بررسی آخرین آمارهای بودجه خانوار؛ فشار تورم غیرخوراکی روی جیب اغنیا

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1810

بررسی آخرین آمارهای بودجه خانوار؛ فشار تورم غیرخوراکی روی جیب اغنیا
آخرین آمارهای بودجه خانوار نشان می‌دهد که هزینه کل تمام دهک‌های شهری در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ افزایش یافته اما این افزایش در دهک‌های ثروتمند شدیدتر از دهک‌های فقیر بوده است. می‌توان گفت که علت این مسئله، تورم بالای اقلام غیرخوراکی در سال گذشته بوده است.
هزینه کل سالانه خانوارهای شهری در سال گذشته به ۲۰۶ میلیون تومان رسیده است. البته این هزینه برای هر دهک متفاوت است. دهک اول فقیرترین خانوارهای جامعه را شامل می‌شود. هر چه به دهک‌های بالاتر نزدیک شویم سطح درآمد و هزینه افزایش می‌یابد به طوری که دهک دهم نماینده ثروتمندترین خانوارهای کشور است. بررسی ها نشان می دهد اختلاف هزینه کل فقیرترین و ثروتمندترین دهک شهری در سال گذشته ۵۴۳ میلیون تومان بوده است.
آخرین آمارهای بودجه خانوار نشان می‌دهد که هزینه کل تمام دهک‌های شهری در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ افزایش یافته اما این افزایش در دهک‌های ثروتمند شدیدتر از دهک‌های فقیر بوده است. می‌توان گفت که علت این مسئله، تورم بالای اقلام غیرخوراکی در سال گذشته بوده است. چراکه اقلام غیرخوراکی نسبت به اقلام خوراکی در سبد مصرفی دهک‌های برخوردار وزن بیشتری دارند و به طبع بر تورم این دهک ها اثرگذاری بیشتری خواهند داشت. یکی از مواردی که تاثیر زیادی روی تورم اقلام غیرخوراکی داشته، اجاره مسکن است که اهمیت بالاتری در سبد دهک‌های برخوردار دارد.
مفهوم دهک‌های هزینه‌ای
دهک‌های هزینه‌ای به دسته‌بندی‌های اقتصادی گفته می‌شود که برای تقسیم‌بندی جمعیت بر اساس میزان هزینه‌های مصرفی افراد و خانوارها استفاده می‌شود. این دهک‌ها برای تحلیل وضعیت اقتصادی و توزیع ثروت در جامعه به کار می‌روند. دهک‌ها به ده بخش مساوی تقسیم می‌شوند، که هر یک از دهک‌ها ۱۰ درصد از کل جمعیت را شامل می‌شود.
در تحلیل گزارش بودجه خانوار بیش از آنکه درآمدها مهم باشد، باید به هزینه‌ها توجه کرد. به بیان دیگر، امکان دارد افراد و خانوارها درباره درآمد خود واقعیت را نگفته و در اعلام میزان عایدی خود کم نمایی داشته باشند. اما هزینه‌ها راحت‌تر ودقیق‌تر بدست آمده و افزایش آن به این معنی است که خانوارها نسبت به سال‌های قبل بیشتر مصرف کردند و وضعیت بهبود یافته است. از همین‌رو از مفهوم دهک‌های هزینه‌ای استفاده می‌شود. اگر خانوارهای مناطق شهری را از کمترین هزینه به بیشترین هزینه ردیف کرده و هر ۱۰ درصد آن‌ها را در یک گروه قرار دهیم، به دهک‌های هزینه‌ای مناطق شهری رسیده‌ایم. بر این اساس، دهک اول نماینده فقیرترین و دهک دهم نماینده ثروتمندترین خانوارهای جامعه است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

برخی از مقالات

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 69
  • دیروز: 263
  • هفته: 2,726
  • ماه: 10,495
  • سال: 78,300