۳۳ درصد واحدهای روستایی استان کرمان فرسودهاند. بنیاد مسکن به دنبال افزایش سقف وام مسکنروستایی. پیشنهاد افزایش سقف وام مسکن روستایی به ۴۰۰میلیون تومان در کمیسیون اقتصادی دولت مورد بررسی قرار میگیرد
کاغذوطن
آنطور که در برنامه هفتم توسعه آمده است، سالانه ۲۰۰هزار واحد روستایی در نوبت نوسازی و بازسازی قرار میگیرد. این در حالیاست که افزایش وام مسکن روستایی در حال حاضر برای ۲۰۰هزار واحد در نظر گرفته شده است.در همین راستا هم افزایش سقف وام مسکن روستایی به ۴۰۰میلیون تومان در کمیسیون اقتصادی دولت موردبررسی قرارمیگیرد و در صورت موافقت این وام پس از طی مراحل مربوط به روستاییان پرداخت خواهد شد.
بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در کمیسیون زیربنایی دولت این پیشنهاد افزایش تسهیلات اعطایی را داد و بعد از بررسی با افزایش سقف وام مسکن روستایی به ۴۰۰میلیون تومان موافقت شد. وام مسکن روستایی اکنون ۳۵۰میلیون تومان است که با سود ۵ درصد و با اقساط ۲۰ساله به روستاییان پرداخت میشود. مهرماه سال گذشته وام ۲۰۰میلیون تومانی مسکن روستایی به ۳۵۰میلیون تومان افزایش یافته بود.
یکی از دغدغههای مطرح دولتمردان در کرمان بافت فرسوده منازل مسکونی روستاییان است.به طوری که اوایل سال جاری مدیرکل بنیاد مسکن استان کرمان گفت: ۳۳ درصد واحدهای روستایی استان فرسوده است و باتوجهبه مخاطراتی که وجود دارد نیاز است که حتماً مقاومسازی شود.
مهدی محمدی، مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان کرمان با بیان اینکه کرمان جزو استانهای پهناور کشور است و روستاهای زیادی را دارد، اعلام کرده بود: استان کرمان بر روی پهنه پرخطر سیل و زلزله واقع شده است و متأسفانه در سالهای گذشته اثرات زیانبار این حوادث و تلفات زیادی را بهویژه در مناطق روستایی داشتیم.
محمدی با اشاره به اینکه با تعریف طرح مسکن روستایی و تسهیلات ویژهای که هر ساله به آن اعطا میشود، کارهای پیشگیرانه در این حوزه در کشور انجام میشود تا اتفاقات تلخ زلزله بم و زرند تکرار نشود، گفت: تلاش میکنیم در کنار اقدامات پیشگیرانهای که انجام میشود تا در بلایایی طبیعی بتوانیم مسکنهای ایمنی داشته باشیم و نیاز مسکن مردم را هم بتوانیم تأمین کنیم.
*۳۳ درصد واحدهای فرسوده روستایی
محمدی با بیان اینکه در کشور مقاومسازی ۵۳ درصد واحدهای مسکن روستایی انجام شده است، افزود: با اقداماتی که در سالهای گذشته در استان کرمان انجام شده و تعامل و همکاری که در سطح استان و بانکها وجود داشت این عدد به ۶۷ درصد رسیده که بیشتر از میانگین کشوری است.
او با بیان اینکه دغدغه ما ۳۳ درصد باقیمانده واحدهای فرسوده روستایی در استان است و باتوجهبه مخاطراتی که وجود دارد نیاز است که این واحدها حتماً نوسازی شود، گفت: با برنامهریزی انجام شده در تلاش هستیم که تا سال ۱۴۱۰ با همکاری دیگر دستگاهها مقاومسازی واحدهای مسکن روستایی استان را به ۱۰۰ درصد برسانیم.
به نظر میرسد که بعد از۷ماه از ذکر این دغدغه متولیان امر نتوانستند در این حوزه موفقیتی کسب کنند و این آمار همچنان باقی مانده است به طوری که صحبتهای معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار در شورای مسکن استان که خبر از مقاوم سازی ۶۷ درصد واحدهای روستایی استان کرمان داد نشان از باقی ماندن همان ۳۳ درصد واحد فرسوده روستایی در استان میداد.
*تلاش برای افزایش ساختوساز روستایی
در حالی بانکها این روزها با کمبود منابع روبرو هستند و حتی ابلاغ تسهیلات ۸۰۰ میلیون تومانی مسکن ملی را متوقف کردهاند، برخلاف برنامه هفتم توسعه مسئولان ارشد بنیاد مسکن بر افزایش سقف وام مسکن روستایی و تعداد آن تاکید دارند.
مقامات ارشد بنیاد مسکن بعد از مدتها سکوت رسانهای سرانجام تصمیم گرفتند با مطرح کردن دوباره افزایش سقف وام مسکن روستایی، دولت و بانکها را در وضعیت یک تصمیم مهم قرار دهند چرا که اکثر متقاضیان وام مسکن روستایی این روزها منتظر تصمیم نهایی دولت برای افزایش سقف وام مسکن روستایی هستند.
*رونق توسعه مسکن روستایی
این پیشنهاد بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به کمیسیون زیربنایی دولت در حالی صورت میگیرد که در برنامه هفتم توسعه به میزان سقف وام مسکن روستایی اشارهای نشده است.
همه ساله و طبق قانون ۲۰۰ هزار فقره تسهیلات مسکن روستایی به متقاضیان پرداخت میشد و از اوایل دهه ۸۰ دولت بر آن شد تا برای مقاومسازی واحدهای مسکونی روستایی تسهیلات بانکی ارزان قیمت به متقاضیان ارائه کند.
سال گذشته برای نخستین بار بود که وام مسکن روستایی از ۲۰۰ هزار فقره به ۳۵۰ هزار فقره افزایش مییافت و این موضوع در نوع خود بی نظیر و برای بانکها بسیار دشوار بود.
مراحل ادارای تضمین نامه وام ۳۵۰ میلیون تومانی در سال گذشته اگرچه مشکلات زیادی را برای متقاضیان و حتی ۹ بانک عامل ایجاد کرد اما آنطور که رؤسای بنیاد مسکن اعلام میکنند آمار معرفی به بانکها و تشکیل پرونده، آماری مناسب و خوب بوده است.
یکی از این تصمیمات به نظر میرسد افزایش سقف وام مسکن روستایی و تعداد مساکن روستایی باشد.
با توجه به تاکیدات مسعود پزشکیان رئیسجمهور بر اجرای قانون برنامه هفتم توسعه به نظر میرسد برخی تصمیمات نیز تغییر کند. به هر حال تاکید دولت چهاردهم برنامه هفتم توسعه است و در قانون برنامه هفتم توسعه نیز نوسازی مساکن روستایی ۲۰۰ هزار واحد مسکونی قید شده است.
حال با توجه به اینکه در قانون برنامه هفتم توسعه نیز نوسازی مساکن روستایی ۲۰۰ هزار واحد مسکونی قید شده به نظر میرسد وام مسکن روستایی که پارسال از ۲۰۰ هزار فقره به ۳۵۰ هزار فقره افزایش یافت، امسال دولت مجددا به قانون قبلی بازگشته و میزان وام مسکن روستایی را در همان تعداد ۲۰۰ هزار فقره تصویب کند.
غلامرضا صالحی رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی پیشتر در گفتگو با«اقتصادآنلاین» با اشاره به اینکه تاکنون بیش از ۵۴ درصد واحدهای مسکونی روستایی مقاومسازی شدهاند و تلاش ما این است تا در یک برنامه مشخص سهم واحدهای مسکونی مقاوم را افزایش دهیم گفته بود که به هر حال همانطور که عرض کردم در برنامه هفتم توسعه تعداد واحدهای مسکونی که باید نوسازی شود، ۲۰۰ هزار واحد مسکونی است اما برای سقف وام مسکن روستایی عددی قید نشده است.
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با اشاره به اینکه به هر حال تلاش ما این است که گزارشی از وضع موجود به کمیسیون زیربنایی دولت ارائه کنیم تاکید کرده است که اگر چنانچه بانکهای عامل همراهی خوبی داشته باشند میتوانیم سقف وام مسکن روستایی را افزایش دهیم.
یکی از این تصمیمات به نظر میرسد افزایش سقف وام مسکن روستایی و تعداد مساکن روستایی باشد. حال باید منتظر ماند و دید کمیسیون زیربنایی دولت برخلاف قانون و برنامه هفتم، هم سقف وام مسکن روستایی و هم تعداد واحدهایی که باید وام نوسازی دریافت کنند را افزایش خواهد داد و یا اینکه هم سقف و هم تعداد فقره تعلق گرفته به متقاضیان را ثابت و یا حتی کاهش خواهد داد.