استان کرمان در حالی رتبه دوم تولید گردو کشور را دارد که در کم کاری متولیان بخش کشاورزی و حضور دلالان ناشناخته مانده است. گردوی کرمان به چشم نمی‌آید

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1559

استان کرمان در حالی رتبه دوم تولید گردو کشور را دارد که در کم کاری متولیان بخش کشاورزی و حضور دلالان ناشناخته مانده است. گردوی کرمان به چشم نمی‌آید
گزارش | بازار
استان کرمان بیشترین سطح زیر کشت گردو در کشور را به خود اختصاص داده؛ اما در بازار این محصول هیچ نامی از برند گردوی کرمان وجود ندارد و بی عملی در این زمینه ادامه دارد.
کرمان یکی از مهم‌ترین استان‌های کشور در زمینه تولیدات کشاورزی است به‌طوری‌که یک‌سوم باغ‌های کشور در این استان قرار دارد در این میان گردو یکی از مهم‌ترین محصولات تولیدی در استان کرمان است و بیشترین میزان تولید این محصول نیز در شهرستان‌های بافت و رابر انجام می‌شود که اقلیمی متفاوت از سایر مناطق استان دارد و بیشترین میزان بارندگی استان نیز در این شهرستان‌ها روی می‌دهد. ۱۷
هزار و ۱۰۰ هکتار باغ گردو در استان کرمان وجود دارد و سالانه به‌صورت متوسط ۲۰ هزار تن گردو در این استان تولید و روانه بازار مصرف می‌شود.
این میزان تولید محصول در کنار تأمین نیاز بازار داخلی استان صادر نیز می‌شود و زمان برداشت محصول نیز از اواسط شهریور آغاز می‌شود و تا اواخر مهرماه ادامه دارد.
ارزش اقتصادی تولید گردو در استان کرمان بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیارد تومان است که البته سود نهایی تولید و فروش گردو در بازار عاید دلالان و واسطه‌ها می‌شود. در کنار بافت و رابر در برخی دیگر از شهرستان‌های استان نیز این محصول برداشت می‌شود که شامل بردسیر، سیرجان، زرند، شهربابک و کرمان می‌شود.
این روزها مردم در شهرستان‌های مختلف کرمان در تلاش هستند تا محصول را برداشت و روانه بازار کنند؛ اما خشکسالی، شیوع آفت و تغییرات اقلیمی موجب شده افت تولید در کرمان بیشتر از سال‌های گذشته روی دهد.
*خشکسالی میزان برداشت محصول را کاهش داد
یکی از کشاورزان در شهرستان بافت، اظهار کرد: در سال جاری محصول در حال برداشت است و با وجود افزایش هزینه‌های برداشت و حمل‌ونقل شاهد هستیم که به دلیل خشکسالی و کمبود آب تولید محصول نیز کاهش چشمگیر دارد. محمد سلاجقه ادامه داد: اصولاً باوجوداینکه بافت یکی از قطب‌های تولید گردو در کشور است؛ اما سازوکار مشخصی برای برداشت و تولید وجود ندارد و کشاورزان بعد از برداشت، محصول را به دلالان می‌فروشند.
یک کشاورز: عملاً در زمان برداشت محصول گردوها در گونی به دلالان فروخته می‌شود که قیمت نیز در شهرستان به‌شدت پایین است و دلالان چندین برابر قیمت محصول را در دیگر شهرها می فروشند.
او عنوان کرد: عملاً در زمان برداشت محصول گردوها در گونی به دلالان فروخته می‌شود که قیمت نیز در شهرستان به‌شدت پایین است و دلالان چندین برابر قیمت محصول را در دیگر شهرها می‌فروشند.
سلاجقه افزود: سال‌ها صحبت‌هایی در خصوص خوشه صنعتی گردو و حمایت مسئولان از کشاورزان، برندینگ و جلوگیری از دلال‌بازی و بهبود بازار تولید می‌شود؛ اما عملاً هیچ اتفاقی روی نمی‌دهد و این داستان هر سال تکرار می‌شود.
او گفت: در فصل تولید چند نفر با کامیون و وانت‌بار در روستاها می‌چرخند و محصول را با هر قیمتی که بخواهند از کشاورز روستایی خریداری می‌کنند و کشاورز هم که برای امرارمعاش به فروش محصول وابسته است مجبور به فروش می‌شود.
یکی دیگر از کشاورزان شهرستان بافت بیان کرد: به دلیل خشکسالی میزان برداشت محصول نسبت به سال قبل کمتر شده است؛ اما کیفیت محصول خوب است.
محمد اقبالی گفت: ما چاره‌ای جز فروش محصول خود به دلال‌ها نداریم اصولاً بازار گردوی استان کرمان دست دلالان است و بخشی از گردو نیز که از استان خارج می‌شود به اسم گردوی سایر استان‌ها فروش می‌رود.
*گردوی کرمان معرفی نشده
اقبالی عنوان کرد: در بازار کشور گردوی بافت و رابر را بسیار اندک می‌شناسند و اکثر مردم در استان‌های مختلف تصور می‌کنند گردو برای تویسرکان و یا کردستان است.
او عنوان کرد: بازاریابی و برندسازی در خصوص محصول گردو بسیار اندک انجام شده است و ما بسته‌بندی مناسب نیز نداریم در عوض استانی مانند آذربایجان شرقی که سهم کمتری نسبت به کرمان دارد بازار کرمان را از آن خودکرده است.
*واردات بی‌رویه گردو از چین و شیلی
این باغدار همچنین به واردات بی‌رویه گردو از چین و شیلی نیز اشاره کرد و گفت: گردوهای یک‌دست و با ظاهری زیبا از شیلی و چین وارد بازار کرمان می‌شود و در حال حاضر که گردوی کرمان وارد بازار شده با رقیب جدی مواجه است.
اقبالی گفت: واردکنندگان گردوی چین را با قیمت اندک وارد می‌کنند و این گردوی بی‌کیفیت را با قیمت‌های بسیار اندک می‌فروشند و مردم به دلایل مشکلات اقتصادی به سمت خرید گردوی چینی و شیلی راغب می‌شوند.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی شمال استان کرمان اظهار کرد: شهرستان بافت با ۱۷هزار و ۳۰۰ هکتار بیشترین سطح زیر کشت محصول را دارد و ۱۷ رقم برتر در سال‌های قبل شناسایی شده است و امسال ۵ هزار و ۵۰۰ تن گردو برداشت می‌شود.
عباس خاصه سیرجانی ادامه داد رتبه دوم کشور در تولید محصول به استان کرمان تعلق دارد. او ادامه داد: در سال جاری حدود ۱۶ هزار تن گردو در استان برداشت می‌شود که شامل شهرستان‌های بافت، رابر و بردسیر است که خشکسالی دلیل افت تولید است.
*صنایع تبدیلی گسترش یابد
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی شمال استان کرمان ادامه داد: ایجاد صنایع تبدیلی یکی از ضروریات در زمینه فراوری محصول گردو است ضمن اینکه باید به برندسازی در خصوص این محصول نیز توجه شود. در کنار مشکلاتی مانند دلال‌بازی در بازار گردو و واردات بی‌رویه این محصول از کشورهای مختلف یکی دیگر از مشکلات کشاورزان شیوع گسترده آفت کرم خراط است که با شیوع در باغ‌های بافت و رابر منجر به نابودی بخش قابل‌توجهی از درختان این شهرستان‌ها طی سال‌های اخیر شده است.
نبود برنامه‌ریزی مسئولان برای جذب سرمایه‌گذار برای ایجاد صنایع تبدیلی و بسته‌بندی نیز به یکی دیگر از مشکلات جدی کشاورزان گردو کار استان کرمان تبدیل شده است. تمام این مسائل دست‌به‌دست هم داده است تا شرایط کشاورزان استان کرمان هر روز بدتر شود، در شرایط کنونی ایجاد تشکل‌های گردو کاران در استان کرمان و سرمایه‌گذاری در قالب تعاونی‌ها برای ایجاد صنایع فرآوری و بسته‌بندی محصول می‌تواند به صادرات محصول گردوی کرمان به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس و سود بیشتر برای کشاورزان منجر شود. هر چند در سال‌های اخیر وعده‌های فراوانی در این زمینه داده شده؛ اما عملاً تا کنون گام مؤثری در این زمینه برداشته نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :