شهداد، رکورد بالاترین دما را زد، وزارت نیرو ندید
ایرنا
مدیرعامل شرکت توزیع برق شمال استان کرمان: شهداد درشاخصهای هواشناسی، شرایط تغییر از منطقه گرمسیر۲ به یک را ندارد؛ اما اگر جداول دمایی تغییر کند، قابلپیگیری است.
شلاق سوزان آفتاب در شهداد استان کرمان که به طور معمول عنوان گرمترین نقطه ایران و گاه گرمترین نقطه جهان را تابستان در کارنامه دارد، حریف اعداد و ارقام بخشنامه وزارت نیرو و مصوب قانونگذاران نیست تا تعرفه برقشان متناسب با لهیب این عطش و واقعیت میدانی زندگی مردم محاسبه شود.
تابستان امسال نیز گرمای بیسابقه، شهداد را در صدر مناطق گرم ایران و جهان نشانده و تغییر تعرفه محاسبه نرخ برق در این ایام گرم، از مطالبات اصلی مردم این منطقه محروم محسوب میشود؛ ولی مسئولان شرکت توزیع برق کرمان با ارائه توضیحاتی مستند به جداول مصوب، مثل هرسال، تغییر تعرفه برق را برای این منطقه رد میکنند. شدت گرما درختان را خشک کرده و طاقت مردم را بیتاب، زندگی در این گرما بهواقع آنقدر سخت شده که پای مسئولان قضایی را نیز به مسئله کشانده و خواهان ورود مسئولان در حمایت از زندگی مردم هستند؛ اما مسئولان وزارت نیرو در استان ضمن آنکه گرمای شدید این منطقه را زیر سؤال نمیبرند اما میگویند طبق قانون، تابع جدولی هستند که طبق بخشنامه به آنان دادهاند و با اتکا به آمار هواشناسی، رطوبت یا دوره گرمای این منطقه، منطبق با جدول آنان نیست.
هرچند البته نداشتن ایستگاه هواشناسی اصلی در شهداد نیز گویا از مشکلات به شمار میرود که سببساز مشکلات از این نظیر نیز بوده است.
اظهارات مسئولان وزارت نیرو بهگونهای است که حتی میگویند بر اساس جدول تعرفه و شرایط اعلامی هواشناسی، تازه باید تعرفه در یک گروه پایینتر قرار میگرفت؛ اما هیئت دولت لطف کرده و آن را در جایگاه متفاوتتری قرار داده است.
*شرایط تغییر تعرفه فراهم نیست
تغییر تعرفه برق از منطقه گرمسیر ۲ به منطقه گرمسیر یک در طول سالهای گذشته همواره از مطالبات اصلی مردم منطقه شهداد بوده است و برای پیگیری این مطالبه مهم و چرایی انجام نشدن آن، با مدیر شرکت توزیع برق شمال کرمان که متولی برق این منطقه است گفتوگویی انجام شد تا شفافسازی لازم انجام گیرد.
مدیرعامل شرکت توزیع برق شمال استان کرمان گفت: محاسبه تعرفه برق منطقه شهداد به مدت هفت سال بر اساس منطقه گرمسیر ۲ محسوب میشود و اگر بخواهد در منطقه گرمسیر یک قرار گیرد باید ۲ پارامتر بر اساس شاخصها رعایت شود.
محمد سلیمانی ساردو افزود: شاخصهای حرارت بیشینه دما و درجه حرارت تَر محیط یعنی میزان رطوبت در هوا، در کنار یکدیگر قرار میگیرند تا مشخص شود تعرفه برق هر منطقه در چه منطقه گرمسیری قرار میگیرد.
وی تأکید کرد: این شاخصها بر اساس پارامترهای اعلام شده توسط سازمان هواشناسی به دست میآید که آخرین مبنای آن بر اساس متوسط آمار دما بین سالهای ۱۳۹۹، ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ است.
مدیرعامل شرکت توزیع برق شمال استان کرمان اظهار داشت: به طور مثال در ماه خرداد امسال متوسط دمای هوای شهداد طبق اعلام هواشناسی ۴۴.۲ درجه و و دمای تر یا میزان رطوبت هوای آن ۲۱.۶ درجه بود که بر اساس شاخص شرکت برق باید در منطقه گرمسیر چهار قرار گیرد؛ اما چون هیئت وزیران مصوبه گرمسیر ۲ را برای شهداد تصویب کرده بود، تغییری در تعرفه برق منطقه گرمسیری نداشتیم.
وی ادامه داد: در منطقه شهداد در تیرماه متوسط دما ۴۵.۷، دمای تر ۲۱.۷ و در مردادماه که اوج گرمای هوا متوسط دما ۴۴.۸ و ۲۱.۶ دمای تر بود که جزو منطقه گرمسیر ۳ طبقهبندی میشود، اما باز هم به لحاظ محاسبه تعرفه تغییری نداشتیم.
*اگر جدول دما تغییر کند
سلیمانی ساردو خاطرنشان کرد: منطقه شهداد به لحاظ شاخصهای تعیین شده هواشناسی، شرایط تغییر از منطقه گرمسیر ۲ به گرمسیر یک تغییر پیدا کند را ندارد؛ اما اگر جداول دمایی تغییر کند، قابلپیگیری است.
وی گفت: در تفاوت محاسبه برق مناطق گرمسیری، سقف مجاز رعایت الگوی مصرف نیز مطرح است که در منطقه گرمسیر یک سقف الگوی مصرف ۲ هزار و ۵۰۰ کیلووات و در منطقه گرمسیر ۲، این عدد یک هزار و ۵۰۰ کیلووات در ماه است.
مدیرعامل شرکت توزیع برق شمال استان کرمان بیان کرد: در منطقه شهداد بر اساس بررسی آمارها، متوسط مصرف برق ماهانه ۴۲ درصد مشترکان، ۶۰ کیلوواتساعت و متوسط میزان قبض برق آنها ۱۱۵ هزار ریال است که بالاترین عدد در این گروه ۳۵۷ هزار ریال به شمار میرود.
*الگوی مصرف برای مردمی ناگزیر و محروم
وی افزود: همچنین ۵۱ درصد مشترکان برق شهداد بین ۲۰۰ تا ۷۵۰ کیلوواتساعت برق مصرف میکنند که عدد متوسط ۳۷۴ کیلوواتساعت و متوسط مبلغ قبض برق این دسته از مشترکان ۲۲۱ هزار و ۳۰۰ ریال ماهانه است و بالاترین عدد در این گروه یک میلیون ۶۹۵ هزار ریال بوده است.
سلیمانی تصریح کرد: در مرحله سوم، مشترکان برق شهدادی که بین ۷۵۰ تا یک هزار و ۵۰۰ کیلوواتساعت (سقف الگوی مصرف) مصرف دارند هستند که ۶ درصد از مشترکان در این پله قرار میگیرند و متوسط مصرف برق آنها ۹۹۰ کیلوواتساعت و متوسط قبض یک میلیون ریال و بالاترین قبض برق در این گروه ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال ماهانه بوده است.
وی ادامه داد: مشترکانی در این منطقه که بالاتر از الگوی مصرف برق یعنی بین یک هزار و ۵۰۰ تا ۲ هزار و ۲۵۰ کیلوواتساعت مصرف داشتهاند تنها حدود ۰.۸ درصد بودهاند و تعداد آنان در میان بیش از هفت هزار مشترک برق در شهداد، فقط ۶۱ مشترک بالاتر از الگو مصرف میکنند که متوسط مصرف ۵۵ نفر از این مشترکان یک هزار و ۷۰۰ کیلوواتساعت و متوسط قبض ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار ریال و بالاترین قبض چهار میلیون و ۸۰۰ هزار ریال بوده است.
مدیرعامل شرکت توزیع برق شمال استان کرمان تأکید کرد: ۶ مشترک در شهداد بالای ۲ هزار و ۲۵۰ کیلوواتساعت مصرف برق داشتند که به طور متوسط ۲ هزار و ۴۲۲ کیلوواتساعت مصرف و هفت میلیون ۹۳۰ هزار ریال قبض داشتند و بالاترین میزان قبض ۱۳ میلیون ۲۴۰ هزار ریال است.
*متوسط مصرف و قبوض برق شهداد نگران کننده نیست
وی خاطرنشان کرد: در مجموع و در وضعیت کلی برق منطقه شهداد، متوسط مصرف ماهانه مشترکان، ۲۷۵ کیلوواتساعت و متوسط قبض ۲۳۰ هزار ریال بوده است که عددها نشان میدهد وضعیت برق در حد دغدغه و نگرانی نیست.
در واقع هدف تغییر تعرفه برق که توسط دولت و حاکمیت اعمال شده، کمک به مردمی است که در گرمای زیاد زیست دارند، حال باتوجهبه چند شاخص مثل رطوبت که معلوم نیست تحت چه شرایطی تعرفهگذاری شده، اصل واقعیت گرمای سوزان یک منطقه را انکارکردن، از نظر افکار عمومی منطقه شهداد پذیرفته نیست و انتظار دارند مدیران بالادستی در پایتخت به یاریشان بشتابند.
مردم شهداد میگویند اینکه روزی هنگام تعرفهگذاری برق، اگر تصور قانونگذاران ساکن در پایتخت این بوده که حتماً در مناطق گرم، رطوبت هم شاخص خاصی در هر نقطه ایران دارد، درست نیست؛ زیرا در مناطق کویری، بهجای رطوبت، شدت گرما و میزان تابش خورشید بیشتر است و چرا باید شاخصگذاری بر اساس مؤلفههایی باشد که در یک اقلیم وجود ندارد؟