قرارگاهی برای ساماندهی حاشیهنشینی
گزرش \ کاغذ وطن
رییس کل دادگستری کرمان: باید قرارگاهی برای ساماندهی حاشیهنشینی شکل گیرد تا درآن پیگیری شود که هر یک از دستگاهها وظایف خود را کامل اجرایی کنند
حاشیهنشینی یا زندگی در سکونتگاههای غیررسمی به موضوع حاد اجتماعی تبدیل شده است.افرادی که قادر به خرید سرپناهی در شهرکهای جدید در حال ساخت نبودند به حاشیههایی دورتر شهر هجوم بردند و با تصرف اراضی به ساخت و ساز بدون مجوز مشغول شدند. سرعت مهاجرت روستاییان به شهر نیز بر گسترش حاشیه نشینی تاثیر زیادی میگذارد. در کنار حاشیه نشینی زور دولت به خانههای خالی مراکز شهرها و پایین آمدن اجاره بها هم نرسید تا راهی برای کاهش سرعت حاشیهنشینی پیدا کرده باشد.
کرمان به عنوان شهری که مرکز پهناورترین استان ایران است را، افزایش حاشیه نشینی تهدید میکند.فرماندار این شهر چند ماه قبل از ضرورت جلوگیری از گسترش حاشیهنشینی سخن گفته و افزایش سطح خدمات به روستاها را یکی از راههای جلوگیری از این مسئله میداند.
روز گذشته طی نشستی مسائل و مشکلات حاشیه نشینی شهر کرمان مورد بررسی قرار گرفت.
حاشیه نشینی در اراضی دولتی
به نقل از ایسنا، در این نشست، نماینده عالی قوه قضاییه در استان کرمان با بیان این مطلب که حاشیه نشینی عموما در اراضی دولتی شکل میگیرد و نخستین ترک فعل مدیران زمانی رخ میدهد که نظارت کامل بر اراضی تحت نظارت خود را ندارند و زمینه حاشیه نشینی ایجاد میشود، تاکید کرد: حاشیهنشین به مانند استخوانی است که در گلو گیر کرده است که نه میتوان آن را بیرون آورد و نه میتوان آن را قورت داد و از این رو موضوع پیشگیری از حاشیه نشینی و ساماندهی وضعیت موجود ضروری است.
حاشیه نشینی منشا آسیبهای اجتماعی
حجت الاسلام و المسلمین ابراهیم حمیدی در بررسی مسائل و مشکلات حاشیه نشینی شهر کرمان افزود: حاشیه نشینی با تلفیقی از مشکلات فرهنگی، اقتصادی، معیشتی، اجتماعی کانونی ایجاد میکند که منشا آسیبهای اجتماعی است و در حقیقت حاشیه نشینی، نتیجه سوء مدیریت ها و ترک فعل ها است.
او ضمن بیان این مطلب که قصه پرغصه حاشیه نشینی و آسیبهای اجتماعی سالهاست مطرح می شود اما در حقیقت در دولت ها هیچ اتفاقی برای مهار حاشیه نشینی نمیافتد، تاکید کرد: حاشیه نشینی منشا بروز بسیاری از مشکلات و آسیب های اجتماعی است.
نماینده عالی قوه قضاییه در استان کرمان تاکید کرد: حاشیه نشین به مانند استخوانی است که در گلو گیر کرده است که نه میتوان آن را بیرون آورد و نه میتوان آن را قورت داد و از این رو موضوع پیشگیری از حاشیه نشینی و ساماندهی وضعیت موجود ضروری است.
حمیدی ضمن بیان این مطلب که اگر اراده حاکمیتی وجود داشته باشد، میتوان نسبت به ساماندهی حاشیه نشینی اقدام کرد، تاکید کرد: دستگاههای اجرایی، انتظامی، قضایی و … به تنهایی نمیتوانند برای ساماندهی حاشیه نشینی اقدام کنند و در این زمینه تمامی نهادها باید ید واحده باشند.
قرارگاه ساماندهی حاشیهنشینی شکل بگیرد
او بیان کرد: باید قرارگاهی برای ساماندهی حاشیه نشینی شکل گیرد تا وظیفه فرماندهی را بر عهده گیرد و در این قرارگاه پیگیری شود که هر یک از دستگاهها وظایف و مسئولیتهای خود را به صورت کامل اجرایی کنند.
رییس کل دادگستری استان کرمان بر برخورد با افرادی که در حاشیه شهرها به دنبال سوء استفاده و کسب منافع غیرقانونی هستند، تاکید کرد و ادامه داد: افراد حاشیه نشین نیز شهروند نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران هستند و در امور ساماندهی حاشیه نشینی باید از ظرفیت های موجود برای کمک به آنها استفاده شود.
حمیدی، پیشگیری از توسعه حاشیه نشینی را اقدامی بسیار ضروری برشمرد و ادامه داد: بسیاری از نهادها در حاشیه شهر کار میکنند اما متاسفانه این اقدامات به شکل هماهنگ انجام نمیشود و همین موضوع باعث عدم نتیجه بخشی این اقدامات میشود.
نبود اهتمام جدی برای رسیدگی به مشکلات حاشیه شهر کرمان
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کرمان نیز در این نشست با اشاره به این مطلب که حاشیهنشینی در شهر کرمان از مهمترین چالشها و آسیبهای این شهر به شمار میرود که سالها با آن مواجه بودهایم، تاکید کرد: احساس میشود دراین چند سال اهتمام جدی برای رسیدگی به مشکلات حاشیه شهر کرمان وجود نداشته و این موضوع جز اولویتهای مدیران نیست و در این زمینه شاهد نگاههای بخشی بودهایم.
سید مهدی قویدل اظهار کرد: در حاشیه شهر کرمان بخش زیادی از اراضی ملی، دولتی و شهرداری بدون نظارت در اختیار مردم قرار گرفته است و متاسفانه هیچ نگاهی به مدیریت این قضیه وجود نداشته است.
او با اشاره به این مطلب که تاکنون طرح و مدلی برای برخورد با جریان حاشیه نشینی وجود نداشته است، تاکید کرد: از حدود سه سال قبل به موضوع ساماندهی حاشیه نشینی ورود کردهایم.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان ضمن بیان این مطلب که دستگاههای نظارتی نیز به موضوع آسیبهای اجتماعی در حاشیه شهر کرمان ورود نکردهاند، تصریح کرد: ساماندهی حاشیه نشینی به دستور و پیگیریهای بسیار جدی نیاز دارد.
تعارض منافع بسیار جدی در نقاط حاشیهای کرمان
او با اشاره به این مطلب که ساختار تقسیمات کشوری در مناطق حاشیهای مشخص نیست، تاکید کرد: بسیاری از این مناطق از نظر تقسیمات کشوری وضعیت مشخصی ندارند و این در حالی است که برخی از آنها دارای کد آبادی هستند.
این مقام مسئول قضایی یادآور شد: تعارض منافع بسیار جدی در نقاط حاشیهای شهر کرمان وجود دارد که برخورد با آن نیاز به ورود جدی دستگاه های نظارتی، مدعی العموم و شورای تامین دارد.
براساس این گزارش سرپرست دفتر امور اجتماعی استانداری کرمان نیز در این نشست با اشاره به این مطلب که موضوع حاشیه نشینی دلایل مختلفی از جمله مشکلاتی در حوزه فرایند برنامهریزی، جزیرهای عمل کردن ساختارها، فرافکنی و … دارد، تاکید کرد: حاشیه شهر کرمان بیماری مزمن چندین ساله ای است که مساله اصلی در این بیماری، عدم مدیریت و نبود اقدام بین بخشی بوده است.
کوروش احمد یوسفی به تشکیل قرارگاه فرهنگی و اجتماعی به منظور ایجاد هماهنگیهای لازم برای ساماندهی حاشیه نشینی اشاره و بیان کرد: برای ساماندهی حاشیه نشینی تاکید داریم که کارگروهی برای مدیریت امور به نحوی که زایش حاشیه نشینی نداشته باشیم، شکل گیرد ضمن آنکه باید تعیین تکلیف اراضی تصرفی در حاشیه شهر کرمان را نیز دستور کار داشته باشیم.