کمبود داروی آرام بخش، ضد افسردگی و ضد اضطراب در داروخانههای کشور. مازوتسوزی مصرف اسپری تنفسی را بالا برد
گزارش | بازار
برخلاف وعدههای وزیر بهداشت مبنی بر رفع کمبودهای دارویی همچنان برخی از داروها کمیاب هستند و این احتمال وجود دارد که تامین دارو با آغاز موج هشتم کرونا دوباره چالشزا شود. هر چند این روزها خبر چندانی درباره کمبود آنتیبیوتیک و انواع استامینوفن کودکان شنیده نمیشود اما همچنان سایه کمبودهای دارویی بر سر صنعت سلامت کشور سنگینی میکند.
در کنار این کمبود، چالش دیگری که در این حوزه وجود دارد گرانی داروها است. افزایش قیمتی که به گفته علی امیر سوادکوهی رئیس انجمن مراقبتهای ویژه ایران داروی آلبومین به عنوان یکی از مهمترین داروهای بخشهای مراقبت ویژه با کمبود مواجه شده است؛ کمبودی که باعث شده دارویی که تا شش ماه قبل در حدود ۱۷۵ هزار تومان بود اکنون اگر حتی پیدا شوند قیمتی میلیونی داشته باشد.
البته کمبودهای دارویی فقط به داروهای بخشهای مراقبت ویژه محدود نمیشود و داروهای معمول داروخانههای خصوصی سطح شهر هم دچار کمبود شده اند. به طوری که این روزها یکی از کمبودهایی که ممکن است مردم برای تامین آن دچار مشکل شوند همین اسپریهای تنفسی است.
کمبودهای دارویی ادامه دارد
در این رابطه سید علی فاطمی،نایب رئیس انجمن داروسازان ایران با اشاره به اینکه شاید کمبود اسپری تنفسی چندان زیاد نباشد گفت: بیشترین کمبود در این حوزه مرتبط با اسپریهای تنفسی وارداتی است، در غیر این صورت کمبود جدی ای در حوزه اسپریهای تولید داخل گزارش نشده است.وی اضافه کرد: البته این داروها هنوز نایاب نیستند و همچنان به صورت سهمیهای در داروخانه ها توزیع می شوند. با این حال تشدید آلودگی هوا و کاهش تعداد روزهایی هوای سالم داریم، تاثیر زیادی در افزایش مصرف و کمبود این اسپریها داشته است.
*کمبود در داروهای اعصاب و روان به ۶۰ قلم رسید
در کنار کمبود اسپریهای تنفسی و داروهای مختص به بخش مراقبتهای ویژه، داروهای اعصاب و روان هم به درستی تامین نمیشوند. در این رابطه یکی از مراجعه کنندگان به یک داروخانه به خبرنگار بازار گفت: مدتی است که نمونه وارداتی داروی دپاکین ۵۰۰ در داروخانه ها نایاب شده است. البته نمونههای مشابه ایرانی آن در داروخانه ها موجود است اما همچون نمونه خارجی آن سازگاری خوبی با بیمار ما ندارد.در حال حاضر بر اساس نامه انجمن علمی روان پزشکان تقریبا ۶۰ قلم داروی حوزه اعصاب و روان دچار کمبود است؛ داروهای آرام بخش، ضد افسردگی، ضد اضطراب، ضد جنون و خواب آور از جمله اقلام دارویی هستند دچار کمبود شدهاند.
*موج هشتم کرونا و کمبود دارو
حسن کربکندی عضو داروساز هیئت مدیره نظام پزشکی اصفهان نیز به بازار در خصوص کمبودهای دارویی هشدار داد و گفت: همانطور که وزارت بهداشت دستوراتی در رابطه با تامین دارو برای آماده باش موج هشتم کرونا داده است احتمال می رود این بیماری دوباره در بهمن ماه عود کند.وی اضافه کرد: متاسفانه با توجه به مشکلات مالی داروخانه ها، آن ها در عمل نمیتوانند نسبت به افزایش خرید اقدام کنند. این درحالی است که به دنبال همهگیری دوباره کرونا مصرف یکسری از داروها افزایش مییابد و باید افزایش خرید داشته باشند که این موضوع با شرایط امروز داروخانهها امکان پذیر نیست.
کربکندی ادامه داد: با توجه به آماری که وزارت بهداشت از افزایش شمار مبتلایان به کرونا میدهد و با توجه به مرگ و میری که در چین هم داشته است، به نظر میرسد که موج هشتم میتواند خطرناک باشد. بنابراین این احتمال میرود که بهمن ماه این موضوع تکرار شود.این داروساز با اشاره به کاهش تعداد روزهایی با هوای سالم در کلان شهرها تاکید کرد: با توجه به سوزاندن مازوت، سرما و آلودگی هوا، مصرف اسپریهای تنفسی بسیار زیاد شده است. بنابراین در تامین این اقلام دچار کمبود شده ایم که هم بیماران ناراضی هستند و به داروخانه داران هم این اقلام داده نمی شود. بنابراین اگر موج کرونا برگردد باید فکری برای آن اندیشیده شود و تعداد مورد نیاز اسپری تامین شود.
*تاثیر نرخ ارز بر افزایش کمبود نقدینگی شرکتهای داروساز
عضو داروساز هیئت مدیره نظام پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه کمبودهای دارویی با توجه به تامین مواد اولیه شرکتهای داروسازی به طور موقت کمتر شده است گفت: وضعیت تامین دارو به ویژه برای داروهای اساسی درمانهای سرپایی بهتر شده است، به خصوص شربتهای اطفال بهتر تامین میشود اما با موج افزایش قیمت دلار چون همه اجزای دارو را شرکت ها نمی توانند با ارز نیمایی تامین کنند و دوباره قیمتها اوج میگیرند.کربکندی افزود: اگر بانک ها همکاری لازم با شرکت های داروسازی نکنند و تامین ارز و تسهیلات به درستی انجام نگیرد دوباره موج جدیدی از کمبودها را شاهد خواهیم بود. البته مشکلات کنونی این صنعت به همین جا محدود نمیشود و متاسفانه قیمتگذاری دارو هم مثل سایر اقلام زیر نظر وزارت صمت رفته است و در آنجا قیمتگذاری دارو با کالاهای بعضا غیر ضروری با یک میزان انجام میشود.
وی ادامه داد: بنابراین با توجه به اینکه دولت خریدار اصلی دارو است برای اینکه کمتر ضرر کند دوست دارد قیمت دارو را بیشتر کنترل کند و پایین نگه دارد. اما پایین نگه داشتن قیمت دارو یک روی سکه است و ممکن است این موضوع منجر به این شود که شرکتهای داروسازی نتوانند به اندازه کافی دارو تولید کنند. بنابراین این اتفاق می تواند منجر به این شود که دوباره همان مشکلاتی که برای تامین های آنتی بیوتیک، مسکن اطفال، ضد تبها و غیره داشتیم را در سطح گستردهتری ببینیم.
هرچند این روزها خبرهای متعددی از کاهش کمبودها به واسطه واردات دارو که موقتی است از زبان مدیران سازمان غذا و دارو شنیده می شود اما به گفته کربکندی به نظر میرسد وقتی ارز داروها برای همه اجزای دارو تامین نشود کلیه داروها دچار کمبود شوند؛ منتهی با توجه به اینکه با یک موج جدید کرونا مواجه و از طرفی هم گرفتار آلودگی هوا هستیم و تعداد قابل توجهی از مردم نیز دچار بیماریهای ضمیمهای هستند و جامعه هم به سمت پیر شدن میرود باید داروهای او تی سی و داروهای ضد تب، داروهای آنتی بیوتیک و داروهایی که برای درمان کرونا و غیره هستند با تمهیدات لازم تامین شوند.