گام مهم مرکز تحقیقات کشاورزی جنوب‌کرمان برای معضل نبود پاجوش خرما. افتتاح آزمایشگاه و مرکز کشت بافت خرما

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1843

گام مهم مرکز تحقیقات کشاورزی جنوب‌کرمان برای معضل نبود پاجوش خرما. افتتاح آزمایشگاه و مرکز کشت بافت خرما
سمیه خدیشی- مراسم بزرگداشت هفته پژوهش و فناوری در مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی جنوب کرمان با حضور رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان،ریاست سازمان جهاد کشاورزی منطقه و رئیس مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی جنوب کرمان و مسئولان و متولیان بخش کشاورزی منطقه به همت مرکز تحقیقات کشاورزی جنوب کرمان برگزاری شد.
نماینده ولایت فقیه در سازمان جهاد کشاورزی در این مراسم با تبریک پیشاپیش ولادت حضرت فاطمه در رابطه با اهمیت پژوهش از دیدگاه اسلام، عنوان کرد: در قرآن موارد متعددی در خصوص اهمیت پژوهش ذکر شده است و خداوند متعال در کتاب آسمانی ‌انسان را به تحقیق فراخوانده و فرموده است، بگردید در آنچه که در آسمانها و زمین است و بجویید و تحقیق کنید.
حجه الاسلام حسینی در ادامه به حدیثی از امام محمد باقر اشاره کرد که فرموده است، باید در دین خود فقیه شوید که این امر با تحقیق و پژوهش صورت میگیرد.
نماینده ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی در این نشست بیان کرد: پژوهش و تحقیق وقتی که هدف آن امنیت غذایی باشد اهمیت آن چند برابر می‌شود و در این زمینه نباید کاهلی انجام گیرد.
*افتتاح اولین آزمایشگاه و مرکز کشت بافت خرما
در این مراسم رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی جنوب‌کرمان یکی از وظایف محوله این مرکز را نظارت بر تولید بذر و نهال گواهی شده در منطقه برشمرد و گفت: در راستای تولید نهال سالم و توسعه باغات خرما با توجه به دستیابی به دانش فنی تکثیر انبوه خرمای کلوته از طریق کشت بافت، آزمایشگاه و مرکز کشت بافت در این مرکز افتتاح می‌شود.
احمد آیین با قدردانی از سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان که در تامین بخش عمده‌ای از اعتبار و هزینه‌های راه‌اندازی آزمایشگاه کشت بافت همکاری داشتند، اظهار داشت: این آزمایشگاه با هدف تولید انبوه نهال خرمای کلوته راه‌اندازی می‌شود و در کنار آن کشت بافت خرمای مجول را نیز در برنامه داریم.
آیین عنوان کرد: پیش بینی ما این است که در طی ۳ سال آینده بتوانیم حداقل در فاز اول ۱۰هزار پاجوش کشت بافتی را از هر ۲ نوع خرما تولید و عرضه کنیم.
*کشت بافت خرمای کلوته در اولویت
او با اشاره به اهمیت ویژه خرمای کلوته در عرصه‌های صادراتی و بازار داخل ادامه داد: با توجه به نگاه صادراتی محصول خرمای کلوته و نبود پاجوش کافی برای توسعه باغات خرما در جنوب کرمان راه‌اندازی این آزمایشگاه ضروری بود، علاوه بر اینکه زیرساخت صورت گرفته در این آزمایشگاه به نوعی طراحی شده که می‌توان برای سایر محصولات مانند موز وآناناس نیز از آن استفاده کرد.
رئیس مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی جنوب کرمان با بیان اینکه برنامه‌ربزی‌ها برای ساخت این آزمایشگاه در آبان سال گذشته انجام گرفته است، توضیح داد: با قراردادی که در پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی منعقد شد نیروهای مورد نیاز، آموزش لازم را دیدند و با توجه به اینکه پروتکل کشت بافت خرمای رقم کلوته احصا نشده است پیش بینی می‌شود حدوداً ۳ سال دستیابی به پاجوش‌های مناسب به طول انجامد.
*برگزاری همایش ملی جازموریان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی در این مراسم با قابل تقدیر دانستن کارهای تحقیقاتی انجام گرفته در مرکز تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی جنوب کرمان گفت: یک یافته تحقیقاتی در حوزه باغبانی حدود ۱۰ سال زمان می‌برد و کار خوب این مجموعه شکست بعضی مواردی است که زمان بر بود؛ مانند سرشاخه کاری گردو که به عنوان نمونه بارزی در وزارت جهاد کشاورزی به آن پرداخته شده است .
احمد احمدپور با عنوان اینکه در این مرکز به خلاءهای تحقیقاتی حوزه جنوب کرمان پرداخته شده است عنوان کرد: دو خلا تحقیقاتی در بخش دام و منابع طبیعی از چالش‌های اصلی حوزه جنوب کرمان است که با راه‌اندازی مرکز تحقیقاتی بخش دام و منابع طبیعی در جهت رفع آنها گام برداشته شده و برگزاری همایش ملی جازموریان در اسفند ماه نیز در همین راستا انجام می‌گیرد.
او از دیگر دستاوردهای قابل تقدیر مرکز تحقیقات جنوب‌کرمان را انجام تحقیقات روی ارقام بومی مانند خرمای کلوته اشاره کرد و گفت: ارقام بومی ما کمترین چالش در مقابل با ناملایمات جویبا بیشترین مقاومت را نشان دادند و سازگار با منطقه هستند و راه‌اندازی مرکز تکثیر خرما از طریق کشت بافت یکی همین دستاوردها است و همین طور نیز برای اصلاح و احیا باغات مرکبات منطقه نهال سالم و عاری از ویروس مهم و مورد نیاز است که این اتفاق مثبت هم رخ داده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان بیان کرد: در گذشته کل بار آموزشی و ترویجی بر عهده حدود۱۰ یا دوازده نفر در این مرکز بود و نتیجه قابل قبولی نداشت اما الان این ظرفیت مدرسین حدود یکصد و بیست نفر است که هر سال در ارتباط با حوزه خود دانش فنی تخصص آنها بروز می‌‌شود.
احمدپور عنوان‌کرد: در حالی که مناطق خرما‌خیز کشور با چالش سرخرطومی خرما روبرو بودند اما منطقه ما به عنوان مرجع برنامه‌هابی که در رابطه با این آفت در کشور اجرا میشود فرض شده و یافته‌های این منطقه به عنوان دستورالعمل برای کل کشور موردنظرکارشناسان قرار می‌گیرد و این نتیجه تلاش پژوهشگران مرکز تحقیقات کشاورزی جنوب کرمان است.
*تلاش برای افزایش درآمد سرانه کشاورزان
در ادامه مراسم بزرگداشت هفته پژوهش و فناوری، رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان، گفت: قریب چهل درصد شاغلین استان کرمان در حوزه کشاورزی فعالیت می‌کنند، این درصد بالای شاغلین وظیفه ما را سنگین می‌کند، چرا که علاوه بر معیشت مردم اقتصاد این گروه نیزمرهون زحمات و تلاش ما در استان است.
محمدرضاوحیدی‌نیا افزود: با بیان اینکه وضعیت کنونی استان کرمان با وجود پتانسیل و ظرفیت‌هایی که در زمینه معدنی و استراتژیکی و از لحاظ حمل و نقل و منطقه ای اما سرانه درآمدی استان کرمان از متوسط کشور بالاتر نیست. ما باید به سمتی پیش برویم که در آن سرانه درآمدی را افزایش دهیم.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان اوضاع استان را در زمینه سرانه درآمد در بخش کشاورزی حادتر اعلام نمود و گفت: سهم ناخالص بخش کشاورزی قریب بر ۱۶ درصد است.
محمد‌رضا وحیدی نیا افزود: با نگاه به فعالیت‌های اقتصادی انجام گرفته در حوزه معدن در جنوب استان کرمان فعالان حوزه کشاورزی به بخش معدن می روند و باید از هم اکنون به موضوع توجه کرد.
*سهم درآمدی پایین فعالان کشاورزی از تولید
او در این مراسم بیان داشت توزیع درآمد در بخش کشاورزی متناسب نیست به طوری که ۲۰ تا ۳۰ درصد درآمد بین ۷۰ درصد فعالان حوزه کشاورزی توزیع می‌شود،که این نشان از آن دارد که کارگران و فعالین بخش کشاورزی سهم درآمدی پایینی از این حوزه دارند.
وحیدی نیا اظهار داشت: با توسعه معادن ،کارگران بخش کشاورزی کاهش می‌یابند و این تلاش متولیان این بخش در راستای افزایش سرانه کشاورزی را می‌طلبد و این مهم فقط با توسعه در بخش‌های پژوهشی و دانش بنیان رخ میدهد.
در پایان مراسم از پژوهشگران برتر این مرکز معرفی و با اهدا لوح سپاس از فعالیت‌های آنان در جهت بهبود چالش‌های بخش کشاورزی منطقه قدردانی شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 130
  • دیروز: 234
  • هفته: 4,533
  • ماه: 14,309
  • سال: 72,202