مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت خبر داد؛شیوع اضافه‌وزن و چاقی در دانش‌آموزان

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 2023

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اشاره به شیوع اضافه‌وزن و چاقی در دانش‌آموزان، بر لزوم محدودسازی موادغذایی ناسالم در محیط مدارس و همچنین در خانه‌ها توسط والدین تأکید کرد و گفت:«اگرچه دستورالعمل پایگاه تغذیه سالم در مدارس در دسترس است؛ اما بررسی‌ها حاکی از آن است که تنها ۲۵ درصد مدارس این دستورالعمل را رعایت کرده و سه‌چهارم مدارس کشور، برنامه بوفه‌های سالم را چندان رعایت نمی‌کنند.»
احمد اسماعیل‌زاده در گفت‌وگو با ایسنا، درباره ضرورت تغذیه سالم در مدارس اظهار کرد:«تغذیه سالم در سنین مدرسه نه‌تنها به سالم‌سازی جامعه و پیشگیری از بروز بیماری‌های مزمن در سال‌های بعدی زندگی کمک می‌کند، بلکه می‌تواند نقش بسزایی در یادگیری، رشد و تکامل کودکان داشته باشد.»
او درباره وضعیت اضافه‌وزن و چاقی دانش‌آموزان توضیح داد:«متأسفانه، آمار و ارقام بیانگر این است که شیوع اضافه‌وزن و چاقی در میان دانش‌آموزان به دلیل دریافت‌های غذایی نامناسب، کم‌تحرکی و عدم‌تحرک که در میان آنها شایع است و این موضوع هشدار دهنده است. نه‌تنها با چاقی و اضافه‌وزن دانش‌آموزان مواجه هستیم، بلکه شیوع لاغری در برخی دانش‌آموزان وجود دارد. چنین شرایطی از اهمیت تغذیه و نقش این مؤلفه بر سلامت کودکان حکایت می‌کند.»
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه برنامه‌های متعددی به‌منظور بهبود وضعیت تغذیه دانش‌آموزان مدارس داریم، گفت:«آموزش تغذیه در سنین مدارس، یکی از اقدامات اساسی دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت است. دانش‌آموزان، کتاب درباره سلامت شامل مباحث مختلف مانند تغذیه دارند و همچنین مباحث مربوط به تغذیه با همکاری وزارت آموزش‌وپرورش در کتب آنها گنجانده شده تا در ارتباط با تغذیه فرهنگ‌سازی کنیم.»
اسماعیل‌زاده ادامه داد:«همچنین کارشناسان تغذیه که در مراکز بهداشتی کشور حضور دارند، موظف هستند حداقل یک جلسه آموزشی در هر هفته در یکی از مدارس برگزار کنند و مباحث مربوط به تغذیه سالم را برای دانش‌آموزان یا والدین یا معلمان و مربیان یا انجمن اولیا مربیان ارائه دهند. اگرچه فرهنگ‌سازی تغذیه را عملیاتی کرده‌ایم؛ اما با کمبود کارشناس تغذیه در مراکز بهداشتی و درمانی مواجه هستیم و به همین دلیل این احتمال وجود دارد که آموزش در برخی مناطق آن‌چنان‌که باید باشد، نیست. استفاده از ظرفیت بخش خصوصی را به‌منظور حل این مشکل در دستور کار قرار داده‌ایم تا علاوه بر آموزش در بخش دولتی برای آموزش از بخش خصوصی با تعرفه مناسب استفاده می‌کنیم تا خدمات خود در زمینه فرهنگ‌سازی تغذیه را گسترش دهیم.»
او با بیان اینکه محدودسازی غذاهای ناسالم از دیگر برنامه‌های دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت است، تصریح کرد:«آموزش صرف و داشتن سواد تغذیه نمی‌تواند تضمین‌کننده سالم غذاخوردن باشد. محدودسازی موادغذایی ناسالم را در محیط مدارس را در کانون توجه قرار داده‌ایم و والدین نیز می‌بایست به محدودسازی غذای ناسالم در محیط خانه توجه کنند و موادغذایی ناسالم را خیلی در اختیار فرزندان خود قرار ندهند.»
او درباره وضعیت نظارت بر توزیع موادغذایی در بوفه مدارس توضیح داد:«بوفه‌ها که پایگاه تغذیه مدارس قلمداد می‌شوند، انواع موادغذایی مفید و غیرمفید را ارائه داده و در اختیار دانش‌آموزان قرار می‌دهند. چندین سال است دفتر بهبود تغذیه، دستورالعمل پایگاه تغذیه سالم را از طریق وزارت بهداشت با همکاری وزارت آموزش‌وپرورش تدوین می‌کند و لیست موادغذایی و غذاهای مجاز و غیرمجاز را از طریق این دستورالعمل اعلام می‌کنیم.»
اسماعیل‌زاده ادامه داد:«دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت از معاونت‌های بهداشت دانشگاه‌های علوم پزشکی خواسته است که با همکاری ادارات آموزش‌وپرورش نسبت به تهیه بنرهایی به‌منظور معرفی لیست غذاهای غیرمجاز اقدام کنند تا دانش‌آموزان بر ارائه موادغذایی در بوفه‌ها اقدام کنند تا غذای ناسالم و غیرمجاز در مدارس وجود نداشته باشد.»
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درباره چالش‌های تغذیه‌ای گفت:«متأسفانه، رغبت کودکان برای مصرف موادغذایی ناسالم بیشتر است و تمایل کمتری برای مصرف غذای سالم دارند. دفتر بهبود تغذیه، دستورالعمل چگونگی ارائه موادغذایی در پایگاه‌های تغذیه مدارس را تنظیم می‌کند؛ اما چگونگی نظارت بر اجرای این دستورالعمل برعهده کارشناسان بهداشت محیط مراکز جامع خدمات سلامت است و از عهده دفتر بهبود تغذیه خارج است. کارشناسان بهداشت محیط به مدارس مراجعه می‌کنند و اگر غذاهای غیرمجاز را در بوفه مدارس مشاهده کنند، در نوبت اول و دوم نسبت به صدور تذکر کتبی اقدام می‌کنند و در مراحل بعدی نسبت به پلمب و معرفی به مراجع قضایی اقدام می‌کنند.»
او ادامه داد:«اگرچه روال چگونگی مواجهه با افراد متخلف در قانون آمده؛ اما در مرحله اجرا با مشکلاتی مواجه می‌شود. مدارس با کمبود اعتبار مواجه هستند و برخی مدیران مدارس نیز پایگاه‌های تغذیه مدارس یعنی بوفه‌ها را یک منبع درآمد برای مدرسه قلمداد می‌کنند. مدیران مدارس، بوفه‌ها را به یک فرد اجاره می‌دهد و چندان نمی‌توانند به مستأجر بوفه بگویند قوانین وزارت بهداشت را رعایت کنند. همچنین فردی که نسبت به اجاره بوفه مدرسه اقدام کرده، اگر بدانند که تصمیم مدرسه بر فروش غذای سالم است و در نتیجه سبب کاهش رغبت دانش‌آموزان برای خرید می‌شود و به همین دلیل از اجاره بوفه خودداری می‌کند.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 0
  • امروز: 471
  • دیروز: 310
  • هفته: 2,754
  • ماه: 13,796
  • سال: 137,476