کارگروهی که با حضور نهادهای موظف در حوزه کاهش آسیبهای اجتماعی باید دورهای برگزار شود تشکیل نشده است. نادیدهگرفتن کارگروه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در جیرفت. رئیسبهزیستی شهرستانجیرفت: اگر با شرایط فعلی پیش برویم، آسیبهای اجتماعی از ما خیلی جلوترند
کاغذوطن
سمیه خدیشی – سرچشمه آسیبهای اجتماعی در جامعه به یک موضوع خاص برنمیگردد؛ بلکه هرچه دررابطهبا علل و عوامل ایجاد این ناهنجاریهای اجتماعی در جامعه ورود کنیم سختی درمان آن مشخص و علل و سبب آن منشعبتر میشود.
افزایش آمار اعتیاد، قانونگریزی، کودکآزاری، حاشیهنشینی، طلاق و دیگر این آسیبهایی که حیات جامعه را به نفسنفس میاندازد، همه زنجیروار به هم مربوط میشود. نهادهایی که در حوزه آسیبهای اجتماعی بر گردن آنها تکلیفی نهاده شده متعدد است، هر کدام در حد اعتبار و وظیفه و چهارچوب مشخص شده گوشهی کار را میگیرند اما کاری که انجام و خروجی میشود، بیشتر در حد رفع تکلیف است.
جمعشدن گرد یک میز، نهادهای دولتی و غیردولتی که در راستای کاهش آسیبهای اجتماعی نقشی برای آنها در نظر گرفته شده، کار را مؤثر میکند و با همافزایی و همکاری از دوبارهکاری و بیهوده عملکردن خودداری میکند.
یکی از آن جاهایی که میتوان این همراهی را بیشتر کرد و به کارهای انجامگرفته با هدف کاهش آسیبهایی اجتماعی جهت و مسیر داد کارگروه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی است که این نشست در محل فرمانداری هر شهرستان و یا استان برگزار میشود.
از آخرین باری که این کارگروه نه با هدف بررسی آسیبهای اجتماعی بلکه با عنوان بررسی موضوعی در یکی از موارد ناهنجاری اجتماعی که افزایش غیرمتعارفی در شهرستان جیرفت پیدا کرده بود و کارگروه بهضرورت تشکیل شد حدود ۴ ماه میگذرد.
*آمارهای نگرانکننده
وضعیت آسیبهای اجتماعی در جنوب کرمان و جیرفت چندان مطلوب نیست. اگر به وضعیت رشد ناهنجاری اجتماعی دراین شهرستان توجهی نکنیم، گزارش مرکز پژوهشهای مجلس در اواخر ماه گذشته میگوید: از نظر آسیبهای اجتماعی یک درصد از دانشآموزان در وضعیت فوریت قرار دارند.
در این گزارش آمده است که ۵ تا ۷ درصد دانشآموزان در وضعیت پرخطر و ۱۸ تا ۳۰ درصد آنها در مرحله خطر قرار دارند.
از طرفی در اوایل ماه گذشته نیز معاون دادگستری کرمان وضعیت استان را از نظر آسیبهای اجتماعی مطلوب ندانست و گفت: استان کرمان در آسیبهای اجتماعی نظیر فقر اعتیاد و خودکشی وضعیت مطلوبی ندارد.
مهدی قویدل بیان کرده است خودکشی و خشونتهای رفتاری در سطح قابلتوجهی از کل آسیبهای استان را به خود اختصاص داده و طلاق آسیبهای ناشی از آن در خور توجه بوده بهگونهای که بالغ بر ۳۷۵ ملاقات فرزند طلاق صرفاً در ۶ماهه اول سال جاری صورتگرفته است او همچنین اعلام کرده است که بر اساس آمارهای موجود بیش از ۲۰۰۰ کودک بازمانده از تحصیل در استان وجود دارد که از این تعداد ۱۵۶۲ دانشآموز دارای والد زندانی است.
آنطور که در خبرگزاری«خبرآنلاین» آمده است، معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کرمان اعلام کرده است وظایف فرمانداران و استانداران برابر قانون حمایت از اطفال و نوجوانان و همچنین سایر دستگاهها بهموجب آییننامه ماده ۶ تشریح و تبیین شده و بر اجرای این وظایف تأکید داریم.
باوجود به صدا درآمدن آژیر آسیبهای اجتماعی اما کارگروه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در جیرفت تشکیل نشده است.
*عملکرد نهادها؛ جزیرهای و ناکارآمد
رئیس اداره بهزیستی شهرستان جیرفت گفت: گاهی اوقات کارگروه آسیبهای اجتماعی بهصورت موضوعی در محل فرمانداری جیرفت شکیل میشود؛ اما اینکه تشکیل این کارگروه بهصورت مداوم و دورهای باشد نیست.
خداداد سالاریزاده افزود: اگر تشکیل این کارگروه نیاز به درخواست از طرف اداره بهزیستی داشته باشد این درخواست را ارسال میکنیم.
سالاریزاده میگوید: موضوع آسیبهای اجتماعی در شهر نیاز به توجه و کار دارد.
در حوزه آموزشوپرورش زمینه کار بسیار است، مشاورین مدارس میتوانند خیلی مؤثر باشند؛ اما متأسفانه کار در حوزه اجتماعی بهصورت جزیرهای صورت میگیرد.
سالاریزاده بیان داشت: تعداد زیادی از ادارات در این حوزه فعالیتهای انجام میدهند، اما همافزایی بین این نهادها وجود ندارد که اگر این همافزایی وجود داشته باشد کارتاثیرگذارمیشود.
او ادامه داد؛ کار در این حوزه حمایت و همراهی خیران را نیز میطلبد درحالیکه این همکاری در این بخش بسیار کمرنگ است.
سالاریزاده میگوید، عملکرد دادگستری در شورای پیشگیری از وقوع جرم تا حدودی منجر به همافزایی میشود.
رئیس اداره بهزیستی جیرفت: اگر با شرایط فعلی پیش برویم، آسیبهای اجتماعی با سرعت بیشتری درحالرشد هستند و از ما خیلی جلوترند.
او از اعتیاد بهعنوان یکی از آسیبهای اجتماعی است که در مقوله پیچیده زیاد کرد و گفت: بسیاری از ناهنجاریهای اجتماعی بنیان آنها از اعتیاد است.
رئیس اورژانس اجتماعی جیرفت نیز کار در حوزه آسیبهای اجتماعی را نیازمند همکاری بینبخشی دانست و گفت؛ با وجود افزایش و تنوع آسیبهای اجتماعی باید با حساسیت بیشتری به این موضوع پرداخت.
افسانه مختاری معتقد مشاوران در مدارس نقش مهمی در کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی میتوانند داشته باشند و ضروری است که از مشاوران و افراد دارای تخصص در این حوزه استفاده کرد.
مختاری اظهار کرد: باتوجهبه اینکه ریشه بسیاری از این ناهنجاریها در دوران کودکی است و کودکان ما ساعات زیادی را در مدرسه به سر میبرند برنامههای آموزشوپرورش از اهمیت بالایی برخوردارند.
او افزود دستگاههایی که میتوانند در کاهش آسیبهای اجتماعی کمک کنند و پایکار بیایند و یکی از این موارد میتواند تشکیل منظم کارگروه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در محل فرمانداریها و هر شهرستان باشد.
مختاری بهعنوان اینکه این کارگروه مدتهاست که در محل فرمانداری جیرفت تشکیل نشده است، ادامه داد: کارگروههایی بهصورت موضوعی با بررسی یک مبحث خاص در محل فرمانداری شهرستان برگزار میشود اما نیاز است که همه ارگانهای مربوط پایه یک میز بیایند.
مختاری بیان داشت: ناآگاهی سرآغاز بسیاری از آسیبهای اجتماعی است و باید تلاش کنیم دانشآموزان و نسل نوجوان ما که در ابتدای راه ورود به جامعه هستند را از منابع درست و مشخص آگاه کنیم، چرا که با افزایش آگاهی و مهارت است که میتوان از بروز این آسیبها جلوگیری کرد.
*نیاز به اقدامی فوری
معاون اجتماعی نیروی انتظامی جیرفت که بهتازگی در این سمت منصوب شده از آمادگی خود جهت انجام وظایف محوله در حوزه اجتماعی خبر میدهد و میگوید: حاضر هستیم که فراتر از وظایف خود در حوزه اجتماعی پایکار بیاییم و در حوزه فعالیتهای اجتماعی از قبیل آموزش اقشار مختلف بهصورت جدی کار کنیم.
طاها ساسانی گفت: برنامههایی برای آموزش و اطلاعرسانی در نظر گرفتیم منجمله اینکه با حضور در مساجد و محلات و استفاده از ظرفیت معتمدین جریان مطالبهگری راه بیندازیم و نهادهایی را که در این زمینه وظایفی به عهده آنهاست را پایکار بیاوریم.
او معتقد است جامعه از ظرفیتهای موجود در ادارات و سازمانها اطلاعی ندارد و با افزایش سطح آگاهی مردم خیلی از مشکلات این حوزه رفع میشود و نیاز هست کارشناسان این حوزه بیشتر ورود کنند و با جامعه ارتباط بگیرند.
باوجود تهدیدات جدی، فرمانداری جیرفت و سایر دستگاههای مسئول تاکنون تشکیل منظم کارگروه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی را در اولویت قرار ندادهاند. این کوتاهی در حالی است که نیاز به اقدامات فوری و همافزایی میان دستگاهها بیش از هر زمان دیگری احساس میشود. اگر روند فعلی ادامه یابد، آسیبهای اجتماعی از نهادهای متولی پیشی خواهند گرفت و بحرانهای جدیدی رقم خواهند خورد.