کرمان؛ استان مهاجرفرست

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 597

کرمان؛ استان مهاجرفرست

استان کرمان به دلیل بالا بودن تعداد مهاجرینی که از آن خارج شده اند مهاجر فرست شناخته شده است

 

استان کرمان به دلیل بالا بودن تعداد مهاجرینی که از سال ۸۵ تا ۹۵ از آن خارج شده است، مهاجرفِرِست شناخته شده، این درحالی است که مهاجرپذیری یکی از فاکتورهای پیشرفت اقتصادی یک استان به شمار می رود، ناگفته نماند از آن تاریخ به بعد استان با کاهش تعداد خروجی مهاجران به سمت مهاجرپذیری حرکت کرده است.

معاونت آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان به کرمان نو گفت:«مهاجرت یکی از بحث‌های مهم درحوزه های فرهنگی،اجتماعی و اقتصادی است و در صورتی اتفاق می افتد که یک فرد از یک شهر و آبادی به یک مکان دیگر برود. مقیاس‌های مهاجرت می تواند بین استان‌های کشور، شهرستان ها و همچنین در سطح ملی و بین کشورهای مختلف اتفاق بیفتد.»

به گفته مهرداد محمدی سلیمانی در کشور ما آمار مهاجرت از طریق سرشماری به دست می آید. آمارهای فعلی مهاجرت از سرشماری سال ۹۵ به دست آمده است، اولین سوالی هم که از افراد پرسیده شده، این بوده که از سال ۹۰ مکان زندگی خود را تغییر داده‌اید یا خیر؟

استان کرمان مهاجر فرست است

محمدی سلیمانی درباره وضعیت مهاجرتی استان کرمان ادامه داد:«تعداد مهاجرین استان کرمان در سال‌های ۹۰ تا ۹۵، ۸۱هزار و ۲۵۲نفر بوده است. ۳۸هزار و ۲۷نفر وارد استان کرمان شدند و ۴۳هزار و ۲۲۵نفر از استان خارج شدند. تفاوت این اعداد که همان میزان خالص مهاجرت است، حدود منفی ۵هزار و ۱۹۸ نفر است و این به این معناست که استان کرمان مهاجر فِرِست (فرستادن) است.»

محمدی سلیمانی توضیح داد: «در بررسی روند مهاجرت از سال ۸۵تا ۹۵ مشخص شد که میزان خروجی افراد از استان ما کاهش پیدا کرده و به سمت مهاجر پذیر شدن حرکت کرده است.در سال ۸۵میزان خالص مهاجرت استان منفی ۱۵هزار نفر بوده است. در سال ۹۰، این عدد به منفی ۹هزار نفر رسید و در سال ۹۵ به منفی ۵هزار نفر رسید. خوب است بدانید یکی از اهداف استان تا سال ۱۴۰۰ در سند توسعه استان، مهاجر پذیر شدن آن است. همچنین مهاجر پذیری یکی از فاکتورهای افزایش فعالیت های اقتصادی به حساب می آید.»

به گفته این مقام مسوول، کرمان فعلا یک استان مهاجر فرست است، هرچند عدد میزان خالص مهاجرت در مقایسه با جمعیت ۳میلیون و ۶۰هزار نفری استان، عدد بزرگی نیست.

محمدی سلیمانی در پاسخ به این سوال که کدام استان ها بیشترین مقصد مهاجرتی مردم کرمان بوده‌اند، گفت:«بیشتر مردم کرمان به یزد، هرمزگان و تهران مهاجرت کرده اند و از استان های سیستان و بلوچستان، فارس و هرمزگان، بیشترین مهاجرت را به داخل استان را داشته ایم.»

از محمدی سلیمانی پرسیدیم شهر کرمان مهاجر فرست است یا مهاجر پذیر که پاسخ داد: « ۳۷هزار نفر کل مهاجرین شهر بوده به طوری که ۱۵هزار و ۶۳۱ نفر وارد و ۲۱هزار و ۷۵۲نفر از کرمان خارج شدند. شهر کرمان همانند کل استان منفی است و مهاجر فرست است.»

دلایل خروج و ورود افراد از شهرها

معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی درباره دلایل خروج افراد از استان گفت:«عمده سوالی که در زمان سرشماری از افراد پرسیده می شود این است که علت مهاجرت شما چه بوده؟ معمولا علت مهاجرت افرادی که وارد استان شده اند دلایل خانوادگی، کار و زندگی جدید در استان بوده و دلایل خروج افراد تحصیل و توسعه کسب و کار بوده است.»

محمدی سلیمانی در خصوص وضعیت مهاجرت در استان های جنوب شرق گفت:« دلایل مهاجرت در استان های یزد، سیستان و بلوچستان و هرمزگان مشابه استان کرمان هست و بسیاری از مهاجرت ها ناشی از خشکسالی بوده است.»

مهاجرت در کرمان وضعیت بهتری در مقایسه با کلان شهرها دارد

محمدی سلیمانی به ما گفت:«وقتی فردی در محلی زندگی می‌کند که جوابگوی نیازهایش نیست، قاعدتا باید به مرکز بخش و یا شهرستان خود بیاید. در شهرهای بزرگ این اتفاق نمی افتد و مردم به مرکز استان مهاجرت می کنند که همین باعث شده کلان شهرها با سکونتگاه های غیررسمی و حاشیه نشینی زیادی روبرو باشند.اگرچه حاشیه نشینی در شهر کرمان هم دیده می شود، اما به دلیل پراکندگی شهرهای استان و قابلیت های متنوع اقتصادی، مردم از روستاها به سمت شهرهایی مانند رفسنجان ،سیرجان، بم و … مهاجرت می کنند. همین باعث شده شهر کرمان مانند دیگر کلان شهرها با سکونتگاه های غیر رسمی و زاغه نشینی مواجه نباشد.»

به گفته محمدی سلیمانی، شهر کرمان ۶۰۰هزار نفر جمعیت دارد، شهرهایی مانند رفسنجان و سیرجان جمعیت ۳۰۰هزار نفری دارند.

تاثیر مهاجرت روی نرخ بیکاری

این مقام مسوول توضیح داد:« اکثر افراد علت مهاجرت خود را برای بهبود شرایط زندگی و کار بیان کرده اند، محلی که کار و شرایط شغلی مناسب وجود داشته باشد، مهاجرپذیر است. به طور مثال مهاجرت‌های فصلی در نرخ بیکاری و اشتغال موثر است که در همین ایام در شمال استان شاهد افزایش تعداد کارگران برای برداشت پسته هستیم.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

برخی از مقالات

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 26
  • امروز: 241
  • دیروز: 255
  • هفته: 2,850
  • ماه: 7,831
  • سال: 24,349