استان کرمان نیازمند نیروی کار ماهر است
فقر مهارتی در بین جویندگان کار
بحران بیکاری و اشتغال یکی از مهمترین مسائل هر جامعهای به شمار میرود و از آنجا که رشد و توسعه اقتصادی جوامع با نیروی انسانی کارآمد آن ارتباط تنگاتنگی دارد از این رو کسب مهارت و تربیت نیروی انسانی جزو سرمایه های ارزشمند یک کشور بشمار می رود و می تواند به عنوان پشتوانه حرکت های بزرگ اجتماعی قرار گیرد.
در دنیا فرد دارای مهارتی که شغل پیدا نکرده، بیکار تلقی می شود و مفهومش این است که، این فرد دارای مهارت و شایستگی متناسب با یک شغل یا مجموعه ای از مشاغل در قالب یک حرفه هست اما در حال حاضر شرایط بازار کار برای اشتغال وی فراهم نیست و اگر این تعریف را با افراد بیکار و جویای کار در کشور خودمان تطبیق دهیم مشاهده می کنیم که درصد زیادی از این افراد توانایی و شایستگی های لازم برای مشاغل مورد نیاز جامعه را ندارند.
نگاهی گذرا به جمعیت جویای کار کشورمان نشان می دهد که معضل بیکاری در بین فارغ التحصیلان دانشگاهی بیش از افراد کم سواد و بی سواد به چشم می خورد به طوری که بخش قابل توجهی از این افراد بعد از پایان دوره تحصیلی خود نمی توانند جذب بازار کار شوند و این نشان از آن دارد که دانش آموزان و دانشجویان ما در زمان تحصیل متناسب با نیاز بازار کار تربیت نمی شوند و این مسئله قطعاً ریشه در ضعف نظام آموزش عالی و تدوین برنامه های درسی دارد.
امروز معضل بیکاری یکی از مشکلات جامعه ایرانی است و بسیاری از افراد جویای کار به دلیل فقر مهارت از شانس کمتری برای ورود به بازار کار برخوردار بوده و البته بسیارند کسانی که افسوس می خورند “ای کاش در دوران مدرسه و دانشگاه، مهارتی کاربردی را آموخته بودند.”
اگر به حدود 30 سال قبل برگردیم می بینیم که بیشتر کسانی که وارد بازار کار می شدند با کسب مهارت بوده و این کسب مهارت به صورت آکادمیک و از طریق مراکز و دانشکده های فنی و حرفه ای و یا به صورت تجربی و استاد شاگردی بوده است و واقعیت این است که لزوم کسب مهارت مختص به طیف و حرفه ای خاص نمی شود و همه کسانی که قصد ورود به بازار کار دارند حتما باید از قبل یکی از مهارت ها را فرا گرفته باشند.
امروز فقر مهارت باعث شده که بخش عظیمی از جوانان استان پهناور کرمان با وجود ظرفیت های عظیم معدنی و صنعتی، به دلیل نداشتن مهارت های کاربردی بیکار باشند و این در حالی که همه اتباع بیگانه ساکن در استان کرمان که در سن اشتغال قرار دارند شاغل هستند.
کرمان نیازمند نیروی کار ماهر در حوزههای مختلف است
محمدرضا جهانگیری مدیرکل آموزش فنی و حرفهای استان کرمان با بیان اینکه در تمامی شهرستان های استان کرمان مراکز آموزش فنی و حرفه ای دایر است اظهار داشت: در شرایط کرونایی هم فعالیت آموزشی ما فقط شهرستان هایی که در وضعیت قرمز باشند به صورت موقت تعطیل بوده و فعالیت آموزشی در بقیه مراکز ما در مناطق زرد و نارنجی ادامه دارد.
او با اشاره به اینکه استان کرمان در حوزه های مختلف نیازمند نیروی کار ماهر است گفت: در حال حاضر بنگاه های اقتصادی و کارآفرینان ما در استان کرمان به نیروی کار با مهارت زیادی نیازمند هستند.
مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای استان کرمان با عنوان اینکه بیش از 300 حرفه در صنعت ساختمان وجود دارد که استان کرمان نیاز زیادی در این حوزه دارد افزود: در استان کرمان از صنعت ساختمان گرفته تا کارخانجات و بنگاه های اقتصادی کوچک و متوسط به شدت نیازمند نیروی کار دارای مهارت هستند، نیرویی که حداقل یک مهارت را داشته باشد.
او با بیان اینکه از طرف این مراکز تقاضا برای نیروی کار به شدت وجود دارد اما در استان کرمان نیروی کار دارای مهارت مرتبط با نیاز این کارخانجات و بنگاه های اقتصادی به اندازه کافی وجود نیست ادامه داد: در استان کرمان، در همه بخش ها از جمله خدمات، صنعت و ساختمان به نیروی کار با مهارت نیاز است.
جهانگیری با اشاره به فقر مهارت در بین قشر جویای کار تصریح کرد: در شرایطی که جوانان ما جویای کار هستند، اتباع دیگر کشورها در حوزه صنعت ساختمان استان کرمان مشغول به کار هستند.
فقر مهارت در میان جویندگان کار کرمان
رضا اسماعیلی مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان نیز با اشاره به اینکه یکی از مشکلات امروز جامعه ما نبود بازار کار و اشتغال است اظهار داشت: این در حالی است که اکثر اتباع خارجه ای که در استان کرمان حضور دارند شاغل بوده و هیچ کدام از آنها بیکار نیستند.
او با بیان اینکه کسانی که قصد ورود به بازار کار دارند باید حتماً یکی از مهارت ها را فرا بگیرند ادامه داد: لزوم کسب مهارت مختص به طیف و حرفه ای خاص نشده و یک طیف بزرگ را شامل می شود که از آموزش یک مهارت ساده به صورت استاد شاگردی تا مهارت های فنی، علمی و … را در برمی گیرد.
او با بیان اینکه ما در همه حوزه ها به افراد با مهارت بالا نیاز داریم و همه کسانی که می خواهند وارد بازار کار شوند حتماً باید دوره های مهارتی را بگذرانند گفت: سال گذشته 100 درصد کسانی که در کاریابی های استان ثبت نام کردند و مهارت داشتند وارد بازار کار شدند.