوریت پیگیری شود.

سرعت سامانه بازارگاه پایین است

مهدی ادامه داد: دولت برای رفع مشکلات مالی و کمبود نقدینگی از مرغداران خواست تا نهاد‌ه‌های دامی خود را در سامانه ای به نام بازارگاه ثبت کنند، متاسفانه بیش از یک ماه است که بعد از انجام فرایند خرید کالاها به کندی ارسال می شوند این موضوع در بخش نهاده دامی ذرت بیشتر به چشم می خورد و بیش از  ۲ هفته است که گزارش بسیاری در حوزه تاخیر در ارسال ذرت را داریم بنابراین در این عرصه نیز اگر  به موقع  مورد توجه مسئولان قرار نگیرد، بحث تولید مرغداران دچار مشکل خواهد شد‌.

رئیس اتحادیه مرغداران استان کرمان تعلل در اجرای طرح کالابرگ الکترونیک محصولات پروتئینی را از دیگر چالش‌های پیش روی مرغ‌داران استان عنوان کرد و گفت:  از ابتدای شروع طرح مردمی سازی یارانه‌ها در تاریخ ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۱، تعیین شده بود که در اسرع وقت طی ۲ یا ۴ ماه به مردم کشور  این کالابرگ ارائه  شود، مردم با این کالابرگ‌ها می‌توانند محصولات بخش پروتئینی و اساسی را تأمین کنند، در بخش حوزه ی نان این امر عملیاتی  شده اما در حوزه محصولات پروتئینی خصوصا گوشت مرغ هنوز عملیاتی نشده است.

او مدعی شد:  اجرایی نشدن طرح کالابرگ الکترونیک سبب شده بازار بخش مرغ به شدت پر تلاطم و شکننده شود  و تقاضای پروتئین این بخش در قالب گوشت گرم حدود ۳۵ تا ۴۰ درصد کاهش پیدا کند، بنابراین  برای این که این بازار همچنان ثبات داشته باشد باید این موضوع نیز با قید فوریت پیگیری شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 23
  • دیروز: 144
  • هفته: 2,271
  • ماه: 14,247
  • سال: 72,239