سنگلاخ‌های بانکی وام ازدواج. مدت انتظار برای وام ازدواج به بالاترین زمان خود رسیده و به نظر می‌رسد بانک‌ها این وام را سه طلاقه کرده‌اند

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1745

سنگلاخ‌های بانکی وام ازدواج. مدت انتظار برای وام ازدواج به بالاترین زمان خود رسیده و به نظر می‌رسد بانک‌ها این وام را سه طلاقه کرده‌اند
گزارش | اطلاعات
براساس آمار اعلامی، این روز‌ها تعداد افرادی که در صف دریافت وام ازدواج هستند به بالاترین زمان خود رسیده و شعب برخی بانک‌ها مراجعه کنندگان را سنگ قلاب می‌کنند و انگار این روز‌ها بانک‌ها وام ازدواج را سه طلاقه کرده‌اند!
این وام یکی از اقدامات دولت برای حمایت از خانواده و جوانی جمعیت است که با هدف تشویق به ازدواج، فرزندآوری و کاهش مشکلات اقتصادی و اجتماعی جوانان انجام می‌شود. از این رو وام ازدواج، به‌عنوان یک تسهیلات کم‌بهره (سود چهار درصدی) و با دوره بازپرداخت طولانی ده‌ساله، جوانان بسیاری را در صف دریافت وام ازدواج کشانده تا با ارائه یک سند عقدنامه، مبلغ وام را دریافت و به سراغ خرید وسایل منزل، ودیعه مسکن و برگزاری جشن عروسی‌شان بروند.
در شرایطی که با وجود تاکید‌های فراوان جامعه شناسان و کارشناسان اجتماعی مبنی بر ضرورت حمایت همه جانبه و تسهیل شرایط ازدواج جوانان، انتظار می‌رود شاهد روند مثبت واستقبال سازمان‌های مرتبط با این موضوع باشیم، گلایه ها و اعتراضات زوج های جوان از سنگ اندازی بانک‌های عامل قصه پر غصه‌ای شده است.
عملکرد سلیقه‌ای بانک‌ها در مواردی مثل ضامن و سفته سبب اقبال بیشتر زوج‌های جوان به آگهی‌های فروش وام ازدواج می‌شود. بنابر متن قانون برای یک وام، یک ضامن کافی است. این یکی از سیاست‌های بانک مرکزی برای آسان کردن دریافت وام ازدواج است که به موجب آن قرارشد از سال ۱۴۰۲بانک ها شرط داشتن دو ضامن را برای متقاضیان این وام بردارند و با داشتن یک ضامن هم به متقاضی وام بدهند. این متقاضی هم حتما لازم نیست کارمند رسمی باشد و به شرط داشتن شغلی که گواهی دریافت حقوق و کسر از حقوق به بانک بدهد، قابل قبول خواهد بود. اما برخی بانک ها معمولا برای درخواست ضامن به صورت دلبخواهی عمل می‌کنند.
*آمار‌ها سخن می‌گویند
در حال حاضر ۲۷۰ هزار نفر در صف هستند، درحالیکه به صورت منطقی باید ۷۰ هزار نفر در صف دریافت وام حضور داشته باشند، این رقم در مدت مشابه سال قبل نیز ۷۰ هزار نفر بوده است.
البته ناگفته نماند بررسی‌های میدانی و گپ و گفت با تعدادی از زوج‌های جوان متقاضی وام ازدواج نشان می‌دهد که مدت زمان پرداخت وام حداکثر یک ماهه بوده اما اکنون تا سه ماه افزایش یافته است، به عبارتی افرادی که از فروردین ماه سال جاری ثبت‌نام کرده‌اند، هنوز نتوانسته‌اند وام خود را دریافت کنند!
نکته قابل تامل این که بانک‌ها برای وام ازدواج ضمانت بازپرداخت می‌خواهند و این موضوع به تنهایی به دغدغه جدی برای جوانان تبدیل شده است و زوج‌های متقاضی از این موضوع گلایه دارند.
*صدای مدیران هم در آمد!
معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان با تایید این موضوع و گلایه از افزایش مدت زمان پرداخت «وام ازدواج» گفته است: «به تازگی بانک‌ها در پرداخت وام‌ها اهمال کردند و همه دستاوردی که در دولت برای کم شدن پشت نوبتی‌های وام ازدواج داشتیم، درهفته‌های گذشته تحت‌الشعاع قرار گرفته است.»
بنابر اظهارات سینا کلهر، متاسفانه تعداد افرادی که در صف هستند به بالاترین زمان خود رسیده و بانک‌ها مراجعه کنندگان را اذیت می‌کنند.
وی خاطرنشان کرد: ما پیگیری‌های خود را انجام داده ایم و به بخش‌های نظارتی در دولت، مجلس، دیوان محاسبات و سازمان بازرسی نامه‌هایی ارسال شده است، همچنین از دولت و معاون اول رئیس جمهوری موضوع را پیگیری کردیم، اما برای برخی بانک‌ها انگار وام ازدواج در اولویت نیست!
*وضعیت عیان است
از سوی دیگر، این روزها ادعا شده که نسبت طلاق به ازدواج پیشی گرفته و سن ازدواج بالا رفته است، بحث مجردی مطلق و همچنین سن عمومی کشور بالا رفته است. به گونه ای که اگر بر همین روال پیش برود دیگر کشوری جوان محسوب نمی‌شویم، چرا که زاد و ولد کمتر شده است، همه این مباحث بازخورد جامعه است نسبت به موضوع ازدواج و خانواده که بار‌ها از راه‌های گوناگون مطرح شده است.
*اعتباری که بانک‌ها دارند و ندارند!
واکنش بانک‌های عامل به وام ازدواج از شرط گذاشتن‌های سخت و پیچیده گرفته تا توقف پرداخت وام ازدواج به بهانه نداشتن اعتبار خود حدیث مفصل دارد.
به راستی چرا بانک‌ها اعتبار ندارند، چرا برخی بانک‌ها تمایل به دادن وام ازدواج ندارند؟ شاید پرسش دوم دقیق‌تر باشد، بانک‌ها اعتبار دارند، اما تمایل چندانی به دادن وام ازدواج ندارند.
آیا سود و بهره وام ازدواج کمترین سود و بهره است که بانک‌ها تمایل به پرداخت وام ازدواج ندارند؟ آیا سود و بهره وام ازدواج نمی‌تواند هزینه سنگین شیک کردن ظاهر برخی بانک‌ها و هزینه‌های تشریفاتی آن‌ها و بسیاری موارد دیگر را پشتیبانی کند؟!
*کارشناسان چه می‌گویند؟
حمید رضا افشاری جامعه شناس و استاد دانشگاه درباره تاثیرات منفی یک بام و دو هوای روال اعطای وام‌های ازدواج به جوانان به «اطلاعات آنلاین» می‌گوید: بازخورد اینگونه چالش‌ها در موضوعات مهم مانند ازدواج آن هم درشرایط اقتصادی این روز‌های جامعه، بین دختران و پسران جوان که قصد تشکیل زندگی را دارند منفی خواهد شد، چرا که این وام یکی از امید‌های اصلی زوج‌های جوان است تا با کمک آن به سمت تشکیل خانواده بروند و در اصطلاح چاله‌های اول زندگی را پر کنند.
افشاری می‌افزاید: با یک حساب سرانگشتی می‌توان به این نتیجه رسید که ۹۰ درصد از خانواده‌ها نیاز ضروری به این وام دارند، به عبارت دیگر وقتی خانواده‌ها مخارج سنگین یک ازدواج معمولی را روی کاغذ می‌آورند، اولین منبع درآمدی آن‌ها وام ازدواج است، اگر این وام قطع شود و یا در مسیر آن چالش‌های مداوم وجود داشته باشد، روال طبیعی تشکیل زندگی بخش زیادی از جوانان با مشکل مواجه می‌شود.
درحقیقت یکی از دلایل بالا رفتن سن ازدواج، تأمین هزینه‌های آن است که این روز‌ها مهمترین سیاست حمایتی برای ترغیب و تشویق جوانان به ازدواج هم با چالش‌هایی مواجه است.
اگرچه تلاش‌هایی در دولت شهید رئیسی برای رفع نقایص موجود در مسیر پرداخت وام ازدواج جوانان صورت گرفته است اما انتظار می‌رود دولت جدید با اشراف و آگاهی از واقعیات موجود جامعه، افزایش سن ازدواج، کاهش تمایل به ازدواج و باروری و … برنامه‌هایی روشن و شفاف برای رفع موانع موجود در مسیر وام ازدواج ارائه کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 70
  • دیروز: 263
  • هفته: 2,727
  • ماه: 10,496
  • سال: 78,301