دولت نمیتواند حجم تولید را به کشاورزان دیکته کند؛ تاخیر ۴ ماهه در اعلام قیمت خرید تضمینی گندم
به نقل از تجارت نیوز، دولت با گذشت حدود دو ماه و نیم از سال زراعی جدید، هنوز قیمت خرید تضمینی گندم را به صورت رسمی اعلام نکرده است. قیمت غیررسمی اعلام شده (۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان) نیز با مخالفت برخی از گندمکاران مواجه شده. این فقط یکی از گلایههای آنها است و در این شرایط، مقامات دولتی در ماههای اخیر به دفعات وعده خودکفایی گندم را دادهاند. آیا این وعده به راحتی قابل تحقق است؟
در حالی که دولت باید تا پایان تیر قیمت خرید تضمینی گندم را برای سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ اعلام میکرد، حالا آذر کم کم به میانه میرسد و هنوز این نرخ اعلام نشده است. البته، ۲۳ شهریور بود که رسانهها از تصویب دیرهنگام قیمت خرید تضمینی گندم و دیگر محصولات اساسی کشاورزی در شورای قیمتگذاری خبر دادند. خبرگزاری مهر قیمت مصوب برای گندم را ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام کرد. اما وزارت جهاد کشاورزی با صدور اطلاعیهای اعلام کرد که این نرخ مورد تایید نیست و رسانههای باید منتظر اعلام رسمی قیمت باشد.
بر اساس قانون، این وزارتخانه یک هفته فرصت داشت که نرخهای مصوب در شورای قیمتگذاری را تایید و رسانهای کند. حالا اما هفتهها گذشته و این اتفاق هنوز رخ نداده است.
این در حالی است که گندمکاران در سالهای اخیر معمولا نسبت به قیمت مصوب گندم اعتراض داشتند. حالا هم برخی نمایندگان مجلس و اعضای تشکلهای کشاورزی قیمت غیررسمی اعلام شده را مناسب میدانند اما گروهی از کشاورزان معتقدند نرخی کمتر از ۲۵ هزار تومان برای آنها به صرفه نیست.
این مورد در کنار گلایههای جدی گندمکاران به تاخیری که در تسویه مطالبات آنها در سال زراعی گذشته رخ داد، پرسشی را ایجاد کرده که آیا وعده مکرر خودکفایی گندم، به راحتی قابل تحقق است؟ فاطمه پاسبان، کارشناس کشاورزی در این مورد تردید دارد؛ او معتقد است دولت نمیتواند حجم تولید را به کشاورزان دیکته کند و به جای این باید شرایط تولید را برای آنها بهبود ببخشد. او همچنین پیشنهاد میکند دولت قیمتگذاری دستوری را حذف کند و به فعالان اقتصادی اجازه دهد محصول را به قیمتی که در بازار کشف میشود بفروشند. اگر هم قرار است فرایند خرید تضمینی را ادامه دهد، قیمتگذاری باید استانی باشد.