«جازموریان» و «گُنبکی» در جنوب و شرق کرمان به مجموع شهرستان‌های استان کرمان اضافه شدند. استان کرمان و ۲ شهرستان جدید

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1472

«جازموریان» و «گُنبکی» در جنوب و شرق کرمان به مجموع شهرستان‌های استان کرمان اضافه شدند. استان کرمان و ۲ شهرستان جدید

گزارش| ایرنا 

 با تصویب هیات وزیران ۲ شهرستان جازموریان و گُنبکی به ترتیب در جنوب و جنوب‌شرق کرمان به مجموعه شهرستان‌های استان اضافه شدند و اینک تعداد شهرستان‌های دیار کریمان به عدد ۲۵ رسیده است.

استان کرمان به عنوان پهناورترین استان در جنوب شرق ایران قرار گرفته است و بر اساس اعلام مرکز آمار ایران در آخرین سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این استان سه میلیون ۱۶۴ هزار و ۷۱۸ نفر بود که نهمین استان پرجمعیت کشور محسوب می‌شود.

دیار کریمان با مساحت ۱۸۳ هزار و ۱۹۳ کیلومتر با در بر‌گرفتن بیش از ۱۱ درصد از وسعت ایران نخستین استان پهناور ایران است به طوری که مسافت بین شمال و جنوب استان کرمان به حدود یک هزار کیلومتر می‌رسد و همین مسافت زیاد خدمات‌رسانی و توسعه را در استان با کندی و مشکلاتی روبه رو ساخته است.

حدود ۲ سال قبل علی زینی‌ٔوند استاندار سابق کرمان از برنامه و پیگیری برای تاسیس پنج شهرستان جدید در استان کرمان خبر داد و افزایش اعتبارات و گستردگی تصمیم‌ها را از مزایای ایجاد شهرستان‌های جدید ذکر کرد.

براساس آخرین تقسیمات کشوری استان کرمان تا سال ۱۴۰۱، دارای ۲۳ شهرستان، ۶۱ بخش، ۱۶۸ دهستان و ۸۳ شهر بود که اخیرا ۲ شهرستان گنبکی و جازموریان به تقسیمات استان افزوده شده است و باید منتظر ایجاد فرمانداری و سایر تشکیلات و الزامات شهرستان در این دو منطقه بود.

تاسیس شهرستان جازموریان تحقق وعده رییس جمهور

شهرستان جازموریان در حوضۀ آبریز جازموریان و حد فاصل استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان قرار دارد، که حدود ۵۰۰ کیلومتر با مرکز استان فاصله دارد و همین مسافت زیاد باعث شده با وجود ظرفیت‌های زیاد منطقه به لحاظ محرومیت و توسعه نیافتگی جزو مناطق بسیار محروم کشور قلمداد شود.

شهر جازموریان و روستاهای محدوده آن تا سال ۱۴۰۱ در تقسیمات کشوری ذیل شهرستان رودبارجنوب قرار داشت اما یکی از خواسته‌های اصلی مردم منطقه استقلال بخش جازموریان از رودبارجنوب و تبدیل آن به شهرستان بود تا به لحاظ امکانات، زیرساخت‌ها و بودجه منابع بیشتری به این منطقه کم برخوردار اختصاص یابد و از اختیارات بیشتری برای توسعه، رفاه و آبادانی جازموریان برخوردار شود.

مرداد سال ۱۴۰۱ آیت الله رئیسی در سفر استانی به کرمان با حضور در روستاهای منطقه محروم جازموریان اعلام کرد که شهرستان شدن جازموریان در وزارت کشور مطرح است و در دولت در دست پیگیری قرار دارد.

محمدمهدی فداکار استاندار کرمان نیز در آخرین روزهای اسفند سال گذشته ضمن اعلام تصویب ایجاد فرمانداری جازموریان و تشکیل شهرستانی جدید در جنوب این استان به تنوع معدنی این مناطق نیز اشاره و تاکید کرد که ظرفیت فرصت‌های شغلی بخش معدن جنوب استان را باید به فعلیت تبدیل کرد.

۱۷ اردیبهشت ماه سال جاری بود که احمد وحیدی وزیر کشور طی نامه‌ای مصوبه رسمی هیات وزیران مبنی بر ایجاد شهرستان جازموریان را به استاندار کرمان ابلاغ کرد تا طبق دستورالعمل تقسیمات کشوری و آیین نامه‌های مربوطه، امور انجام شود.

شهرستان جازموریان با مرکزیت شهر زهکلوت، از شمال شرقی با شهرستان ریگان، از شمال غربی با شهرستان عنبرآباد، از غرب با شهرستان رودبارجنوب، از شرق با شهرستان دلگان استان سیستان و بلوچستان و از جنوب با شهرستان قلعه‌گنج همسایه است و شهرستان جازموریان دارای ۲ بخش مرکزی زهکلوت و چاه حسن، چهار دهستان و شهر زهکلوت است.

بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت شهرستان جازموریان برابر با ۴۳ هزار و ۸۶۷ نفر بوده‌ که شغل اغلب مردم به دلیل وجود حوضه تالاب و دریاچه جازموریان، کشاورزی و دامداری است، البته ظرفیت های معدنی زیادی در منطقه وجود دارد که تاکنون بلااستفاده مانده است. 

شهرستان گُنبکی مولود جدید شرق کرمان 

منطقه شرق و جنوب شرقی استان کرمان تاکنون شامل چهار شهرستان بم، نرماشیر، فهرج و ریگان بود که به واسطه محصولات کشاورزی نظیر خرما، مرکبات و ظرفیت‌های معدنی، صنعتی و اقلیم گردشگری از مناطق مهم استان محسوب می شود.

در اردیبهشت ماه جاری حجت الاسلام موسی غضنفرآبادی نماینده مردم شهرستان‌های شرق کرمان در مجلس شورای اسلامی در استوری صفحه اینستاگرام خود خبر از تصویب شهرستان شدن بخش گنبکی که تاکنون ذیل شهرستان ریگان قرار داشت داد که همین موضوع حاکی از تاسیس پنجمین شهرستان در شرق استان بود.

دی‌ماه ۱۳۹۱ با پیشنهاد وزارت کشور، روستای محمدآباد گنبکی مرکز بخش گنبکی شهرستان ریگان پس از ادغام با روستاهای بهترآباد، جنت آباد، حسن‌آباد گنبکی، گلزار، دولت‌آباد، عباس‌آباد و علی‌آباد از توابع همین بخش به شهر تبدیل و به عنوان شهر گنبکی یا خاوران گنبد شناخته شد که ذبل شهرستان ریگان فعالیت می‌کرد.

هیات وزیران در تاریخی ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۱ به پیشنهاد وزارت کشور شهرستان گنبکی را به تصویب رساند که بر اساس تصویب نامه مورخ ۱۸ اردیبهشت جاری که به امضای معاون اول رییس جمهور رسیده است، وزارت کشور با تغییر نام بخش گنبکی به مرکزی، یک شهرستان به نام گنبکی از ترکیب ۲ بخش ناصریه و مرکزی ایجاد شد و شهر گنبکی به مرکزیت شهرستان گنبکی تعیین می‌شود.

شهرستان گنبکی در فاصله ۳۸۰ کیلومتری جنوب شرق مرکز استان و بر سر راه ارتباطی بم به ایرانشهر در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد که جمعیت بخش گنبکی بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، ۲۵ هزار و ۹۷۶ نفر اعلام شده است.

شهرستان گنبکی از مراکز مهم تولید محصولاتی نظیر خرما، انواع مرکبات و محصولات گلخانه‌ای در شرق استان کرمان است.

انتظار می‌رود با ایجاد شهرستان‌های جدید، تولد ساختارهای اداری تازه و اختصاص ردیف بودجه مستقل، ضمن تسریع در ایجاد تشکیلات اداری و سایر الزامات باید به توسعه بیش از پیش این ۲ شهرستان جدید که از مناطق محروم استان کرمان به شمار می‌روند امیدوار بود.

 ۱۷ اردیبهشت ماه سال جاری بود که احمد وحیدی وزیر کشور طی نامه‌ای مصوبه رسمی هیات وزیران مبنی بر ایجاد شهرستان جازموریان را به استاندار کرمان ابلاغ کرد تا طبق دستورالعمل تقسیمات کشوری و آیین نامه‌های مربوطه، امور انجام شود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

برخی از مقالات

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 1
  • امروز: 103
  • دیروز: 263
  • هفته: 2,760
  • ماه: 10,529
  • سال: 78,334