سهمیه خمیرمایه نانوایان دست دلالان. رقابت در تولید نان واقعی نیست
گزارش|بازار
صنف نانوایان کشور در حالی با مشکلات مختلف مواجه هستند که این روزها شلوغ بودن نانوایی های از یک سو به گرانی اقلام خوراکی و به تبع روی آوردن مردم به مصرف بیشتر نان نسبت داده می شود و از سوی دیگر برخی کارشناسان گران شدن نانهای صنعتی را عامل دیگر موثر بر این وضعیت میداند. این در شرایطی است که بعد از حذف یارانه آرد صنف و صنعت قیمت تولیدات این بخش دو تا ۳ برابر گرانتر شد و همین امر بر کاهش فروشها تاثیر گذاشته است.
علیرغم اینکه قیمت آرد ۹ برابر شده قیمت تولیدات حدود ۲ و نیم تا ۳ برابر افزایش پیدا کرده و لذا تا زمانی که نرخ نان سنتی ارزانتر از نانهای صنعتی است خانواده کمتر سراغ نان حجیم و نیمه حجیم میآید.
علیرضا نقره عضو هیات مدیره تعاونی نان های حجیم و نیمه حجیم تهران در خصوص میزان کاهش فروش در این بخش به بازار میگوید: حداقل حدود ۴۰درصد به صورت میانگین از فروش ما کم شده یعنی مشتریان را از دست دادیم و این کاهش فروش از اردیبهشت ماه که نرخ آرد ما را آزاد کردند رخ داده است.
نقره در خصوص وضعیت فعلی تولید نانهای حجیم و نیمه حجیم میگوید: در این بخش به واسطه اینکه قیمت تمام شده میدهند نرخ نان قابل مقایسه با نرخ نانهای سنتی نیست. به عبارت دیگر قیمت نانهای حجیم و نیمه حجیم حدود ۹برابر شده است و اگرچه برای تهیه آرد مشکلی نداریم اما مساله این است که مشتری هم نداریم؛ یعنی بحث این است که در سبد خانوارها به علت گران شدن و افزایش قیمت کم شده است.
وی تاکید کرد: علیرغم اینکه قیمت آرد ۹ برابر شده قیمت تولیدات حدود ۲ و نیم تا ۳ برابر افزایش پیدا کرده و لذا تا زمانی که نرخ نان سنتی ارزان از نان های صنعتی است خانواده کمتر سراغ نان حجیم و نیمه حجیم میآید.
محقق شدن اهداف حذف یارانه آرد در گروی آزادسازی کلیه آردها است
این فعال بخش نانهای حجیم و نیمه حجیم همچنین در پاسخ به این سوال که بحث آزادسازی آرد را چگونه ارزیابی میکنید، گفت: اولا که هیچ مشورتی با ما تشکلها و اتحادیهها نکردند و خودشان تصمیم گرفتند بعد هم اگر از بالا نگاه کنیم آزادسازی خوب است به واسطه اینکه در بحث آرد رانت زیاد بود و اینگونه به نوعی میتوانستند مدیریت کنند.
وی ادامه داد: با این وجود در صورتی بحث حذف یارانه آرد خوب پیش میرفت که برای کل نانهای کشور می شد آن موقع رقابت واقعی در تولید نان به وجود میآمد و مردم هم حق انتخاب داشتند اما الان با این تفاسیر وقتی نان های حجیم گران شده و نان سنتی با نرخ قبل مانده مردم بیشتر به سمت نان های سنتی سوق پیدا میکنند.
نقره با انتقاد از عملکرد دولت گفت: دولت می خواست یارانه سنگینی که برای تامین آرد میپرداخت را کاهش دهد با این وجود الان هم آن را میپردازند چون در این مسیر پخته عمل نکردند و با افراد با سیاست و تجربه کمک نگرفتند و کماکان یارانه آرد را میپردازند.
وی ادامه داد: با این وجود اگر الان بخواهند کلیه نان های را آزاد کنند از آن طرف درست است که پول را به مردم میدهند اما افزایش مالی و یارانه باعث میشود که در قسمت توزم زایی که به وجود می آید تاثیر گذار باشد.
علیرغم اینکه در بخش نانهای صنعتی سهمیه آرد داریم چون فروش ما به طور متوسط ۴۰درصد کم شده بسیاری از واحدها سهمیه را کامل خرید نمیکنند
فروش کم شده
نقره در خصوص میزان یارانه آرد نیز گفت: اعداد و ارقام بسیار بالایی اعلام میشود به خصوص اینکه هر روز قیمت گندم هم افزایش پیدا میکند. به طوری که قیمت گندم سال قبل ۱۲هزار تومان تعیین شد و لذا میزان یارانهای که دولت پرداخت میکند قطعا بسیار بالاتر از سالهای گذشته است.
بر اساس این گزارش، بحث تامین آرد برای نانهای سنتی مشکل تر از نانهای صنعتی است و به عبارتی تامین آرد برای نانهای صنعتی براحتی صورت میگیرد چون نرخ ها آزاد است. این عضو هیات مدیره تعاونی نانهای حجیم و نیمه حجیم تهران در این خصوص نیز میگوید: ما نیز مانند نانهای سنتی در یک سامانهای آرد را خریداری میکنیم که مربوط به سازمان غله کشور است. آنجا علیرغم اینکه سهمیه داریم اما چون فروشها کم شده بسیاری از واحدها سهمیه را کامل خرید نمیکنند.
نقره افزود: در واقع علاوه بر اینکه دیگر بحث آرد فروشی مطرح نیست رقابت آزاد شدن باعث شده حتی اگر از این سامانه هم آرد خریداری نکنیم دلالان درب مغازه آرد را با نرخ ارزانتر به ما میدهند.
وی همچنین در خصوص کیفیت آردی که تهیه میکنند میگوید: از نظر کیفی مشکلی نداریم هم به واسطه اینکه بخشی از گندم از طریق واردات تامین میشود و هم به دلیل اینکه الان فصل سردی است و کیفیت نان بالاتر است. بنابراین میتوان گفت در بخش نان فانتزی های کیفیت آرد روی هم رفته خوب است.
*خمیرمایه به راحتی در اختیار نانوایان قرار نمی گیرد
احمد محمدی دیگر فعال صنف و مدیرعامل اتحادیه تعاونی نان های حجیم و نیمه حجیم تهران در خصوص کاهش ۴۰درصدی فروش در این حوزه به بازار می گوید: باعث این امر گرانی آرد است. نه تنها آرد بلکه دیگر موارد هم گران شده به طوری که پیش از این شکر را حدود ۱۴ هزار تومان خریداری می کردیم و الان به بیش از ۲۲هزار تومان رسیده است.
محمدی افزود: از سوی دیگر علاوه بر اینکه هزینه هایی مانند هزینه روغن، شکر، برق، دارایی، حقوق و غیره بیش از ۵۰درصد افزایش داشته است، خمیرمایه اصلی ترین ماده مورد نیاز ما است اما به راحتی در اختیار ما قرار نمیگیرد.
وی در خصوص کمبود خمیرمایه و سهمیهها نیز میگوید: الان خمیر مایه به ما سهمیه میدهند و برای حدود ۷۰۰عضو که داریم دو شرکت خمیرمایه ما را تامین می کند که کفاف نمیدهد.