«دریاچه جوان شهداد» زنده می‌ماند؟

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1002

 «دریاچه جوان شهداد» زنده می‌ماند؟

مدیر پایگاه جهانی لوت: موافقت اولیه تغییر مسیر رود شور به دریاچه جوان شهداد گرفته شد

دوسال است که موج‌های خروشان دریاچه جوان شهداد در قلب کویر لوت دلربایی می‌کنند. از سال ۹۸ که در پی وقوع سیلاب این دریاچه شکل گرفت. رویش این پدیده آنچنان همه را شگفت زده کرد که گردشگران از دور و نزدیک به سمت آن سرازیر شدند.

 و این گونه امتداد جاده شهداد-نهبندان بعد از گذر از میان کلوت‎های اسرار آمیز به یکی از بکرترین مکان‌های ایران تبدیل شد.

 مطالعه تاریخ نشان می‌دهد این دریاچه در کتاب «شهداد و جغرافیای تاریخی دشت لوت» نوشته «احمد مستوفی» به عنوان گود نمک‌سر معروف بوده و مردم محلی از نمک آن استفاده می‌کردند.  در یک سال گذشته اما حال «جوان» خوب نیست. با کاهش بارندگی رفته رفته سطح آب پایین آمده و نگرانی‌ها از مرگ آن شدت گرفته است. نظرات مختلفی در زمینه نجات این پدیده وجود دارد. «حمید نظری» معاون پژوهشی پژوهشکده علوم زمین و سازمان زمین‌شناسی در گفت و گو با روزنامه «پیام ما» تنها راه برای احیا یا افزایش طول عمر دریاچه را ترسالی عنوان کرده و گفته بود راه دیگری وجود ندارد. از طرفی مدیر کل محیط زیست کرمان از خشک شدن دریاچه و تبدیل شدن آن به یک کانون ریزگرد ابراز نگرانی کرده است.

رود شور ناجی دریاچه جوان می‌شود؟

نظریه دیگری اما روزنه‌هایی از امید را شکل داده است. انحراف آب رود شور به سمت دریاچه که به صورت دایمی از حاشیه گندم بریان می‌گذرد. «معین افضلی» مدیر پایگاه جهانی لوت در استان کرمان با تایید این نظریه می‌گوید: در این زمینه مسائل مختلفی از جمله هزینه‌ها و برآورد میزان تخریب وجود داشت که نمی‎شد به سرعت تصمیم گرفت.

 او ادامه داد: دو دریاچه در کویر شکل گرفته است. یکی کنار جاده و دیگری در فاصله ۱۰ تا ۱۵ کیلومتری آن در عمق لوت. رود شور در فاصله یک و نیم کیلومتری دریاچه عمق کویر قرار دارد. افضلی با اشاره به انجام مطالعات این کار در دانشگاه تهران گفت: هواپیمایی ماهان برای این کار درخواست سرمایه گذاری داده؛ به طوری که دریاچه را با حداقل تخریب احیا کند و کنار آن یک اکو کمپ بزند.

 او دامه داد: در فاز نخست موافقت اولیه گرفته شده اما نیاز به مطالعات دقیق تری دارد. باید مشخص شود چقدر تخریب یا کانال کشی انجام می‌شود؛ یا این که سرریز آب به مسیر قبلی بر می‌گردد؟ و چه تاثیراتی بر اکوسیستم منطقه دارد؟.

 به گفته مدیر پایگاه جهانی لوت آخرین طرح مطالعاتی حدود سه هفته پیش برای شورای راهبردی تهران که اعضای آن همه هیئت علمی دانشگاه هستند فرستاده شده است. افضلی ابراز امیدواری کرد تا با این کار بتوان یکی از دریاچه‌ها را به صورت دائمی احیا کرد  و از طرفی خروجی آب نیز وارد میسر قبلی خود بشود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 71
  • امروز: 2
  • دیروز: 157
  • هفته: 1,403
  • ماه: 7,813
  • سال: 25,846