با گذشت ۱۰۰ روز از آغاز فصل زراعی: نرخ خرید تضمینی گندم در بلاتکلیفی

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1619

با گذشت ۱۰۰ روز از آغاز فصل زراعی: نرخ خرید تضمینی گندم در بلاتکلیفی
کاغذوطن
کشت قراردادی لازمه خودکفایی گندم است، کشاورزان پای قرارداد می‌روند در حالی که هنوز نرخ خرید گندم تعیین نشده است
دولت با اجرای کشت قراردادی به دنبال اهداف اصلی چون تامین امنیت غذایی، حمایت از بهره برداران و تولید داخلی است.
به همین منظور در بعضی محصولات اساسی مانند گندم قراردادهای کشت را منعقد می‌کند. اما علرغم همه برنامه ریزی برنامه هفتم توسعه بر خودکفتیی گندم کشاورزانی که پای قرارداد می روند از نرخ خرید تضمینی گندم اطلاع ندارند.
مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی، از هدفگذاری برای خودکفایی ۱۰۵ درصدی تولید گندم تا پایان برنامه هفتم توسعه در کشور خبر می دهد و می گوید: ارتقای کیفیت گندم از دیگر اهداف این وزارت است.
سهراب سهرابی با بیان این که گندم محصولی مهم در کشور است گفت: در چرخه تناوبی محصولات زراعی ایران در حدود ۷۰ درصد از اراضی دیم و حدود ۳۵ تا ۴۰ درصد از اراضی آبی، گندم کشت می‌شود، به طوری که در مجموع حدود ۵۰ درصد از کل زراعت محصولات مختلف کشور به کشت محصول گندم اختصاص دارد.
گندم محصول اصلی کشت قراردادی
آن طور که در سایت بازار نقل شد‌است، مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به این که گندم از بٌعد دیگر هم مهم است چرا که نقش مهمی در سبد امنیت غذایی کشور دارد، افزود: به طور متوسط بین ۴۰ درصد انرژی و ۴۴ درصد از پروتئین مردم ایران از گندم تامین می‌شود که در این خصوص سهم جوامع روستایی بالاتر و جوامع شهری روند کاهشی دارد.
سهرابی با بیان این که در برنامه وزارت جهاد کشاورزی دو هدف در حوزه گندم برنامه‌ریزی و هدف‌گذاری شده است، تصریح کرد: در برنامه هفتم همین موضوع را هم بررسی کرده‌ایم که مرحله نخست آن خودکفایی ۱۰۵ درصدی گندم در کشور است که بتوانیم در پایان برنامه هفتم به آن هدف برسیم.
مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی، ارتقای کیفیت گندم را از دیگر اهداف این وزارت برشمرد و گفت: تاکنون با جایگزینی ارقام آبی و دیمی با کیفیت برتر، مصرف متعادل کودهای شیمیایی، کنترل آفات بخصوص آفت سن و کاهش درصد سن‌زدگی و مدیریت آبیاری با استفاده از سامانه‌های نوین آبیاری، توانسته‌ایم کیفیت محصولات تولیدی را افزایش دهیم.
به گفته وی، با نگاه ویژه به تولید گندم، در سال زراعی گذشته میزان خرید تضمینی گندم از مرز ۱۰ میلیون و ۴۰۰ هزار تن گذشت که نسبت به سال ماقبل ۴۵ درصد رشد و نسبت به دو سال قبل ۱۲۹ درصد رشد داشته است.
سهرابی اضافه کرد: مصرف بهینه کودهای شیمیایی شامل کودهای ازته، فسفاته و پتاسه، افزایش بذرهای اصلاح شده و توسعه کشت‌های مکانیزه، طرح جهش تولید در دیم‌زارها که با همکاری وزارت جهاد کشاورزی و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام در سطح ۴.۲ میلیون هکتار اجرا شد، توسعه سامانه نوین آبیاری و مدیریت آفات و بیماری و علف‌های هرز از علل رشد تولید گندم بود.
او بیان کرد: کیفیت در گندم چند شاخص دارد که یکی از شاخص‌ها وزن هکتولیتر یا وزن حجمی گندم است که هر چه بیشتر باشد کیفیت بهتری دارد، شاخص بعدی پروتئین است که مهمترین پروتئین موجود در گندم گلوتن است و درصد گلوتن مرطوب به عنوان شاخص بعدی است که در اندازه گیری ما انجام می‌شود.
انواع گندم‌های تولیدی در کشور
مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی با بیان این که براساس استاندارد ۱۰۴ سازمان ملی استاندارد یا استاندارد گندم، گندم‌های تولیدی به چهار گروه تقسیم می‌شود، گفت: گروه اول گندم‌هایی با بیش از ۷۹ هکتولیتر یا وزن حجمی با حداقل ۱۲ درصد پروتئین است، گروه دوم گندم‌هایی با ۷۶ هکتولیتر یا وزن حجمی و میزان پروتئین حداقل ۱۱ درصد است و گروه سوم گندم‌هایی با ۷۳ هکتولیتر یا وزن حجمی و درصد پروتئین ۹.۵ است.
او ادامه داد:‌ گروه چهارم نیز با گندم‌هایی با هکتولیتر یا وزن حجمی ۶۰ درصد و درصد پروتئین پایین‌تر از ۹.۵ درصد است که جزو مصارف انسانی نیست و در ایران این نوع گندم نه تولید و نه وارد می‌شود.
سهرابی خاطرنشان کرد: در ۱۵ استان کشور شامل استان‌های خوزستان، گلستان، ایلام، مازندران، هرمزگان، فارس، سیستان و بلوچستان، اردبیل، بوشهر و خراسان رضوی گندم گروه یک تولید می‌شود.
او افزود: همچنین استان‌های آذربایجان شرقی، قزوین، البرز، خراسان شمالی، کرمانشاه، چهارمحال و بختیاری، کردستان و همدان گندم‌های گروه ۲ را تولید می‌کنند و گندم‌های گروه سوم فقط در استان زنجان تولید می‌شود.
این مقام مسوول تصریح کرد: تنوع گندم یکی از نقاط قوت کشور است و در مجموع ۱۱۰ نوع گندم در کشور کشت می‌شود
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد
انتظار برای تعیین نرخ گندم
مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران گفت: با توجه به مرحله داشت گندم، کشاورزان نسبت به تاخیر در اعلام نرخ گلایه‌مند هستند که مجلس به عنوان دستگاه نظارتی باید به این امر ورود کند.
آنطور که در گزارش بازار آمده است، علیقلی ایمانی مدیر بنیاد ملی گندمکاران گفت: در جلسه ۲۲ شهریور شورای قیمت گذاری با اکثریت آرا، نرخ خرید تضمینی گندم مصوب شد و همواره مصوبه شورا کاملا قانونی است. براساس قانون خرید تضمینی حداکثر یک هفته پس از تصویب، نرخ باید توسط رئیس شورا اعلام شود که متاسفانه با گذشت بیش از سه ماه این امر محقق نشده است.
ایمانی ادامه داد: بنابر اذعان رئیس سازمان برنامه و بودجه در حال رایزنی برای تعیین یارانه آرد هستیم که در نهایت بر اساس یارانه ای که در مجلس مصوب و ردیف اعتباری داده شود، یارانه منابع خرید تضمینی گندم را تامین می کنیم.
مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران با بیان اینکه خرید تضمینی ۱۱ تا ۱۱.۵ میلیون تن گندم بیش از ۲۰۰ همت اعتبار نیاز دارد، افزود: بنده معتقدم علت تعلل وزارت جهاد برای آن است که پس از تامین منابع، نرخ اعلام شود. در غیراین صورت دلیلی برای عدم اعلام نرخ وجود ندارد چرا که مصوبه شورا قانونی است.
او با بیان اینکه مصوبه شورا در خصوص نرخ خرید تضمینی گندم لازم الاجراست، گفت: با توجه به تاخیر وزیر جهاد در اعلام نرخ، کشاورزان گلایه مند هستند که برای ادامه کار چه باید کنند. نرخ ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان به ازای خرید تضمینی هرکیلو گندم، سود حداقلی را برای کشاورزان در بردارد. از این رو انتظار کشاورز برآن است که هرچه سریع تر اعلام شود تا در مرحله داشت تکلیف خود را بداند و بتواند برای میزان کود و سم مصرفی، آب مصرفی و ریز مغذی هزینه کنند.
مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران گفت: علی رغم گذشت مهلت یک هفته ای مجلس، نرخ خرید تضمینی گندم اعلام نشده است و کماکان منتظر اعلام نرخ هستیم و مجلس بر قانون باید نظارت کند تا هرچه سریع تر این نرخ اعلام شود.
او با بیان اینکه نرخ ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان به ازای خرید تضمینی هرکیلو با احتساب تورم ۳۰ درصد لحاظ شده است، گفت: در جلسه شورا نرخ ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان با احتساب تورم ۳۰ درصد مصوب شد و همواره ذیل آن تبصره اصلاح قیمت در صورت افزایش تورم را داریم. با توجه به آنکه امنیت غذایی و نان مردم با گندم گره خورده است، امیدواریم نرخ هرچه سریع تر اعلام شود تا کشاورزان دلگرم شوند.
در همین رابطه کاظم خاوازی قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی در دهمین نمایشگاه نهاده‌های کشاورزی در جمع خبرنگاران درباره اعلام رسمی نرخ خرید تضمینی گندم گفت: تا پایان هفته جاری نرخ خرید تضمینی گندم اعلام خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

برخی از مقالات

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 25
  • دیروز: 144
  • هفته: 2,273
  • ماه: 14,249
  • سال: 72,241