وقتی پای حمایت از کشاورز میلنگد; دلالبازی با طعم لیمو در منوجان
گزارش | بازار
اندک باغات لیمویی که از بیماری «جاروی جادوگر» جان سالم بهدر بردهاند، محصولشان اسیر دست دلالان میشود.
برداشت لیمو از باغهای جنوب کرمان در حالی آغاز شده که بازار محصول در دست دلالان افتاده و قیمت با افت شدید مواجه شده است و کشاورزان در آستانه ورشکستگی قرار گرفتند.
جنوب کرمان با شرایط آبوهوایی مطلوب با هشت شهرستان، با سطح زیر کشت باغی ۸۶ هزار هکتار دومین قطب تولید مرکبات در کشور محسوب میشود که از این سطح حدود ۳۳ هزار هکتار انواع مرکبات کشت میشود و محصول مرکبات در ماههای مختلف سال روانه بازار میشود.
لیمو یکی از این محصولاتی است که علیرغم همه مشکلات بهخصوص بیماری «جاروی جادوگر» اما همچنان در این شهرستانها تولید میشود.
بیماری «جاروی جادوگر» سطح زیر کشت را کاهش داده؛ اما همچنان بسیاری از مردم به دلیل کیفیت بالای لیموی جنوب کرمان در انتظار برداشت این محصول هستند.
جنوب کرمان مستعد کشت لیموترش است و بیشترین سطح زیر کشت این محصول در دو شهرستان منوجان و عنبرآباد قرار دارد.
* جادوی بیماری بر تن لیموترش جنوب
بیماری «جاروی جادوگر» این روزها بسیاری از باغهای لیموی جنوب کرمان را از بین برده است و مابقی باغها نیز با این بیماری و مشکلاتی مانند افت قیمت محصول درست به گریبان هستند.
بیماری عجیبی که طی سالهای اخیر باغهای گسترده لیمو در شهرستانهای جنوبی کرمان را فراگرفته، خسارتهای زیادی بهجای گذاشته است؛ اما هیچ درمانی برای این بیماری وجود ندارد.
با وجود همه مشکلات اما تولید محصول در جنوب کرمان ادامه دارد؛ اما در کنار بیماری «جاروی جادوگر» این روزها کشاورزان با مشکل دلالبازی هم مواجه شدهاند.
* دلالبازی؛ این بار برای لیموکاران
محصولی که با هزینه بالای نهادههای کشاورزی و کار شبانهروزی در گرمای جنوب کرمان تولید شده توسط دلالان کیلویی پنج هزار تومان خریداری میشود و در نهایت در کرمان ۲۰ هزار تومان به مردم فروخته میشود.
این مشکل باعث شده بسیاری از محصول کشاورزان روی زمین بماند و فروش نرود و در حال تخریب و نابودی قرار گیرد.
این روزها اگر مردم کرمان برای تولید آبلیموی خانگی به خرید لیمو و آبگیری اقدام میکنند؛ اما افزایش قیمتها آنها را غافلگیر کرده این در حالی است که در کمال تعجب اما این افزایش قیمت به جیب کشاورز نمیرود و حتی بخش حملونقل نیز بخش کمی از این نرخ را به خود اختصاص داده است و در این میان دلالان ۱۵ هزار تومان روی هر کیلو لیموترش سود میکنند.
دلالان در باغها با فشار بر روی کشاورزان هر کیلو لیمو را پنج هزار تومان خریداری میکنند و در نهایت روی هر کیلو ۱۵ هزار تومان سود میکنند.
در این میان هم تولیدکننده و هم خریدار دچار مشکل میشوند و این دلالان و واسطهها هستند که با سوءاستفاده از عدم وجود نظارت مناسب بازار این محصول را خراب میکنند.
* جای خالی حمایت از کشاورزان
این داستان هر سال برای اکثر محصولات جنوب کرمان تکرار میشود و هیچ راهکاری هم برای حل مشکلات اندیشیده نمیشود. منوجان در جنوب کرمان ۹۰ درصد لیمو استان کرمان را تولید میکند؛ اما وضعیت کشاورزان اصلاً مناسب نیست. رئیس جهاد کشاورزی جهاد کشاورزی منوجان در گفتگو با خبرنگار بازار اظهار کرد: برداشت لیموترش در منوجان از مرداد آغاز شده و تا شهریور ادامه دارد. محسن نوشاد افزود: هزار هکتار باغ زیر کشت محصول لیموترش وجود دارد که از این میزان حدود ۸۰۰ تن محصول برداشت میشود و معیشت بسیاری از مردم وابسته به این محصول است.
او گفت: افت قیمت محصول از مشکلات کشاورزان است که سعی کردیم با تمهیدات لازم مشکلات را کاهش دهیم. نوشاد از کشاورزان خواست محصول را به دلالان نفروشند و نسبت به واگذاری محصول به تعاون روستایی و خرید توافقی اقدام کنند. او افزود: خرید توافقی از ۱۵ مردادماه توسط تعاون و روستایی جنوب آغاز شده است و باغداران میتوانند محصول خود را تحویل دهند. یکی از کشاورزان جنوب کرمان که باغ لیموترش دارد، بیان کرد: هزینه تولید محصول حداقل ۱۵ هزار تومان است؛ اما دلالها پنج هزار تومان محصول را خریداری میکنند، تعاون روستایی برای حمایت از کشاورزان طرح خرید با قیمت ۱۰ هزار تومان برای تولید درجه یک را پیشنهاد میدهد. محمد محسنی افزود: سه روز قبل محصول را برداشت کردهام اما روی زمینمانده و دچار افت وزن شده است؛ چون دلالان قیمت پنج هزار تومان را روی محصول میگذارد.
او گفت: تعاون روستایی هم محصول را به درجه یک، دو و سه تقسیم میکند و به ترتیب ۱۰ هزار، هشت هزار و هفت هزار تومان خریداری میکند.
محسنی ادامه داد: حتی هزینههای تولید هم تأمین نمیشود و اگر محصول را به تعاون روستایی بفروشیم حداقل پول کارگر تأمین میشود. محسنی افزود: نمیتوان هزینه تولید را افزایش داد و در مقابل حتی در خرید توافقی نیز زیر قیمت تولید، قیمتگذاری را انجام داد. رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان بیان کرد: خرید توافقی را بعد از رایزنی با مسئولان در سطح ملی آغاز کردهایم و بخشی از مشکلات کشاورزان را کاهش دادیم.
احمد احمدپور افزود: سطح زیر کشت محصول لیموترش در جنوب کرمان چهارهزار و ۱۷۵ هکتار است که منوجان بیشترین محصول را تولید میکند. او عنوان کرد: مجموع تولید ۵۴ هزار تن محصول است که برای حمایت از کشاورز و مقابله با دلالبازی در بازار خرید توافقی را شروع کردهایم. کشاورزان در حالی در دمای ۵۰ درجهای جنوب کرمان تلاش میکنند رونق تولید را ادامه دهند که نبود نظارت و گاه خلاءهای قانونی موجب میشود دلالان و واسطهها با ورود به بازار محصولات کشاورزی، سود کشاورزان را به جیب بزنند و در این میان کار جدی نیز برای مقابله با این مشکل از سوی مسئولان انجام نمیشود.