جازموریان؛ پدافند مقابله با ملخ‌های صحرایی

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 938

جازموریان؛ پدافند مقابله با ملخ‌های صحرایی

جنوب کرمان خصوصا منطقه جازموریانِ آنُ بهارِ‌امسال هم مقصدی برای ملخ‌های مهاجم خواهد بود اما به گفته مسئولان، امکانات مورد نیازِ این منطقه به عنوان پدافند مقابله با دسته‌های ملخ طی سال‌های اخیر فرسوده شده است.

جنوب استان کرمان با دارا بودن اقلیمی چهار‌فصل و منطقه‌ای وسیع همچون تالاب و مرتع جازموریان، مقصد خوبی برای اقامت، تخم‌ریزی و همچنین ویرانگری ملخ‌های صحرایی به شمار می‌رود، از این رو این منطقه نیازمند توجه ویژه‌ای در بحث مبارزه با ملخ‌ها بوده چرا که عبور این حشراتِ زیان‌بار از جنوب کرمان، سایر مناطق کشور را هم درگیر خواهد کرد.

فرسودگی ماشین‌آلات، مهم‌ترین مشکل مبارزه با ملخ‌ها

رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان یکی از مهمترین مشکلات مبارزه با آفت ملخ را فرسودگی ناوگان حمل و نقل و ماشین‌آلات سَم‌پاش اعلام کرد.

سعید‌برخوری از رایزنی با استانداری‌کرمان برای رفع برخی مشکلاتِ مبارزه با ملخ‌های صحرایی خبر‌داد و گفت:با پیگیری‌های انجام شده مقرر شد اعتباری برای این امر تخصیص داده شود.

او که هر ساله مسئولیت مبارزه با ملخ‌های مهاجم در جنوب کرمان را بر عهده دارد ادامه داد: آمادگی مجموعه جهاد کشاورزی این منطقه منوط به تامین هرچه سریع‌تر اعتبارات لازم است.

خشکسالی، ملخ‌ها را به سوی باغ‌ها و مزارع کشاورزی سوق می‌دهد

رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان گفت: با توجه به خشکسالی فراگیر در منطقه،هجوم ملخ‌ها اجتناب‌ناپذیر است از این رو خشکسالیِ مراتع، ملخ‌ها را به سوی باغ‌ها و مزارع کشاورزی سوق می‌دهد.

به گفته برخوری،کشاورزان هم باید آمادگی لازم را داشته باشند و در صورت مشاهده ملخ‌ها سریعاْ مراکز جهاد کشاورزی را مطلع کنند.

او با بیان اینکه تاکنون ملخی به محدوده ایران وارد نشده است اظهار‌داشت: جهاد کشاورزی در حال ردیابی این ملخ‌ها است و به محض ورود با آن‌ها مقابله می‌کند.

برخوری با اشاره به اینکه نشست‌های متعددی برای مقابله و مبارزه با آفت ملخ در جنوب استان کرمان برگزار شده است،  از طراحی روش‌های فنی دفاعی خبر داد و گفت: سَم مورد نیاز برای مبارزه نخستین، تهیه شده است.

او به آخرین وضعیت پرواز ملخ‌ها اشاره‌کرد و گفت:دسته‌های ملخ از آفریقا وارد عربستان شده و به زودی مناطق جنوبی ایران را هم تحت تاثیر قرار می‌دهند و پیش‌بینی می‌شود در این مناطق ریزش ملخ وجود داشته باشد حال آنکه مزارع مناطق جنوبی هم در خطر حمله ملخ‌ها قرار دارند.

 جنوب کرمان پدافند مقابله با ملخ‌ها

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان نیز گفت:جنوب کرمان به عنوان پدافند مقابله با هجوم ملخ‌ها باید از توان مبارزه بالایی برخوردار باشد وگرنه این حشرات، مزارع مناطق دیگر را نابود می‌کنند.

محمد فرخی افزود:امسال این منطقه به عنوان خط مقدم مبارزه با ملخ‌ها، با هجوم دسته‌هایی از شبه جزیره عربستان،پاکستان، هندوستان، یمن و شرق دریای سرخ مواجه خواهد بود،همچنین نباید از تخم‌ریزی‌های سال گذشته غفلت کرد.

او به تلاش‌های سال گذشته اشاره کرد و گفت:سال گذشته ۵۰۰هزار هکتار از زمین‌های این منطقه که به جولانگاه ملخ‌ها تبدیل شده بود به طور کامل پاک‌سازی شد.

مدیر‌حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان با بیان اینکه سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) امسال هجوم ملخ‌ها را نسبت به سال گذشته بیشتر پیش‌بینی کرده است، از مستهلک بودن تجهیزات لُجستیکی این منطقه ابراز نگرانی کرد.

او افزود:برای جلوگیری از ورود ملخ‌ها به سایر مناطق کشور باید تدابیر لازم،برنامه‌ریزی و پیش‌بینی شود تا همچون سال گذشته از میدان نبرد با ملخ‌ها پیروزمندانه بیرون بیاییم.

فرخی مهمترین مشکل مبارزه با ملخ صحرایی را کمبود وانت‌های دوکابین و کمک‌دار اعلام کرد و از رایزنی با استانداری کرمان، ستاد بحران و وزرات‌ جهاد‌کشاورزی برای تامین خودروی کمک‌دار خبر داد.

روزشمار ورود ملخ‌ها

رئیس سازمان جهاد کشاورزی شمال استان کرمان نیز در خصوص هجوم ملخ‌ها گفت:حسب اعلام سازمان حفظ نباتات کشور، هجوم ملخ از دو تا سه هفته آینده در جنوب کشور آغاز می‌شود.

عباس سعیدی اظهار‌داشت: بارندگی‌های اسفندماه موجب باز شدن تخم‌های سال گذشته ملخ‌ها و ورود خسارت به سرسبزی مراتع و پوشش گیاهی می‌شود. براین‌اساس برنامه‌ریزی لازم انجام و در حال رفع کمبودها هستیم و بیشتر مشکل استان تامین خودروی وانت مناسب است که در شمال استان کرمان با مشارکت سایر ادارات برطرف می‌شود.

جازموریان منطقه‌ای مناسب برای تخم‌ریزی ملخ‌ها

عضو‌هیات علمی کشاورزی نیز منطقه‌جازموریان جنوب‌کرمان را محیطی مناسب برای تکثیر ملخ‌ها اعلام‌کرد و گفت: مسئولان کشوری باید به جنوب کرمان در زمینه مبارزه با ملخ توجه ویژه‌ای داشته باشند چرا که شکست در این منطقه به معنای نابودی سایر مزارع و باغ‌های کشور است.

فاطمه‌السادات موسوی افزود:جنوب استان کرمان به ویژه منطقه جازموریان یکی از شاه‌راه‌های ورود ملخ صحرایی به مرکز کشور بوده از این رو مسئولان جهاد کشاورزی تمهیدات لازم را برای جلوگیری از ورود این حشرات اتخاذ کنند.

او با بیان اینکه ملخ‌ها حدود پنج میلیون تُن انواع محصولات کشاورزی منطقه جنوب کرمان را تهدید می‌کنند بیان‌داشت: در صورت نبود یک مبارزه همه‌جانبه، شاهد نفوذ این آفت به سایر مناطق کشور خواهیم بود.

«جازموریان،صحرایی به وسعت ۳۵ هزار و ۶۰۰ کیلومتر مربع و همه جایش شبیه به هم است. حدود ۵۱ درصد مساحت آن در جنوب کرمان و ۴۹ درصد آن در حوزه استان سیستان و بلوچستان واقع شده است»

اما علی زینی‌وند استاندار‌کرمان ۲۸‌بهمن‌ماه در نشست ستاد بحران این استان تاکید‌کرد:ستاد بحران باید برآورد دقیقی از امکانات خودرویی این استان برای مبارزه با ملخ‌های صحرایی داشته باشد تا در صورت نیاز از این امکانات استفاده شود،اما نباید منتظر اعتبارات بود و باید نیاز خودرویی کرمان از طریق دستگاه‌ها و نهادهای مختلف تامین شود.

در جنوب کرمان و منطقه جازموریان اما شرایط متفاوت از شمال این استان است چرا که در این خطه با یک دشت و مرتع وسیعی مواجه هستیم که تردد خودروها را با مشکل مواجه می‌کند، پستی و بلندی‌ها، باتلاق‌ها و رَمل‌ها در جازموریان، عملیات مبارزه با ملخ‌های صحرایی را سخت می‌کند همانطور که در سال‌های گذشته شاهد بودیم نیروهای جهاد کشاورزی با اینکه از ظرفیت سایر دستگاه‌ها استفاده کردند اما شرایط سختی را پشت سر گذاشتند تا توانستند ملخ‌های مهاجم را کنترل کنند.

سال ۹۸ هجوم ملخ صحرایی توسط دیده بانی سازمان حفظ نباتات کشور در استان‌های جنوبی کشور ثبت شد و نزدیک به یک میلیون هکتار تحت مبارزه قرار گرفت.

۳۰ بهمن سال ۹۷مبارزه با ملخ صحرایی در سطح ۷۵۰ هزار هکتار از ۹ استان شامل سیستان و بلوچستان، هرمزگان، جنوب کرمان، بوشهر، فارس، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، ایلام و خراسان جنوبی عملیاتی شد.

ملخ‌های صحرایی در مسیر حرکت خود با تغذیه از سبزینه‌های مختلف جنگل‌ها، باغ‌های میوه، علوفه، غلات، صیفی و مراتع را از بین می‌برند و با توجه به قدرت تخریبی بالایی که دارند باعث قحطی در منطقه مورد هجوم می‌شوند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 19
  • امروز: 169
  • دیروز: 138
  • هفته: 1,851
  • ماه: 8,277
  • سال: 28,244