دبیر کمیسیون کشاورزی مجلس:
نیاز به واردات گندم داریم
دبیر کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت:با توجه به خشکسالیهای اخیر،کاهش کشت و عملکرد تولید گندم در شرایط فعلی کشور نیازمند وارد کردن گندم از خارج کشور هستیم.
ذبیح الله اعظمی از بررسی آخرین وضعیت گندم و ذخایر محصولات استراتژیک در کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی خبرداد و اظهارداشت: اگرچه اینک وضعیت ذخایر استراتژیک گندم مناسب است اما برای تامین نیازهای آتی واردات گندم باید در دستور کار قرارگیرد.
او تصریحکرد:طبق اعلام وزارت جهاد کشاورزی تاکنون چهار میلیون و ۴۶۳هزار تُن گندم از کشاورزان خریداری شده که طبق پیشبینی این میزان حداکثر به چهار میلیون و ۶۰۰ هزار تُن خواهد رسید و نسبت به سال قبل کاهش چشمگیری دارد.
اعظمی با بیان اینکه دولت ۹۵درصد پول گندم خریداری شده را به کشاورزان پرداخت کردهاست،اظهارداشت:سال قبل در این بازه زمانی هفت و نیم میلیون تُن گندم خریداری شده بود که در قیاس با میزان خرید امسال شاهد کاهش میزان تولید و تحویل گندم هستیم.
عضو کمیسیون کشاورزی و نماینده مردم جیرفت وعنبرآباد در مجلس با بیان اینکه با توجه به کاهش گندم تحویلی به سیلوهای کشور ما مجبور به واردات گندم هستیم،حداقل نیاز گندم کشور را در شرایط کنونی ۶میلیون تُن اعلام و تاکیدکرد:آمار نهایی نشان میدهد که کشور نیاز به واردات هشت میلیون تُن گندم دارد.
مشکل حمل و نقل کالاهای اساسی از بنادر
اعظمی در ادامه با اشاره به مشکلات حوزه حمل ونقل کالاهای اساسی که از آن با عنوان بحران یاد کرد،اظهارداشت:طبق پیشبینی کارشناسان با توجه به حجم کالاهای اساسی با بحران حمل و نقل مواجه هستیم.
او وضعیت روزانه حمل کالاهای اساسی را از بنادر۶۰تا ۷۰هزار تُن اعلام کرد و گفت که این یعنی صدای زنگ خطر بحران حمل ونقل کالاهای اساسی به صدا درآمده است.
اعظمی با بیان اینکه واردات گندم و سایر نهادههای دامی و کالاهای اساسی از طریق گمرکات انجام میشود، گفت: روزانه باید ۱۰۰هزار تُن غلات و نهادههای دامی از بنادر به سایر نقاط کشور حمل شود.
کمبود چهار و نیم میلیون تُن علوفه در کشور
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی همچنین از کمبود چهار و نیم میلیون تُن علوفه در کشور خبرداد و گفت: با توجه به خشکسالی پیش آمده چهار ونیم میلیون تُن علوفه که باید در شرایط طبیعی استفاده میکردیم، موجود نیست.
او افزود:با توجه به نیاز کشور و خشکسالیهای اخیر واردات نهادههای دامی نیاز ضروری بخش دام و طیور کشور است.
نیاز به ۲۳ میلیون تُن کالای اساسی بخش کشاورزی
اعظمی همچنین مجموعه همه کالاهای اساسی مورد نیاز کشور در بخش کشاورزی را ۲۳ میلیون تُن کالا اعلام کرد و ارزش این میزان کالا را ۱۰ و نیم میلیارد دلار برشمرد.
او افزایش جهانی قیمت نهادها و کالاهای اساسی،خشکسالی و شرایط کرونا را علت افزایش قیمت کالاها و نهادههای کشاورزی اعلام کرد.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با بیان اینکه سال قبل گندم ۲۱۰ دلار به ازای هر تُن خریداری شده است گفت: امسال این عدد به ۳۳۰دلار به ازای هر تُن افزایش یافته است.
او افزود: ذرت سال گذشته ۲۲۰ دلار به ازای هر تُن بود ولی امسال این عدد به ۳۸۶ دلار رسیده است.
تخصیص ۵.۲ میلیارد دلار ارز برای کالاهای اساسی تاکنون
دبیر کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی از تخصیص 5.2 میلیارد دلار ارز برای تامین کالاهای اساسی تاکنون خبر داد و میزان ارز مورد نیاز برای تامین کالاهای اساسی را بین 6.7 تا 8 میلیارد دلار تخمین زد و برآورد کرد که این رقم به 10 میلیارد دلار هم برسد.
او با بیان اینکه ۸۰ درصد ارز اختصاصی به کالاهای اساسی تخصیص یافته،اظهارداشت:بقیه ارز مورد نظر باید در اسرع وقت تامین شود که جای تقدیر از بانک مرکزی دارد.
انتقاد از پیشبینی نکردن آینده کالاهای اساسی کشور
اعظمی همچنین از پیشبینی نکردن وزارت جهاد کشاورزی در زمینه تامین کالاهای اساسی انتقاد کرد و گفت:وزارت جهاد کشاورزی باید در مورد تامین نهادههای کشاورزی و کالاهای اساسی آیندهنگری لازم را برنامهریزی کند.
او به آخرین وضعیت موجودی روغن در کشور اشارهکرد و افزود: در مورد تامین روغن خوراکی اصلا مشکلی نداریم.