بروکراسی نمی‌گذارد وام مسکن به پای تورم برسد

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1599

بروکراسی نمی‌گذارد وام مسکن به پای تورم برسد
گزارش | بازار
در حالی که متوسط هزینه ساخت مسکن روستایی متری ۸ میلیون است، هنوز متقاضیان چشم انتظار ابلاغ وام ۳۵۰میلیون تومانی هستند.
رشد قیمت مصالح ساختمانی از ابتدای سال جاری نه تنها بر روی قیمت تمام شده ساخت در شهرها بلکه در روستاها با شدت بیشتری تاثیر گذاشته است.
اگر چه اغلب متقاضیان ساخت مسکن این روزها منتظر ابلاغ وام ۳۵۰ میلیون تومانی مسکن روستایی هستند اما نگرانی آنها از این بابت است که تاخیر در ساخت می‌تواند هزینه‌های آنها را در پایان و اتمام عملیات ساخت بالا ببرد.
درصورتی‌که هزینه ساخت هر مترمربع ساختمان در روستا حدود ۸ میلیون تومان در نظر گرفته شود، هزینه ساخت خانه ۸۰ متری در روستا در سال ۱۴۰۲ حدود ۶۵۰ میلیون تومان خواهد شد.
توجه شود که متراژ زیربنا تنها یکی از عوامل مؤثر بر هزینه ساخت ساختمان در روستا است و عواملی مانند قیمت روز آهن‌آلات مانند قیمت میلگرد و قیمت تیر آهن، قیمت روز سیمان، دستمزد روزانه نیروی کار و هزینه حمل و جابجایی مصالح نیز تأثیر چشمگیری بر قیمت تمام‌ شده هر مترمربع سازه دارند.
*افزایش ۴۰ درصدی هزینه ساخت
جودی، معاون امور مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر هزینه ساخت هر متر مربع مسکن در روستاها چقدر است؟ گفت: هزینه‌های ساخت مسکن چه مصالح ساختمانی و دستمزد نسبت به سال گذشته تا ۴۰ درصد افزایش یافته است. اگر بخواهیم هزینه ساخت مسکن به شرط سکونت را در روستاها تخمین بزنیم باید گفت در حال حاضر هزینه هر متر مربع مسکن در روستاها ۸ میلیون تومان بدون هزینه های کاشی کاری و گچ کاری خواهد بود.
معاون امور مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ادامه داد: اینکه گفته می‌شود قابل سکونت در حقیقت به این معنی است که گچ کاری و کاشی کاری هنوز صورت نگرفته است.
جودی در پاسخ به این پرسش که با این حساب وام ۳۵۰ میلیون تومانی مسکن روستایی که هنوز هم ابلاغ نشده است چند درصد هزینه‌های ساخت یک واحد مسکونی در روستاها را تشکیل می‌دهد؟ تاکید کرد: ابتدا باید تاکید کنم که افزایش هزینه‌های ساخت مسکن در روستاها بود که باعث شد بنیاد مسکن پیشنهاد افزایش سقف وام مسکن را از ۲۰۰ میلیون تومان به ۴۰۰ میلیون تومان بدهد که در نهایت هم دولت در اقدامی مناسب و به موقع این سقف را تا ۳۵۰ میلیون تومان تصویب کرد.
*مبلغ وام به قد هزینه نمی‌رسد
او ادامه داد: پس افزایش سقف وام مسکن روستایی با همین هدف بود که خوشبختانه در مرحله ابلاغ قرار دارد. اما به هر حال اگر یک واحد مسکونی ۶۰ متری را در نظر بگیریم برای ساخت آن ۵۰۰ میلیون تومان نیاز است. به عبارتی وام ۳۵۰ میلیون تومانی می‌تواند ۷۰ درصد هزینه ساخت مسکن تا مرحله قابل سکونت را پوشش دهد.
جودی در پاسخ به این پرسش که از ابلاغ وام ۳۵۰ میلیون تومانی مسکن روستایی نیز خبری نشد؟ گفت: تمام اقدامات انجام شده است و سازمان برنامه و بودجه تضمین نامه وام مسکن روستایی را در شُرف صدور قرار داده است تا آن را به بانک‌ها ابلاغ و سپس آماده پرداخت شود.
او افزود: در حال حاضر مابه التفاوت نرخ سود وام مسکن روستایی ۱۸ درصد است که باید ضمانت آن صادر شود. چرا که ۵ درصد نرخ سود این وام را متقاضیان و ۱۸ درصد مابقی را دولت و صندوق ملی مسکن باید تضمین کند.
معاون امور مسکن روستایی بنیاد مسکن با اشاره به اینکه وام ۳۵۰ میلیون تومانی مسکن روستایی در حال طی مراحل مربوطه برای پرداخت به متقاضیان است افزود: طی هفته جاری این تسهیلات توسط شورای پول و اعتبار تصویب و پس از آن سهمیه بانک‌های عامل نیز مشخص خواهد شد.
او با یادآوری این‌که سود این تسهیلات ۵ درصد با بازپرداخت ۲۰ ساله است، اضافه کرد:‌ ۳۵۰ هزار وام ۳۵۰ میلیون تومانی به متقاضیان نوسازی مسکن روستایی پرداخت خواهد شد.
معاون امور مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در پاسخ به این پرسش که از وام ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی مصوب ۱۴۰۱ تاکنون چه میزان به متقاضیان پرداخت شده است؟ گفت: از وام ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی تاکنون ۱۸۰ هزار عقد قرارداد صورت گرفته است و با توجه به اینکه سقف وام مسکن روستایی به ۳۵۰ میلیون تومان افزایش پیدا کرده است ساز و کاری ترتیب داده شده است تا متقاضیان منتظر ابلاغ وام مزبور نباشند.
جودی در پاسخ به این پرسش که به نظر می‌رسید با تصویب وام ۳۵۰ میلیون تومانی، متقاضیان وام ۲۰۰ میلیونی منتظر بمانند و ساخت و ساز از رونق بیافتد؟ گفت: اتفاقا برای اینکه روند ساخت و ساز در روستاها کُند نشود و افت نکند، ساز و کاری در نظر گرفته شده است که متقاضیان وام در صورت دریافت ۲۰۰ میلیون تومان وام بتوانند مابه التفاوت ۱۵۰ میلیون تومانی را هم دریافت کنند.
او تصریح کرد: بانک‌ها تمام همکاری خود را در پرداخت وام ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی با متقاضیان داشته‌اند و این موضوع جای تشکر دارد.
*تعلل بانک مرکزی در ابلاغ
عضو کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس شورای اسلامی درباره دلیل تأخیر و تعلل بانک مرکزی در ابلاغ آئین نامه اعطای وام مسکن روستایی به نقل از خبرگزاری مهر، گفت: مشکل ابلاغ نشدن این آئین نامه این است که زمانی نهایتاً این وام پرداخت می‌شود که زمان ساخت و ساز در روستاها از بین رفته است.
حسینعلی حاجی دلیگانی، در ادامه افزود: اگر در ابتدای سال آئین نامه اعطای وام ۳۵۰ میلیونی مسکن روستایی ابلاغ می‌شد مردم می‌توانستند از آن بهره‌مند شوند، متأسفانه سال قبل نیز این اتفاق افتاد و وام مسکن ۲۰۰ میلیونی روستایی به حدی دیر ابلاغ شد که نتوانستند از آن استفاده کنند.
حاجی دلیگانی ادامه داد: متأسفانه زمانی این آئین نامه‌ها ابلاغ می‌شود که فصل ساخت و ساز در روستاها با توجه به سردسیری بودن مناطق مختلف کشور، سپری شده و دیگر نمی‌توان از آن استفاده مفیدی داشت.
عضو کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس در ادامه بیان کرد: در حال حاضر هم این موضوع در حال تکرار دوباره و مجدد در سال جاری است و فصل کاری در حال به اتمام رسیدن است، فقط ۴ ماه تا پایان سال زمان باقی مانده است و مردم روستایی نمی‌توانند از این وام در زمان مقرر استفاده کنند.
حاجی دلیگانی توضیح داد: اگر منابع بانکی برای اعطای این تسهیلات وجود ندارد از همان ابتدا این آئین نامه‌ها را تدوین نکنند، اما اگر مصوب می‌کنند پای اجرای آن بایستند و آنقدر فرآیندهای اجرا را طولانی نکنند و مردم را با مشکل رو به رو نکنند. با این رویه‌ای که بانک‌ها در پیش گرفته‌اند، فقط مردم امیدوار می‌شوند و منتظر و در نهایت هم نمی‌توانند این وام را دریافت کنند.
نماینده مردم اصفهان در مجلس بیان کرد: مردم برای ماندگاری در روستاها با توجه به درآمد کمی که در آنجا وجود دارد، نیازمند انگیزه و حمایت هستند تا وادار به مهاجرت به شهرها نشوند، یکی از نمونه‌های بارز حمایت اعطای وام مسکن روستایی است که این موضوع هم علی رغم مصوب شدن در مجلس و دولت و حتی بالا رفتن مبلغ تسهیلات همچنان گروگان بانک‌ها است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 23
  • دیروز: 144
  • هفته: 2,271
  • ماه: 14,247
  • سال: 72,239