تُجار روسی روزنه امید کشاورزان جنوب
به گفته رییس صمت جنوب استان، با دعوت از تجار روسی به دنبال بازارهای جایگزین برای محصولاتی هستیم که ورودشان به عراق ممنوع شده است.
از ابتدای فصل برداشت محصولات جالیزی و به خصوص از زمان برداشت خیار، روزگار کشاورزان جنوب سیاه تر از شب شده است، کشاورزانی که مجبورند، محصولات خود را به قیمتی کمتر از سه سال پیش به خریدار بفروشند در حالی که همه ی هزینه های تولید چند برابر شده است. اما انگار داستان خیار برای گوجه فرنگی جنوب نیز در حال تکرار شدن است، در ماه گذشته در بازار های کرمان گوجه به قیمت 12 هزار تومان فروخته می شد اما هم اکنون بین ۵ تا ۶ هزار تومان به فروش می رسد. این محصول نیز به دلیل اینکه ماندگاری کمی که دارد، نگرانی کشاورزان جنوبی را افزایش داده است، در کاهش قیمت این محصول نیز نقش دلالان مشخص است که با حضور در بازار قیمت ها را شکسته و ضرر را واقعی را از این رفتار را کشاورزی می برد که مدت ها چشم انتظار محصول بوده است. یکی از دلایل کسادی بازار محصولات کشاورزی جنوب ممنوعیت واردات این محصولات به کشور عراق است اما آیا برای این مشکل هیچ راه حلی وجود ندارد؟
پایانه صادرات جنوب راهی برای حفظ صادرات
مروجی رییس سازمان صمت جنوب به کاغذ وطن می گوید: ما در سازمان دغدغه رفع مشکلات کشاورزان را داریم، به همین منظور به زودی یک هیات تجاری از سوی کشور روسیه به ایران میآید تا با انجام رایزنی بازار جایگزینی برای عراق پیدا کنیم.مروجی یاد آور شد: بعد از آنکه کشور عراق واردات 17 محصول کشاورزی به کشورش را به دلیل حمایت از تولید داخلی خود ، ممنوع کرد، کشاورزان جنوبی ضرر زیادی را متحمل شدند. ما در هفته گذشته در مورد مشکلات کشاورزان جلسات مختلفی را برگزار کردیم که در آن نماینده های تجاری در حوزه های مختلف حضور داشتند. رییس صمت جنوب با یادآوری این نکته که ارتباط کشور با حوزه اوراسیا خوب است، گفت: تفاهمنامه تجاری ای با این حوزه از سوی صنعت و معدن بسته شده است ، این تفاهم نامه برای تسهیل گری صادرات محصولات کشاورزی به حوزه اوراسیا است و در این جلسه محصولات کشاورزی جنوب به طور کامل معرفی شده و توانایی جنوب استان تشریح شد و قرار بر این شد که یک سری از تجار روسی که مالک شرکت های زنجیرهای هستند به همراه رایزن ها به جنوب استان سفر کنند و از نزدیک موضوع را بررسی کنند. مروجی یادآور شد : قرار است محصولاتی که مدنظر آنها است و استانداردهای آنها را دارد به این بازار ارسال شود و در برخی از فروشگاه های زنجیره ای روسیه فروخته شود. قرار است این جلسه که با حضور تجار روسی برگزار می شود کاربردی بوده و ما از صادر کنندگان محصولات کشاورزی هم دعوت کرده و حلقه ارتباط بین آن ها می شویم. رییس صمت جنوب با تاکید بر این نکته که بازار روسیه می تواند جایگزین مناسبی برای عراق باشد، گفت: برای صادرات به این بازار،باید به نوع محصول درخواستی توجه شود و هدف این مذاکرات و جلب و جذب این بازار این است که کشاورزی در منطقه جنوب استان به صورت هدفمند انجام شود، به طور مثال امسال در فروش خیار خاردار مشکلی برای کشاورز وجود نداشت چون بازار روسیه متقاضی آن بود، تولید کشاورزی باید هم بر اساس تقاضای بازار داخل و هم بر اساس تقاضا بازار های خارجی باشد. به گفته مروجی به منظور تسهیل کردن صادرات محصولات کشاورزی به زودی شرکت صادرات محصولات کشاورزی در جنوب فعال شده تا صادرات محصولات کشاورزی راحت تر در بازار های خارجی به فروش بروند.رییس صمت جنوب در مورد پایانه صادرات که مدت زمان زیادی وعده آن داده شده بود، گفت: این پایانه به زودی در محل شهرک صنعتی شماره 2 جیرفت افتتاح می شود، و تاخیر در افتتاح آن به دلیل مشکلات تسهیلاتی بود که در جلسه اخیری که در تهران و با مدیران سازمان برگزار کردیم مشکل رفع شده است و شرکت صادرات یکی از کارهایی است که در این پایانه انجام خواهد شو 70 درصد این پایانه تکمیل شده و تا چند ماه دیگر افتتاح می شود.
تاثیرکرونا بر صادرات محصولات کشاورزی
یکی دیگر از بازارهای هدف صادراتی محصولات کشاورزی جنوب کرمان کشورهای حاشیه خلیج فارس، افغانستان، پاکستان است که به گفته مروجی مذاکرات برای صادرات با این کشور ها نیز در جریان است.ماجرای دیگری که این روزها بر فروش محصولات کشاورزی تاثیر گذاشته است شیوع کرونا در کشور است،ظاهرا مشتری های کشورهای همسایه ترجیح می دهند با قیمت های بیشتر محصولات کشورهای دور دست را خریداری کنند و گوجه فرنگی یکی از این محصولات است.مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان در خصوص کشت گوجه در جنوب کرمان سایت خبری بازار گفت: طبق برنامهریزی کشوری و شرایط آب و هوایی، گوجه بهاره سهم جنوب کرمان است.فرامرز رستگاری افزود: طبق برنامهریزی وزارت جهاد کشاورزی، استانهای بوشهر و هرمزگان وظیفه تولید زمستانه گوجه کشور را با توجه به شرایط آب و هوایی بر عهده دارند و پس از برداشت گوجه در این استانها، جنوب کرمان در فصل بهار گوجه کشور را تامین میکند.
جنوب کرمان یکی از بزرگترین پهنه های کشاورزی
وی گفت: کشت گوجه بهاره در جنوب کرمان انجام شده و اسفند ماه در شهرستان های مختلف و به تدریج برداشت محصول آغاز و تا اوایل تابستان ادامه می یابد.رستگاری کاشت عمده محصول گوجهفرنگی منطقه جنوب کرمان را کشت بهاره برشمرد و گفت: این کشت هم اکنون شروع شده و تا اواخر دیماه ادامه دارد.رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان نیز به همین سایت گفت: طبق برنامهریزی این سازمان ۱۲ هزار هکتار از اراضی جنوب کرمان به کشت گوجه فرنگی اختصاص مییابد که طبق برآورد کارشناسان، از این میزان ۴۵۰ هزار تن محصول گوجه فرنگی تولید میشود.سعید برخوری افزود: برداشت گوجه در منطقه جنوب کرمان از اسفند به ترتیب از شهرستانهای قلعهگنج، کهنوج، رودبار جنوب، عنبرآباد و جیرفت تا ۱۰ خردادماه انجام میشود.وی پیک برداشت محصول گوجه فرنگی جنوب کرمان را ۲۵ فروردین تا ۲۰ اردیبهشتماه برشمرد و گفت: ۵۰ درصد گوجه جنوب کرمان در شهرستان رودبار جنوب کشت میشود.رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان به افزایش هزینههای کشت محصول گوجه فرنگی اشاره کرد و گفت: سال گذشته قیمت هر کیلو گوجه فرنگی هزار و ۲۰۰ تومان بوده که با توجه به افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی هزینههای تولید، قیمت تمام شده هر کیلو برای کشاورز به طور میانگین یک هزار و ۴۰۰ تا یک هزار و ۵۰۰ تومان پیشبینی میشود.