هزینه کلاس خصوصی؛ بار سنگین تعطیلی مدارس بر دوش والدین
تعطیلات بیش از اندازه مدارس منجر به افت یادگیری دانشآموزان شده است و در غیاب نبود برنامه جبرانی برای آن، خانوادهها از هزینه کلاس خصوصی برای جبران افت یادگیری سخن میگویند.
این تعطیلات، که در دیماه به اوج خود رسید و حدود 20 روز به طول انجامید، نه تنها زمان آموزش را کاهش میدهد، بلکه بار سنگین جبران این عقبماندگی را بر دوش خانوادهها میگذارد.
ادامه آموزش به شیوه مجازی، اگرچه تلاشی برای جلوگیری از توقف کامل آموزش است، اما کارایی لازم را ندارد و یادگیری دانشآموزان در این شیوه به شدت کاهش مییابد. پژوهشگاه مطالعات وزارت آموزش و پرورش نیز درباره تبعات تعطیلی مدارس و اکتفا به آموزش مجازی هشدار داده و اعلام کرده است: «پیامدهای تعطیلی مدارس به سادگی قابل جبران نخواهند بود و بسیاری از آنها در فقدان پاسخدهی مناسب، تبدیل به افتی پایدار خواهند شد.»
نگرانی از افت سطح سواد نسل جدید دانشآموزان، موضوع تازهای نیست. رضوان حکیمزاده، معاون وقت آموزش ابتدایی، در دوران کرونا نیز با ارسال نامهای به رئیس جمهور، نسبت به این مسئله هشدار داده و بر ضرورت آموزش حضوری تأکید کرده بود. وی سه سال بعد، در جایگاه فعلی خود نیز در گفتوگو با تسنیم، مجدداً نسبت به تعطیلی مدارس هشدار داد و گفت: «یک موضوع بسیار مهم، زمان آموزش است. در ایران ممکن است زمان اسمی آموزش زیاد باشد، اما تحت تأثیر عوامل متعدد، مدارس را تعطیل میکنیم. در بسیاری از مدارسی که در آزمون تیمز نتایج خوبی میگیرند، مناطق بسیار سردسیر هستند و در بسیاری از زمانها برودت هوا بالاست. آیا واقعاً مدرسه را تعطیل میکنند؟ مدرسه را به این راحتی نمیتوان تعطیل کرد. تصمیماتی که گرفته میشود و از همه جا به نظام آموزش فشار میآورند، قطعاً وضعیت یادگیری را تحت تأثیر قرار میدهد.»