در ساعات اوج مصرف، برق موتور پمپهای کشاورزی پرمصرف قطع میشود و کشاورزان ضرر میکنند. پنلهای خورشیدی به داد کشاورزی میرسند.
ایرنا – همزمان با شروع گرما، نیاز آبی برخی محصولات کشاورزی و باغی مانند پسته نیز بیشتر میشود بهطوریکه اگر در این زمان آب به آنها نرسد، محصول به کیفیت لازم نمیرسد و این در حالی است که مصرف برق کشور نیز به اوج میرسد و مدیریت بار ضرورت پیدا میکند.
هرسال در اوایل تابستان، حرف و حدیثها برای مدیریت توزیع بار شکل میگیرد، از سویی شاهد اعتراض کشاورزان بهویژه پستهکاران به علت خاموشی موتورپمپها طی چند هفته اخیر بودیم و از سوی دیگر، مدیران متولی نیز چارهای جز تبعیت از سیاستها و برنامههای کشوری و اولویتهای تعیین شده ندارند؛ بیشک منازل مردم و بخشهای خدماترسانی و مهم مثل بیمارستانها و. در اولویت تأمین برق در این شرایط گرماست.
این در حالی است که طبق بخشنامهای کشوری، اگر کشاورزان به برنامه نصب پنلهای خورشیدی بپیوندند، وارد یک بازی چند سر برد شدهاند و یک تیر با چند هدف نشانه رفتهاند؛ هم مشکل قطع برقشان حل میشود و هم میتوانند از محل آن، کسب درآمد نیز کنند.
اعتراضها در هفتههای اخیر در استان کرمان نیز شکل گرفت و حتی به تجمع برخی کشاورزان سیرجانی نیز مقابل فرمانداری کشید که البته ادامه پیدا نکرد.
اما بررسیهای خبرنگار نشان میدهد همانقدر که اعتراض کشاورزان بحق است که نباید محصول آنان آسیب ببیند، پاسخ مدیران شرکت توزیع برق و سایر مسئولان متولی استان نیز قانعکننده است؛ میزان برق موجود مشخص و از همان باید استفاده شود؛ درواقع در ایام گرم سال بهاجبار مدیریت مصرف بار باید شکل گیرد که بهناچار خاموشیهایی داده شود.
در این میان براساس بخشنامههای ملی، اولویت تأمین برق با منازل شهروندان است، بعد از آن ادارات، صنایع و کشاورزان هستند که باید طبق برنامه و جدول مشمول محدودیت عرضه برق شوند.
در این میان اما پیوستن هرچه بیشتر و زودتر کشاورزان به طرح نصب پنلهای خورشیدی، گامی موفق و پر مزایا تلقی شده که در برخی استانها کشاورزان آنها پیشگام این طرح شدهاند و در کرمان نیز، این طرح کلید خورده است.
شرایط محدودیت برای کشاورزان
مدیرعامل شرکت توزیع برق شمال استان کرمان دراینخصوص گفت: باتوجهبه شرایط گرما و اوج مصرف، طبق آخرین مصوبات ملی و بخشنامههای کشوری، برق چاههای کشاورزی به طور روزانه باید طی چندساعته شامل محدودیت قطع برق شود و این تصمیمی استانی یا فردی نیست.
محمد سلیمانی افزود: کشاورزان درصورتیکه مجوز و پروانه استفاده روزانه بیش از ۲۰ ساعت داشته باشند، شامل قطعی نمیشوند و کشاورزانی که این مجوز را دارند با ارائه آن از فهرست محدودیت خارج میشوند؛ اما مجوز کمتر از ۲۰ ساعت در شبانهروز مشمول خاموشی روزانه است.
وی اظهار داشت: همچنین درصورتیکه یک چاه کشاورزی به میزان ۸۰ درصد از برق مصرفی خود را با تجهیز سامانه خورشیدی تأمین کند، از محدودیت بار معاف میشود و کشاورزان با این اقدام بهصورت همزمان مازاد تولید برق در ماههای گرم یا سایر ماهها را میتوانند با قیمت تضمینی یا در بورس به فروش برسانند.
*نهایت همکاری اما ضرورت درک متقابل
مدیرعامل شرکت توزیع برق شمال استان کرمان بیان کرد: ما نیز شرایط کشاورزان و محصولاتشان را در این ایام از سال درک میکنیم، اما همانطور که کشاورزان نیز درک درستی از اوج مصرف و ضرورت ایجاد تعادل در مصرف و مدیریت خاموشیها دارند، ما موظفیم از بخشنامههای کشوری تبعیت کنیم.
سلیمانی با بیان اینکه کشاورزان نیز خود پاسخ این پرسش را میدانند که آیا برقی وجود دارد که توزیع نمیشود، گفت: مجبوریم در اوج مصرف، تعادل بخشی و مدیریت بار براساس اولویتها داشته باشیم.
وی در پاسخ به مطالبات کشاورزان مبنی بر اعمال خاموشی بهجای ساعاتی در شبانهروز، در یک ۲۴ ساعت کامل یا چندروز گفت: اوج مصرف ما در ساعات مشخصی از شبانهروز رخ میدهد که همین مسئله، در تعیین ساعات خاموشی نقش حیاتی دارد تا بتوان در تولید و مصرف تعادلی ایجاد کرد.
وی توضیح داد: در حوزه شمال استان سه هزار موتور پمپ داریم که هشت دهم درصد تعداد اشتراکهای ما از ۷۵۰ هزار اشتراک را شامل میشود و مصرف آنها ۳۶ درصد برق است.
تناقض پروانه و میزان مصرف
وی به مسئله دیگری نیز اشاره و تأکید کرد: گاه مشاهده شده پروانه یک موتورپمپ به طور مثال ۱۰ ساعت بوده اما ۲۴ ساعت استفاده میکند که هم منابع آب زیرزمینی را به تحدید میبرد و هم در مصرف برق خلاف پروانه عمل میشود.
مدیرعامل شرکت توزیع برق شمال کرمان با بیان اینکه پروانه باید ملاک عمل باشد، اظهار داشت: پروانه نیز باید متناسب با شرایط آبی و انرژی کشور باشد؛ شاید در یکزمان، مشکل کمبود آب و برق این روزها را نداشتیم، لذا باید با نگاه به شرایط موجود مدیریت کرد.
مدیرعامل شرکت توزیع برق جنوب کرمان، حمزه صدیقی با اشاره به تقاضای لحظهای برق در اوج گرما، برق موجود و رشد سالانه این مصرف گفت: اگر مدیریت مناسب بار صنایع، کشاورزی و ادارات صورت نگیرد، نمیتوان نیازهای موجود را براساس اولویت پاسخ داد.
وی با بیان اینکه اگر مدیریت بار نشود، رشد سالانه مصرف ۱۰ درصد است درصورتیکه منابع تولید انرژی به این میزان رشد پیدا نکرده است اظهار داشت: باتوجهبه گرمای بیشتر جنوب استان، تلاش داریم با نگاهی مناسب بهگونهای که کشاورزان و صنایع نیز کمترین آسیب را متحمل شوند، مدیریت بار صورت گیرد.
تنها درمان شفابخش
صدیقی با بیان اینکه به اقتضای شرایط موجود در حوزه کشاورزی، تنها گزینهای که میتواند به همه کمک کند، احداث سیستمهای خورشیدی است اظهار داشت: مصوبه مذکور در این بخش از اردیبهشتماه امسال ابلاغ شده و نصب پنلها و احداث نیروگاه نیز زمان زیادی نمیخواهد و در یک ماه تا ۴۰ روز میتواند به نتیجه برسد.
به گفته وی در برخی استانهای کشور کشاورزان در نوبت ثبتنام و نصب این پنلها هستند و استقبال زیادی داشتهاند که بسیار کمککننده خواهد بود.
صدیقی با اشاره به قطع برق و تأثیر آن در قطع آب آشامیدنی شهروندان گفت: باتوجهبه جمیع ملاحظات باید مدیریت بار بهگونهای صورت گیرد که اولویتها در جای خود دیده شوند.
وی شمار کل مشترکان خانگی جنوب کرمان را نیزحدود ۷۱۵ هزار مورد برشمرد و گفت: کرمان در موقعیت طلایی انرژی خورشیدی قرار دارد، هم از نظر آفتاب و هم وزش باد؛ حتی تولید انرژی از ضایعات کشاورزی مثل خرما، پسته و…. نیز در استان ما میتواند فرهنگسازی شود.
با توجه شرایط موجود و نقطهنظرات مدیران توزیع برق استان، انتظار میرود هم شاهد استقبال بیشتر کشاورزان برای نصب پنلهای خورشیدی باشیم و هم در سطح ملی، با رویکردی کشوری، مدیریت اعمال محدودیت به دست استانداران داده شود تا به اقتضای هر منطقه، برنامهریزی صورت گیرد و در این میان، خسارت و آسیب به برخی اقشار از جمله صنایع یا کشاورزان نیز میتواند کمتر شود.