به مناسبت روز جهانی خاک. پساب و پسماند، بلای جان «خاک»
سرپرست معاونت محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه تولید محصولات سالم نیازمند بهرهبرداری از منابع خاک سالم همراه با مدیریت درست است، اظهارکرد: بیشترین سهم آلودگی خاک در استانهای نفتخیز مربوط به ترکیبات نفتی و در سایر استانها مربوط به پسماند و پساب است.
به گزارش ایسنا، هر ساله سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) در روز ۵ دسامبر ( ۱۴ آذر) روز جهانی خاک را گرامی میدارد. شعار سال جاری میلادی تاکید بر ارتباط خاک و تغذیه ، خاک سرآغاز غذا (Soil ,where food begins) اعلام شده است.
ایرج حشمتی در گفت و گو با ایسنا به مناسبت روز جهانی خاک درباره آخرین فرسایش خاک در ایران اظهار کرد: بر اساس آمارنامه سال ۱۳۹۹ مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات وزارت جهاد کشاورزی میزان فرسایش خاک در سطح ۱۲۵ میلیون هکتار از حوزههای آبخیز کشور متوسط سالیانه حدود ۱۶.۷ تن در هکتار و میزان متوسط سالانه رسوب برابر ۶ تن در هکتار است.
اجرای برنامههای آبخیزداری برای کاهش روند تخریب خاک
وی درباره اقداماتی که برای کاهش این روند انجام شده است، گفت: موضوع تخریب خاک در قانون حفاظت خاک مطابق ماده ۱۶ به وزارت جهاد کشاورزی تکلیف شده است. در این راستا این وزارتخانه در گزارش آمارنامه اعلام کرده است که در سال ۱۳۹۹ در سطح یک میلیون و ۸۴ هزار و ۳۶ هکتار برنامههای آبخیزداری اجرا و پروژههای آبخیزداری در سطح ۲۶۰ هکتار تهیه شد.
سرپرست معاونت محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: فعالیتهای آبخیزداری در کشور با اجرای بیش از ۱۵هزار پروژه در محدوده ۸۶۵۰ آبادی نتایج فراوانی به همراه داشته است که از آثار مستقیم آن میتوان به استحصال و تغذیه حدود ۲.۱ میلیارد متر مکعب آب در سال، کنترل حدود ۲۰ میلیون تن رسوب، کنترل فرسایش به میزان ۲۶ میلیون تن، اشتغالزایی ۵۰۰۰ نفر در سال، شغل موقت و بهبود شغل ۲۰ هزار نفر در سال و تأسیس ۸۰ مورد تعاونی آبخیزداری با ۹۰۰۰ عضو اشاره کرد.
رشد جمعیت از عوامل موثر بر فرسایش خاک
وی با توجه به شعار روزجهانی خاک (خاک، سرآغاز زندگی) درباره تاثیرات فرسایش خاک بر تولید مواد غذایی گفت: فرسایش خاک در منطقه تحت تأثیر بهصورت مستقیم و غیر مستقیم با اثرگذاری تدریجی بر کمیت و کیفیت خاک، توان تولیدی آن را کاهش میدهد بنابراین هر ساله به وسیله فرسایش تشدید شونده از سطح حاصلخیز و محصول مزارع کاسته میشود و کشاورزان و دامداران برای جبران خسارت، اراضی مناطق دیگر را مورد استفاده قرار میدهند.
حشمتی تاکید کرد: تنها ۱۵ میلیارد هکتار از اراضی جهان قابلیت کشاورزی دارند که این میزان کمتر از ۲۲ درصد مساحت خشکیها است، با این حال ۹۷ درصد غذای جمعیت زمین را تأمین میکند. رشد جمعیت جهان حدود ۱.۳ درصد است که میتواند یکی از عوامل مهم تشدید تخریب و فرسایش خاک همین رشد جمعیت باشد این در حالیست که هر سال حدود ۱۰ میلیون هکتار از اراضی به علت فرسایش خاک از دسترس خارج میشوند.
فرسایش خاک عامل کاهش ۳۳ درصدی حاصلخیزی اراضی کشاورزی
وی درباره اثرات درونمنطقهای فرسایش خاک در مقیاس جهانی گفت: فرسایش خاکی در مقیاس جهانی موجب کاهش حاصلخیزی ۳۳ درصد از اراضی کشاورزی شده است. فرسایش بهصورت مستقیم با کاهش عمق خاک و عمق ریشه دوانی گیاه، هدر رفت مواد معدنی و آلی خاک، کاهش ظرفیت نگهداری آب در خاک، کاهش جوانهزنی بذرها و در نهایت کاهش سطح اراضی کشاورزی موجب کاهش تولید محصول میشود.
به گفته سرپرست معاونت محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست میانگین فرسایش سالانه خاک در ایران ۱۶.۷ تن در هکتار برآورد شده است. مقدار سالانه فرسایش خاک در کشور ما با سایر قارههای جهان دارای اختلاف معناداری است و حتی با میانگین فرسایش سالانه در قاره آسیا ۶ تن در هکتار فاصله معناداری نشان میدهد.
حشمتی همچنین درباره تاثیرات آلودگی خاک بر کیفیت مواد غذایی اظهارکرد: تولید محصولات سالم نیازمند بهرهبرداری از منابع خاک سالم همراه با مدیریت درست با استفاده از نهادههای سالم است. لذا برای دستیابی به امنیت غذایی لازم است عوامل آلاینده خاک را به درستی بشناسیم.
فعالیتهای انسانی مخرب چرخههای بیوشیمیایی
سرپرست معاونت محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه فعالیتهای انسانی بهطور قابل توجهی چرخههای بیوشیمیایی و بیوژئوشیمیایی و توازن برخی عناصر سنگین را برهم میزند، اظهارکرد: منابع اصلی عناصر سنگین، منابع نقطهای صنعتی همانند معادن، ذوب فلزات، و… هستند و از جمله منابع غیر متمرکز میتوان به محصولات فرعی، احتراق ترافیک استفاده از نهادهها در کشاورزی و… اشاره کرد.
وی ادامه داد: عناصر سنگین تقریبا عنصری فرّار شناخته میشوند و گروهی که به ذرات معلق غبار در هوا متصل هستند میتوانند هزاران کیلومتر دورتر از نقطهای که به اتمسفر وارد شدهاند، نشست کنند. وجود مقادیر عناصر آلاینده بیش از حد استاندارد باعث اختلال در عملکرد خاک در عمل به وظایف اساسی میشود و در نتیجه کیفیت خاک را کاهش میدهد. با توجه به نتایج مطالعات انجام شده در کشور در خصوص آلایندههای خاک میتوان گفت که آلودگی به عناصر سنگین موضوعی مهم در زمینه تنزل کیفیت خاک و تهدید امنیت غذایی است.
چه اقداماتی برای رفع آلودگی خاک انجام شده است؟
وی ادامه داد: طی سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ اقداماتی برای رفع آلودگی خاک انجام شده است. سال ۱۳۹۹ برای تهیه آمار کلی پایش خاک و شناسایی عوامل آلوده کننده خاک، ۷۵۷ مورد پایش خاک انجام شد که ۷۴۸ مورد آن منجر به شناسایی عوامل آلوده کننده خاک شده است. برای ۷۸۵ مورد اخطاریه صادر و در نهایت در ۲۸۸ مورد بازسازی و رفع آلودگی انجام شده است. ۴۶۰ مورد نیز به محاکم قضایی ارجاع شد که رویه حقوقی آنها در دادگاه در حال اجرا است.
به گفته سرپرست معاونت محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست، بیشترین تعداد پایش و شناسایی آلودگی خاک بهترتیب مربوط به استانهای ،اردبیل، قزوین، خراسان شمالی، تهران، اصفهان، مازندران، خراسان رضوی، یزد، البرز، گلستان و سمنان است.