استاندار کرمان: کشاورزی استان اقتصادی نیست. کرمان، رکورددار اشتغال کشاورزی؛ اما غیراقتصادی
کاغذوطن
اگرچه کرمان را بهشت معادن مینامند و اسم و رسمی در بین استانهای معدن خیز کشور دارد، اما وقتی سهم تأثیر هر بخش را در اقتصاد مشخص میکنند، بخش کشاورزی این استان است که در صدر جدول قرار میگیرد. باتوجهبه سهم بخش کشاورزی در اشتغال و اقتصاد استان، اما آنطور که استاندار این استان میگوید، با نگاه به مصرف نهادهها و آبوخاک کشاورزی در این استان اقتصادی نیست.
سهم اقتصاد استانهای کشور از بخش کشاورزی بررسی شد و آنطور که در گزارش اکوایران آمده است، سهم از اشتغال بخش کشاورزی در پاییز امسال ۱۳.۷ درصد بوده که در مقایسه با پاییز سال گذشته حدود ۰.۱ واحد درصد افزایش یافته است. همچنین، در پاییز امسال و سال ۱۴۰۲ استان کرمان با اختلاف از سایر استانها بیشترین سهم از اشتغال بخش کشاورزی را داشته است. بررسیها نشان میدهد در پاییز امسال سهم خدمات و کشاورزی از اشتغال افزایش یافته و سهم صنعت کاهش داشته است.
*اشتغال بخش کشاورزی تحت تاثیر تغییرات اقلیمی
اقتصاد کشور از سه بخش اصلی «کشاورزی»، «صنعت» و «خدمات» تشکیل شده است. بدین ترتیب میتوان گفت افراد شاغل در یکی از این سه بخش مشغول به فعالیت هستند. بر اساس جدیدترین گزارش مرکز آمار، در پاییز امسال ۲۴ میلیون و ۹۸۳ هزار نفر شاغل وجود داشته که ۳ میلیون و ۴۳۳ هزار نفر در بخش کشاورزی مشغول به فعالیت بودهاند. به عبارت دیگر، ۱۳.۷ درصد از شاغلین کشور در پاییز امسال در بخش کشاورزی کار میکردند.
بهطور کلی، مشاغل بخش کشاورزی با توجه به ماهیت آن، بیشتر از سایر مشاغل به آب و هوا و تغییرات فصلی وابسته است. بههمین دلیل، سطح تولید و اشتغال این بخش در فصول پاییز و زمستان کاهش مییابد. همچنین، با توجه به خشکسالی که در چند سال گذشته بر کشور حاکم است، در مقایسه با چند دهه گذشته این بخش دیگر رونق سابق را ندارد و سهم از اشتغال آن در چند سال اخیر نزولی بوده است.
در پاییز امسال، استان کرمان بیشترین سهم از اشتغال در بخش کشاورزی را با ۳۸.۹ درصد تجربه کرده است. در واقع، از هر ۱۰۰ نفر شاغلی که در این استان وجود دارد، حدود ۳۹ نفر در پاییز امسال در بخش کشاورزی مشغول بودهاند.
در پاییز سال گذشته هم استانهای کرمان و تهران بهترتیب بیشترین و کمترین سهم از اشتغال در بخش کشاورزی را داشتند که سهم هر دو استان در پاییز امسال کاهش یافته است.
*حرکت کشاورزی استان به سمت اقتصاد
استاندار کرمان گفت: برنامه جدی در حوزه کشاورزی در راستای حرکت به سمت اقتصادی کردن کشاورزی داریم که در همین راستا باید به دنبال تغییر الگوی کشت در بعضی از مناطق استان و همچنین توسعه کشتهای گلخانهای باشیم.
محمدعلی طالبی در مراسم افتتاح گلخانه مدرن و هوشمند هیدروپونیک شهرستان رفسنجان گفت: این پروژه از چند جنبه حائز اهمیت بوده که اولین آن مربوط به بحث سرمایهگذاری صورت گرفته در این پروژه میباشد که توسط شرکت تعاونی تولیدکنندگان پسته رفسنجان بهعنوان یکی از بزرگترین تعاونیهای استان در حوزه گلخانهای صورت گرفته است.
استاندار کرمان به دیگر جنبههای قابل اهمیت این پروژه نیز اشاره کرد و گفت: این مجموعه با ظرفیت تولید بالای خود میتواند نقش مهمی در رشد و توسعه هرچه بیشتر شهرستان رفسنجان ایفا کند.
طالبی با تاکید بر اینکه وجود این ظرفیت، میتواند نقش موثری در رشد اقتصادی سایر شهرستانهایی که در حوزه تولید پسته مشغول هستند، داشته باشد ادامه داد: امکان راه اندازی گلخانههای مدرن و هوشمند هیدروپونیک در شهرستانهای زرند و کوهبنان و دیگر مناطق استان نیز وجود دارد.
مقام عالی دولت در استان کرمان با اشاره به فعالیتهای شرکت تعاونی تولیدکنندگان پسته رفسنجان افزود: این مجموعه توانمند میتواند فضای بهتری را برای سرمایهگذاری و رشد اقتصادی در استان ایفاء کند.
استاندار کرمان با تاکید بر استفاده از توان درونی، ظرفیتها و توانمندیهای کسانی که سالها تجربه فعالیت اقتصادی در استان را دارند، اظهار کرد: معتقدیم که شرکت تعاونی تولیدکنندگان پسته رفسنجان میتواند تبدیل به یکی از هلدینگهای سرمایه گذاری در بخشهای مختلف استان شده و نقش ویژهای در رشد اقتصادی شهرستان رفسنجان و دیگر مناطق استان داشته باشد و در همین راستا نیز این قول را خواهیم داد که مسئولین استانی در کنار این شرکت تعاونی بوده تا این اتفاق برای رفسنجان و دیگر مناطق استان رقم بخورد.
* کشاورزی استان، اقتصادی نیست
طالبی در بخش دیگری از سخنان خود در این مراسم با تاکید بر توسعه کشتهای گلخانهای در استان کرمان گفت: با توجه به بحث خشکسالی و کمبود آب در کشور و به ویژه استان کرمان، چارهای جزء این نداریم که کشاورزی استان را به سمت توسعه کشتهای گلخانهای و کشتهای که به نوعی با شرایط کم آبی سازگارتر و اقتصادیتر میباشند؛ برویم.
طالبی ادامه داد: در حال حاضر و طبق گزارشات عنوان شده، حدود ۴۰ درصد اشتغال استان مربوط به بخش کشاورزی بوده این در حالی است که GDP استان نشان میدهد سهم بخش کشاورزی با این میزان اشتغال و با این میزان مصرف آب؛ حدود ۲۵ درصد بوده که خود بیان کننده آن است که کشاورزی استان، اقتصادی نیست.
*ضرورت حرکت کشاورزی استان به سمت مدرن شدن و هوشمند شدن
او بار دیگر با تاکید بر حرکت کشاورزی استان به سمت مدرن و هوشمند شدن، افزود: وجود کشتهای هیدروپونیکی و کشتهای گلخانهای در استان کرمان باید ترویج یابد و این گلخانه هیدروپونیک میتواند نمونه و الگوی کشاورزان استان باشد.
استاندار کرمان با تاکید بر تدوین برنامهای جامع به منظور بهره وری بهتر از منابع آبی استان کرمان براساس الگوی کشت مدرن و هوشمند، گفت: صرفه جویی ۹۰ درصدی مصرف آب در این نوع گلخانههای پیشرفته میتواند به بهره وری بهتر فضا و آب در بخش کشاورزی کمک شایانی کند.
او خاطر نشان کرد: برنامه جدی در حوزه کشاورزی در راستای حرکت به سمت اقتصادی کردن کشاورزی داریم که در همین راستا باید به دنبال تغییر الگوی کشت در بعضی از مناطق استان و همچنین توسعه کشتهای گلخانهای باشیم.
*برنامههای توسعهای استان در بخش آب و کشاورزی
طالبی به دیگر برنامههای توسعهای استان در بخش آب و کشاورزی اشاره کرد و گفت: در بحث آب، برنامه ویژهای جهت بهرهوری منابع آب و مدیریت مصرف در دستور کار داریم که یکی از سناریوهایی که میتواند مورد پیگیری قرار بگیرد بحث انتقال آب بوده که با توجه به هزینههای بالای تصفیه وانتقال آب، نیازمند سرمایه گذاری بالایی است لذا باید یک برنامه منسجمی برای بهرهوری از منابع آب داشته باشیم.
استاندارکرمان با تاکید بر برنامهریزی دقیق و حرکت هدفمند در بخش کشاورزی استان افزود: باید به گونهای مصرف آب در بخش کشاورزی را داشته باشیم که هم صرفه اقتصادی برای مصرف در باغات و مزارع را داشته و هم کشاورزان و باغداران با ضرر و زیان مواجه نشوند.
طالبی ادامه داد: این حوزه نیازمند توجه جدی و مطالعات عمیق دارد و باید تمامی گزینههایی که میتوانند به پایداری کشاورزی در استان کمک کنند را مورد مطالعه و پیگیری قرار دهیم.