مانسون با احتمال سیلاب در راه کرمان

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1280

مانسون با  احتمال سیلاب در راه کرمان

سامانه «مانسون» که از اقیانوس هند منشأ می‌گیرد، هر سال بخش‌هایی از جنوب و جنوب‌غرب کرمان  را درگیر می‌کند

مردم جنوب‌کرمان این روزها در حالی با بی آبی بی سابقه دست و پنجه نرم می‌کنند که سامانه مانسون بار دیگر در جنوب کرمان فعال شده و احتمال بروز سیلاب افزایش یافته است.

سامانه مانسون که از اقیانوس هند منشأ می‌گیرد و هر سال بخش‌هایی از جنوب و جنوب‌غرب کرمان، سیستان و بلوچستان هرمزگان و استان فارس را درگیر می‌کند سال جاری زودتر از سال‌های قبل فعال شده و روز گذشته خسارت‌های زیادی به استان‌های جنوبی وارد کرد.

مانسون چیست

گفته می‌شود؛ در خردادماه و درحالی‌که نیم‌کره شمالی به‌سوی تابستانی سوزنده پیش می‌تازد در شبه‌قاره هند گویی زمستان آغاز می‌شود. گرمای دهشتناک و مرگ‌آور توسط بارانی سیل‌آسا به نام مانسون یا طوفان‌های موسمی قطع‌شده و زندگی در این سرزمین را امکان‌پذیر می‌سازد این پدیده حالا در روزهای گرم سال در ایران و به‌خصوص سیستان و بلوچستان، هرمزگان و کرمان نیز روی‌داده است. جریان هوای برخاسته بر روی شبه‌قاره هند، محیطی با فشار کم را ایجاد می‌کند. این هوا نخست منبسط‌شده سپس سرد می‌شود، آنگاه رطوبتی را که با خود حمل می‌کرده به ابر و سرانجام باران تبدیل می‌کند.

باران‌های موسمی تابستانی آسیا، برای حدود یک‌صد روز، تقریباً هم‌زمان با بادهای ۱۲۰ روزه سیستان، از روزهای پایانی خرداد ماه آغاز شده و در روزهای آغازین مهرماه به پایان می‌رسد.

سال گذشته بود که همین سامانه که عموماً در جنوب کرمان سیل و تخریب به راه می‌اندازد بر خلاف پیش بینی‌ها در غرب استان فعال شد و در روستاهای رابر، بافت و راین سیلابی گسترده به راه انداخت که جان ۵ هم استانی را نیز گرفت و خسارت‌های سنگینی به جای گذاشت.

در حالی مردم هنوز از خسارت‌های سیل سال گذشته متأثر هستند و سیل بندها و مسیل‌ها ساماندهی نشده‌اند؛ هشدار بروز سیل ناشی از بارش‌های مقطعی و شدید مانسون صادر‌شد.

تقریباً هر سال کرمان در اوج گرمای تابستان و در حالی که مردم برای تامین آب شرب نیز با مشکل جدی مواجه شده‌اند گرفتار سیل ناشی از سامانه مانسون می‌شود و میلیاردها مترمکعب آب ظرف چند روز راهی کویر می‌شود و هیچ استفاده از این حجم آب نمی‌شود.

در مقابل میلیاردها تومان خسارت برجای می‌ماند و روند استحصال این آب‌ها نیز بی نتیجه می‌ماند، حجم قابل توجهی از این آب‌ها مثل همیشه از طریق رودخانه‌های ریگان و فهرج به سمت کویر روانه و یا در بیابان‌ها محلی در جنوب کرمان رها می‌شود.

خسارت به کشاورزان و باغداران محلی، خسارت به جاده‌ها و تاسیسات زیربنایی کشاورزی و… از دیگر اثرات مخرب سیل‌هایی است که به قصه تلخ کرمان تبدیل شده است و در اوج خشکسالی سیل مردم محروم را متأثر می‌کند.

جای خالی چاره اندیشی برای استحصال بارش‌های تابستانه

در طول سال‌های اخیر هیچ چاره اندیشی برای استحصال این آب‌ها نشده است و کرمان در اوج بی آبی هیچ برنامه مدونی برای مدیریت آب‌های سطحی ندارد و این آب‌ها در کویر تبخیر می‌شوند.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمان در خصوص فعالیت سامانه بارشی در هفته جاری در برخی از مناطق استان کرمان هشدار داد و گفت: از مردم می‌خواهیم این هشدار را جدی بگیرند و از مسیر رودخانه‌های فصلی که به ظاهر خشک هستند فاصله بگیرند زیرا بارندگی در بالا دست می‌توان موجب بروز سیلاب ناگهانی و خسارت‌های غیر قابل جبران جانی و مالی شود.

فرمانداران اقدامات لازم را انجام دهند

سعید مجیدی افزود: هشدار سطح زرد اداره کل هواشناسی استان کرمان صادر شده است و از فرمانداران می‌خواهیم اقدامات لازم جهت جلوگیری از هر گونه حادثه را انجام دهند.

او عنوان کرد: تقویت الگوی بارش مانسون از بعد از ظهر جمعه در استان کرمان روی داده است و تا آخر هفته جاری این پدیده ادامه دارد. مجیدی بیان کرد: این سامانه موجب افزایش ابرهای همرفتی، بارش‌های رگباری به ویژه در جنوب و جنوب غرب استان می‌شود و طبق نقشه‌های فعلی بارش‌ها در روز چهارشنبه و پنجشنبه بیشتر خواهد بود.

مجیدی با اشاره به رشد ابر، رگبار باران، رعد و برق، وزش تند باد و احتمال تگرگ در هفته جاری، به مردم توصیه کرد: از تردد و اسکان در حاشیه رودخانه‌های فصلی و مسیل‌ها فاصله بگیرند.

 مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمان بیان کرد: عدم صعود به ارتفاعات و پیشگیری از خسارات به محصولات کشاورزی نیز باید در دستور کار باشد. مریم سلاجقه، کارشناس اداره کل هواشناسی استان کرمان نیز نسبت به بروز سیلاب هشدار داد و گفت: بارندگی بیشتر در بالا دست روی می‌دهد و مردمی که در بستر رودخانه‌های کم آب اتراق کرده‌اند غافلگیر می‌شوند و خسارت‌های جانی به بار می‌آید.

طغیان رودخانه ارزوئیه

او نسبت به اطلاع‌رسانی و آگاه‌سازی مردم در همه شهرستان‌های جنوبی و غرب استان هشدار‌داد و گفت: برخی از رودخانه‌های ارزوئیه نیز دیروز و امروز طغیان کرده است.

این کارشناس ادامه داد: مردم در حالی که آسمان آفتابی است و هیچ بارندگی وجود ندارد با سیلاب شدید مواجه می‌شوند.

بارندگی بیشتر در بالا دست روی می‌دهد و مردمی که در بستر رودخانه‌های کم آب اتراق کرده‌اند غافلگیر می‌شوند و خسارت‌های جانی به بار می‌آید

او خواستار استحکام سیل بندهای محلی و خالی کردن مسیر رودخانه‌ها و دهانه‌های پل‌های نزدیک مراکز جمعیتی شد.

سلاجقه نسبت به بروز رعد و برق نیز هشدار داد و از مردم خواست از حضور در ارتفاعات جدا خودداری کنند.

مریم سلاجقه گفت: در صورت جاری شدن آب با ارتفاع ۱۵ سانتیمتر فرد تعادل خود را از دست می‌دهد و آب با ارتفاع ۶۰ سانتیمتر خودرو را شناور می‌کند.

او از مردم خواست در هنگام بروز سیل از عکاسی و سلفی گرفتن خودداری کنند و به مناطق مرتفع بروند و هشدارهای امدادگران را جدی بگیرند.

احتمال طغیان رودخانه‌های جنوب کرمان

رئیس مرکز پیش بینی هواشناسی کرمان هم از احتمال طغیان رودخانه های فصلی در جنوب کرمان خبر داده است حمیده حبیبی بیان‌کرد: هم اکنون سامانه مانسون در جنوب کشور فعال است و احتمال بروز بارندگی در برخی از شهرستانهای جنوبی و جنوب غرب وجود دارد.

او ادامه داد: بارشها از روز دوشنبه تشدید می‌شود که منجر به طغیان رودخانه‌های فصلی و سیل در منطقه خواهد شد.

حبیبی از مردم خواست از رودخانه‌ها فاصله بگیرند و وارد مسیل‌ها نشوند.

او همچنین به کوهنوردان و مردم محلی هم توصیه کرد در این ایام به ارتفاعات صعود نکنند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

برخی از مقالات

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 11
  • دیروز: 101
  • هفته: 2,868
  • ماه: 15,977
  • سال: 73,651