کرمان رتبۀ دوم تاراج منابع آب زیرزمینی

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1705

کرمان رتبۀ دوم تاراج منابع آب زیرزمینی
گزارش | کاغذ وطن
یک کارشناس حوزۀ آب اظهار داشت: ایرانیان ۱۵۰ میلیارد متر مکعب بیشتر از آنچه در طول سه دهه اخیر وارد آبخوان‌ها شده، برداشت داشته‌اند و این باعث فرونشست زمین در محدوده‌ای دست‌کم ۵۷ هزار کیلومتر مربع با میزان به‌طور متوسط ۱ سانتی‌متر در سال شده است.
«محمد درویش»، دربارۀ اوضاع فرونشست در کشور اظهار داشت: بزرگ‌ترین دلیل فرونشست در ایران، ناترازی آبخوان‌ها است که اکنون به بیش از ۱۵۰ میلیارد متر مکعب رسیده است؛ یعنی ایرانیان ۱۵۰ میلیارد متر مکعب بیشتر از آنچه در طول سه دهه اخیر وارد آبخوان‌ها شده برداشت داشته‌اند و این باعث فرونشست زمین در محدوده‌ای دست‌کم ۵۷ هزار کیلومتر مربع با میزان به‌طور متوسط یک سانتی‌متر در سال شده است.
*تا‌زمانی‌که چشممان به آسمان است، انتظار حل بحران فرونشست نداشته باشیم
او افزود: مناطقی که دچار این معضل شده‌اند، عملا کارایی خود را از دست داده‌اند و تا‌زمانی‌که ما ناترازی آبخوان‌ها را کنترل نکنیم، مصرف آب را در بخش کشاورزی و صنعت، با توان بوم‌شناختی کشور متناسب نکنیم، اقتصادی را در کشور تعریف نکنیم که آب‌محور باشد و در حقیقت تا زمانی که همه تخم‌مرغ‌هایمان را در یک سبد بگذاریم، هرگز امیدوار نباشیم که بحران و خطر فرونشست را مهار کنیم.
*باید ۲۰ درصد از فرسایش خاک کم‌ شود
این کارشناس حوزۀ آب و محیط‌زیست گفت: البته اقداماتی ازسوی دولت در دستور کار قرارگرفته و آن اینکه، در اردیبهشت ماه سال گذشته، سند امنیت غذایی کشور به‌تصویب ریاست‌جمهوری رسید و در تیر ماه نیز در ساختمان مجلس ابلاغ شد؛ مطابق این سند باید تا افق ۱۴۱۱، ۳۰ میلیارد متر مکعب آب در بخش کشاورزی صرفه‌جویی شود و ۴۵ میلیارد متر مکعب ناترازی آبخوان‌ها و ۲۰ درصد فرسایش خاک کاهش پیدا کند که این یکی از امیدبخش‌ترین سندهایی است که در طول سال‌های پس از انقلاب صادر شده و وظیفه مردم، دانشگاهیان و رسانه‌ها است که اجرای موبه‌موی این سند را مطالبه کنند.
*سند امنیت غذایی را اطلاع‌رسانی کنید
او با انتقاد از اطلاع‌رسانی مسئولین در زمینۀ امضای سند امنیت غذایی کشور تصریح کرد: تاکنون هیچ‌یک از مسئولین، به امضای سند امنیت غذایی کشور که می‌تواند چشم‌انداز امیدبخشی برای آینده به تصویر بکشد و نشان دهد که مسئولین کشور خطر فرونشست را درک کرده‌اند، اشاره‌ای نکرده‌ است.
*هر سال باید ۵ میلیارد متر مکعب از ناترازی آب کم شود
«درویش» بیان داشت: اکنون بنابراین‌است‌که، معاونت وزارت کشاورزی، عملکرد ۷ سال سند را منتشر کند که چقدر به دستاوردها رسیده‌ایم؟ هر سال باید ۳ میلیارد متر مکعب آب در بخش کشاورزی کاهش پیدا کند و ۵ میلیارد متر مکعب از ناترازی آب کم شود حال منتظریم دستاوردهای سند منتشر شود و مشخص شود که آیا به اهداف مدنظر رسیده‌ایم یا خیر و اگر نرسیده‌ایم کدام دستگاه‌ها مقصر هستند و چگونه باید با آنها مقابله شود؟
*مردم باید شفاف بدانند
او تاکید کرد: مردم باید شفاف بدانند که مسئولین چه راهکار عملی و منطقی‌ای در دستور کار دارند و در این بین باید درخصوص امنیت غذایی مطالبه‌گری صورت گیرد.
*کرمان در رتبۀ دوم تاراج آب‌های زیرزمینی
این کارشناس حوزۀ آب و محیط‌زیست در ادامه گفت: بر اساس ناترازی آبخوان‌ها، بدترین وضعیت را خراسان‌رضوی دارد که میزان ناترازی در آن به ۳۳ میلیارد متر مکعب رسیده و بعد از آن استان‌های کرمان، فارس و اصفهان قرار دارند و تهران هم وضعیت بسیار نامطلوبی دارد؛ درواقع به‌جز استان گیلان، در هر ۳۰ استان کشور، رگه‌هایی از فرونشست دیده شده و از میزان تاراج منابع آب زیرزمینی هم بعد از خراسان، کرمان، گلستان، فارس، قزوین، تهران، اصفهان، مرکزی، البرز و سمنان، رتبه دوم تا دهم را به‌خود اختصاص داده‌اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 126
  • دیروز: 275
  • هفته: 1,034
  • ماه: 4,411
  • سال: 57,884