بانک‌ها دست کشاورزان را خالی گذاشتند

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1480

بانک‌ها دست کشاورزان را خالی گذاشتند

گزارش |‌ بازار 

 رئیس بنیاد ملی گندم‌کاران کشور:  بانک‌ها مکلف شده‌اند حداقل ۱۵درصد از منابع داخلی خود را صرف تسهیلات بخش کشاورزی کنند اما به دلایل مختلفی بجز بانک کشاورزی بقیه امتناع می‌کنند.

رئیس بنیاد ملی گندمکاران ضمن گلایه از کم بودن اعتبارات تخصیصی به کشاورزی می‌گوید: بانکها مکلف شده‌اند حداقل ۱۵درصد از منابع داخلی خود را صرف تسهیلات بخش کشاورزی کنند اما به دلایل مختلفی امتناع می‌کنند.

 بخش کشاورزی کشور با مسائل از جمله افزایش چند برابری قیمت نهاده‌ها، باز و بسته شدن زمینه صادراتی به صورت به اصطلاح یک شبه و به هم ریختن بازارهای صادراتی و همچنین نوسازی نشدن تجهیزات و ماشین آلات کشاورزی و غیره همراه است. با این وجود یکی از اصلی‌ترین مسائلی که بهره برداران بخش کشاورزی با آن درگیر هستند بحث کم بودن اعتباراتی است که به این بخش تخصیص داده می‌شود و از سوی دیگر به گفته کارشناسان همان اندک اعتبارات هم به طور کامل تخصیص داده نمی‌شود.

تعلل بانکها در اعطای تسهیلات به بخش کشاورزی

عطااله هاشمی فعال بخش و رییس بنیاد ملی گندمکاران کشور در خصوص اینکه چرا اعتبارات و تسهیلات بخش کشاورزی طی سالهای اخیر تا به این حد محدود شده است، گفت: ابتدا باید بدانید که اعتباراتی که برای بخش کشاورزی اختصاص داده می‌شود صد درصد عملیاتی نمی‌شود و محقق نمی‌گردد.

در حالی که بانک ها مکلف شده اند حداقل ۱۵درصد از منابع داخلی خود را خرج تسهیلات بخش کشاورزی کنند به دلایل مختلفی همچون ریسک بالای این بخش از این کار امتناع می‌کنند.

هاشمی افزود: مساله اینجا است که سالیان سال است مجلس به بانک ها تکلیف کرده حداقل ۱۵ درصد از منابع داخلی خود را باید خرج تسهیلات بخش کشاورزی کنند و در برخی مواقع هم حتی تا ۲۰ درصد هم تکلیف شده بود. اما تنها بانکی که توانسته نسبتا به این وظیفه خود عمل کند بانک کشاورزی است و مابقی بانک ها اصولا سراغ بخش کشاورزی نرفته‌اند و اگر رفته باشند هم حداقل ۲ درصد خواسته‌اند این کار را انجام بدهند.

او در پاسخ به این سوال که چرا بانکها به این وظیفه خود عمل نمی‌کنند، گفت: غالبا بانکها ترجیح می‌دهند تسهیلات زود بازده باشد و سریع‌تر سرمایه‌ها برگردد. از سوی دیگر بانک‌ها ترجیح می‌دهند در سرمایه ای که در قالب تسهیلات پرداخت می‌کنند به اصطلاح استرس و ریسک پایین باشد.

هاشمی ادامه داد: از سوی دیگر ممکن است به این دلیل باشد که کشاورز نمی‌تواند از طریق قانونی از بانک ها پیگیری کند که بر فرض چرا از منابع تخصیص یافته به او چیزی داده نمی‌شود.

این فعال بخش کشاورزی همچنین اذعان داشت: از سوی دیگر سود تسهیلات به قدری بالا است که اصلا برای کشاورز صرفه ندارد تسهیلاتی بر فرض با نرخ ۲۳ درصد بگیرد.

تشکل‌های بخش کشاورزی هیچ‌گاه به بازی گرفته نمی‌شوند

هاشمی با بیان اینکه کشاورزی بخشی است که همیشه مظلوم واقع شده گفت: مساله اینجا است که این بخش هیچگاه تریبون آنچنانی در مجلس و دولت نداشته‌اند و نتوانسته‌اند کار خود را انجام بدهند؛ یعنی حتی اگر اتاق یا تشکلی داشته‌اند به بازی گرفته نشده‌اند و این امر باعث شده حقوق بخش کشاورزی را دولت به هر طریقی که تمایل داشت تضعیف کند. این در حالی است که بخشهای دیگری همچون خدمات و صنعت غالبا با سرو صدا و جوسازی حق و حقوق خود را می‌گیرند.

او در خصوص اینکه تشکیل شورای قیمت گذاری چقدر توانسته در احقاق حق کشاورزان نقش داشته باشد، گفت: از دو سال گذشته و با تشکیل شورای قیمت گذاری با سیاست‌های حمایتی، بخش کشاورزی دیگر تریبونی دارد که از حق و حقوقشان از طریق تعیین قیمت‌های مناسب دفاع کند. با این وجود تلاش داریم این تشکل و دیگر تشکل های بخش را به تدریج وارد مسائل کلان سازیم و در تصمیم گیری‌ها بیش از گذشته دخیل باشیم.

هاشمی در پاسخ به این سوال که سهم بخش کشاورزی از بودجه سالانه غالبا چقدر راضی کننده و قابل قبول است، گفت: هیچ وقت اعتبارات بخش کشاورزی در اندازه‌ای نبوده که بخش کشاورزی لازم دارد. با این وجود امسال کمر همت بسته‌ایم که در قانون بودجه نیز نظریات خود را ارائه دهیم و پیگیری کنیم تا انشالله بتوانیم اعتبارات در خور شان و شخصیت بخش کشاورزی بگیریم.

رئیس بنیاد ملی گندمکاران: غالبا بانکها ترجیح می‌دهند تسهیلات زود بازده باشد و سریع‌تر سرمایه‌ها برگردد از سوی دیگر بانک‌ها ترجیح می‌دهند در سرمایه ای که در قالب تسهیلات پرداخت می‌کنند به اصطلاح استرس و ریسک پایین باشد

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 70
  • دیروز: 263
  • هفته: 2,727
  • ماه: 10,496
  • سال: 78,301