ریگان در حلقه بسته فرسایش بادی

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره

روایتی افرادی که در منطقه‌ای زندگی می‌کنند که رتبه اول فرسایش بادی را دارد 

ریگان در حلقه بسته فرسایش بادی

رمل تا بیخ دیوار خانه هایشان آمده. شانس آوردند که آن‌ها هم مانند روستای ده رضا رمل روی سقفشان ننشست. دور تا دور خانه‌های روستاهای مهدی‌آباد، علی آباد، چاه ملک و به طور کلی از دوراهی چاهدگان تا ریگان رمل نشسته. شن به قدری زیاد است که با جارو و بیل جمع نمی‌شود؛ بولدوزر و لودر می‌خواهد. کسی به این مصیبت عادت نکرده اما پولی هم در بساط نیست.هزینه کرایه ساعتی بلدوزر کمتر از 350 هزار تومان نیست. هزینه‌ای که قدر جیب خیلی از روستا نشینان که بخش زیادی از آن‌ها هم تحت پوشش کمیته امدادند، نیست. عین یک نوار که روی تکرار رفته باشد، سالی دوسه بار این مرثیه تکرار می‌شود؛ هر کسی که پولی در بساط داشته  و یا دل رفتن،کل بار و بندیل را جمع کرده و به  بم و یا کرمان پناه برده. تا دهه 60 بیش از هزار نفر در مهدی آباد زندگی می‌کرد. خانواری 4 نفر هم در نظر بگیریم، 250 خانوار می‌شود. حالا اما بین  50 تا 60 خانوار ساکن این روستا هستند. افرادی که یا پول مهاجرت و یا دل رفتن نداشتند. اما آنچه رضا ابراهیم پور را اینجا نگه داشته، نیم دانگ تلمبه آب است. برای توصیف محل زندگیش عبارت «سرزمین بادها» را به کار می‌برد، البته  نه آن سرزمینی که در فیلم‌های کره‌ای به نمایش درآمده:« در ده ما ماسه تا سر دیوار رفته و عملا وارد خانه‌‌‌ها شده. سر تا سر سال این مشکل را داریم یکبار به خاطر بادهایی که از سمت سیستان می‌آید و بار دیگر به دلیل بادهای جنوب، همین باد کل محصول خرمایمان را از بین برده بعضی تا 80 درصد خرمایشان به واسطه همین بادها خشکیده.سخت است که ببینی تمام سرمایه عمرت یک شبه به باد می‌رود»

او هم یکی از صدها روستانشین ریگان است که ریگ و شن مهمان ناخوانده باغش شده. برای اینکه یک درخت خرما به بار بنشیند باید حداقل 5 سال بگذرد. او 5سال آب دادهُ حفاظت کرده و خون دل خورده اما با یک طوفان باغش زیر شن رفته:«به بدبختی یک نفر را راضی کردم تا بولدوزر ش را بیاورد سر باغ. برای هر ماشین ساعتی 350 هزار تومان پول گرفتند و 5 کامیون شن و ماسه از باغ درآوردند. رمل‌ها را خارج کردیم ولی معلوم نیست که این درختان چقدر آسیب دیدند و آیا قرار است سال بعد ثمر دهند یا نه؟»

طوفان که می‌شود، مردم به خانه‌هایشان پناه می‌برند. شدت باد به قدری زیاد است که کودکان را با خود می‌برد.مادران از ترس تا هوا غبار آلود می‌شود، دست طفل‌هایشان را می‌گیرند و خودشان را در خانه حبس می‌کنند. گاهی شن و ریگ درست نشسته جلوی درب خانه، مجبورند تا سه روز صبر کنند تا کمک برسد.

*ریگان رتبه اول فرسایش بادی در کشور

وحید جعفریان، مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، اول مهر گفته بود از مجموع ۳۰ میلیون هکتار منطقه تحت تاثیر فرسایش بادی در کشور ۱۳.۵ میلیون هکتار از نظر ابعاد خسارت مربوط به عرصه‌های زیست انسانی و زیرساختی نظیر جاده‌ها، کارخانجات، فرودگاه‌ها، اراضی کشاورزی و روستاها بحران‌زا یا کانون بحرانی هستند. یک روز قبل از این خبر، فرماندار ریگان از رتبه اول این شهرستان در فرسایش بادی خبر داده بود و نسبت به این موضوع هشدار داده بود:«افزایش فرسایش بادی در شهرستان ریگان باعث شده که بیابان در مناطق مختلف به سوی منازل پیشروی کند. فرسایش بادی در این شهرستان مشکلاتی را برای ساکنان روستا‌های ریگان ایجاد کرده است که آنها در حال مهاجرت هستند.»

 *بیش از نیمی از مساحت ریگان درگیر فرسایش بادی است

طبق آخرین اطلاعات که مربوط به سال 97 است از مجموع 920 هزار هکتار  مساحت این شهرستان،376 هزار هکتار تحت تاثیر فرسایش بادی است و 158 هزار و 200 هکتار از مساحت مناطق هم جز کانون‌های بحرانی است.کمتر از یک ماه پیش باز طوفان سراغ این محدوده آمد. شریف نژادی مقدم، دهیار علی آباد به «پیام ما»می‌گوید: «اینجا مردم زندگی ندارند.  باید از نزدیک ببینید تا باورتان شود. طوفان دکل مخابرات را انداخته و از آن روز تا به الان هنوز ارتباط ما مشکل دارد. نه به اینترنت وصل می‌شویم و نه گوشی موبایل درست آنتن دارد. » مسئله آنتن دهی موبایل نیست، مردم اینجا کل سرمایه‌شان از دست رفته. طوفان درختان نخل را سفید پوش کرده، شاخه‌ها را شکسته و محصولات زراعی چون یونجه و گندم را زیر خود دفن کرده:« خاک روی خرما نشسته نه با آب پاک می‌شود و نه حتی شستنش با  ریکا( مایع ظرفشویی) فایده‌ای دارد. کل محصولمان دور ریز شده بعضی تا 80 درصد محصول نخلستان شان از بین رفته و بعضی بین 30 تا 50 درصد.» محصولی که حالا گرد خاک رویش نشسته. باقیمانده محصولی بود که از خرابی  گرمای طاقت فرسای ریگان در امان مانده بود. تیر و مرداد هواشناسی دمای بالای 50 درجه را در این محدوده ثبت کرده بود. حمید فرامرزی،  مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ریگان دوم مرداد ماه به نخلداران ریگانی پیشنهاد داده بود تا میزان  آبیاری نخل‌ها را افزایش دهند:« کارشناسان جهاد کشاورزی جهت برآورد خسارت به صورت اکیپ‌هایی به بازدید از باغات سطح شهرستان اقدام کرده‌اند و بیشترین خسارت اولیه در مناطق چاه ملک،دهرضا و علی آباد پشت ریگ مشاهده شده است .کشاورزان بهتر است دور تسلسل آبیاری را در این ایام افزایش داده و استفاده از کودهای ریزمغذی و استفاده از پوشش خوشه متقال به جای پلاستیک را در برنامه خود قرار دهند.»

 *عمق چاه به بیش از 80 متر رسیده

قنات علی‌آباد خشکیده، اکثر قنات‌های روستای‌های شرق کرمان خشکیده، کشاورزی تنها شغل منطقه است و همه نخلدارند. از بس آب از چاه کشیده شده نه تنها قنوات بلکه حتی چاه‌های با عمق بیش از 80 متر هم به خنسی خوردند. رطوبت خاک از بین رفته. مطابق اطلاعات مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران 43.9درصد مساحت ریگان تحت تاثیر خشکسالی بسیار شدید و 45/9 درصد از مساحت هم تحت تاثیر خشکسالی شدید است. تا دو دهه قبل اطراف مهدی‌آباد پر از گزهایی بود که اداره کل منابع طبیعی شهرستان کاشته بود،حالا اما خشکیده‌اند و روستاییان درختان مرده را آتش تنور کرده‌اند. ابراهیم پور می‌گوید: «ماسه‌ها اطراف گزها را گرفت. منابع طبیعی نه به این درختان رسیدگی می کرد و نه آبیاری می‌شدند، با خشک شدن آب قنات، این درختان هم کم کم خشک شدند و حالا روستاییان برای هیزم تنور از آن‌ها استفاده می‌کنند.» در علی آباد همه نخلداران‌اند. معیشت کل روستاهای شرقی استان کرمان از طریق باغات خرماست. کشاورزانی که حالا با تهدید منابع آبی، کل سرمایه شان در معرض خطر قرار گرفته:«تحت تاثیر خشکسالی قنات‌‌ها خوابیده. چاه‌های با عمق 80 متر و 100 متر دچار خشکی شده و دبی پایین آمده .هزینه برق و تعمیرات این چاه‌ها بالاست و زندگی به سختی می‌گذرد.»

از ده سال قبل اما منابع طبیعی به دنبال ایجاد طرح‌هایی برای معیشت جایگزین و یا کم کردن بار از روی دوش کشاورزی بوده. پروژه بین المللی بیابان زدایی «جف»یا احیای اراضی تخریب یافته با تاکید بر روی خاکهای شور  در وسعت 148 هزار هکتار از اراضی بیابانی شهرستان ریگان آغاز شد. این پروژه در 58 روستای شهرستان  ریگان اجرا و هدف اصلی آن مشارکت و توانمندسازی مردم، افزایش درآمد و بالا بردن سطح زندگی و کاهش وابستگی مردم به عرصه های منابع طبیعی و ایجاد درآمد جایگزین بود.  عباس درخشانی، رییس اداره امور بیابان منابع طبیعی استان کرمان،درباره تاثیرات این پروژه می گوید:«در این پروژه 2 شرکت تعاونی و 10کمیته تشکیل و هزار و 676 خانوار را تحت پوشش خود قرار داده. این تشکل‌ها علاوه بر اجرای هزار و 500 هکتار نهال‌کاری، 3هزارو 500 هکتار مدیریت رواناب، مشاغل خانگی چون عرق گیری، تولید نهال و حتی منجوق دوزی را راه اندازی کردند.»به گفته او علاوه بر این پروژه، همه ساله اداره کل منابع طبیعی استان کرمان با جذب اعتبارات ملی و استانی پروژه‌های بیابان زایی را در منطقه اجرا می‌کند: «در ۳سال اخیر بالغ بر هزار و 40 هکتار نهال کاری صورت گرفته و قریب به 2 هزار هکتار مالچ پاشی در آن منطقه صورت گرفته اما بیشتر از 158 هزار و 200 هکتار از منطقه کانون بحرانی  استو 376 هزار هکتارش هم جز مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی است  که مدیریت آن نیازمند اعتبار به شدت بالایی است.» او البته معتقد است که اقدامات انجام شده در راستای بیابان زایی نقش بسزایی در کنترل فرسایش بادی، حفاظت از مناطق مسکونی، اراضی کشاورزی و تاسیسات مسکونی داشته است:«با اجرای مالچ پاشی و نهال کاری در منطقه گنبکی، علاوه بر کنترل ماسه‌های روان، کشاورزی و باغداری رونق گرفته و مردم مهاجرت معکوس داشته اند، به طوری که گنبکی،دومین شهر پرجمعیت شهرستان ریگان شده است.»به گفته درخشانی حتی این اقدام منجر به کاهش درجه هوا بعضا تا 4 درجه در این منطقه نسبت به مناطق مجاورش شده است.به گفته درخشانی در چند سال گذشته هیچ گونه مجوز دیگری برای حفر چاه  از سمت اداره آب داده نشده و جلوی توسعه کشت گرفته شده است.تبعات خشکسالی در ریگانی که از سالها قبل دست به گریبان طوفان و شن بود بیشتر از هر جای دیگر به چشم می‌آید. جاده‌ها ماهی دو سه بار توسط کارمندان  اداره راه ریگان پاکسازی می‌شوند. شدت باد به قدری است که شن تمام جاده را می‌گیرد، آنقدر که هیچ اثری از مسیر نیست. ایمان رنجبران، کارمند اداره راه ریگان به «پیام ما» می‌گوید:«من کارمند ریگان هستم ولی حاضر نیستم در این شهر زندگی کنم و هر روز مسیر 25 کیلومتری  محل کارم تا خانه را طی می‌کنم. بیشتر مردم آنجا مشکل تنفسی دارند و ریه شان آسیب دیده.  وقتی طوفان می‌شود،  میدان دید به 5 متر هم نمی‌رسد، کل مسیر را ماسه می‌گیرد و مجبور به لایی روی هستیم؛ چرا که اگر این کار صورت نگیرد حتی امکان واژگون شدن ماشین هم وجود دارد.»

مردم محلی می‌گویند در ماه دو تا سه بار طوفان می‌شود و تپه‌های ریگ و شن دور دیوار باغ‌ها را گرفته. برخی از باغداران برای کاهش خسارت دور تا دور نخلستان را کهور و یا گز کاشتند. اینجا هیچ چیز قابل پیش بینی نیست، نه تنها خرده مالکان بلکه باغداران بزرگ ریگانی نیز از طوفان و افزایش بی سابقه دمای هوا خسارات سنگینی دیده‌اند. مصطفی عامری یکی از کشاورزان عمده منطقه و عضو انجمن خرمای استان است. او هم مانند علی اسعد سالار بهزادی از سردخانه داران و کشاورزان ریگان معتقد است که هیچ راهی برای مقابله و یا کاهش زیان وجود ندارد. عامری به «پیام ما» می‌گوید: «طی سال‌های گذشته میزان بارندگی کمتر و خیلی از کهورها و گزهای ریگان خشک شدند، خصوصا درختان گز که ریشه عمیقی ندارند. تغییرات دمایی خشکیدگی خوشه خرما را بیشتر کرده، همین امسال برخی از افراد 80 درصد از محصولشان را از دست دادند. خیلی از درختان منطقه زیر شن رفته، این‌ها را با بیل نمی‌شود تخلیه کرد. لودر و کامیون می‌خواهد هر چند که این شن‌ها شوری خاک را هم بالا برده و در سال بعد منجر به کاهش عملکرد و افت کیفیت محصول خرما خواهد شد.».کشاورزان بزرگ از منطقه رفته اند و یا حداقل خانواده شان اینجا نیست. عامری یکی از همین افراد است:« همسر و فرزند من کرمان زندگی می‌کنند اما تمام سرمایه من اینجاست. پدر و و پدربزرگم در همین منطقه بودند و خودم هم هر 6 ماه سال به اینجا می‌آیم.»

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 17
  • امروز: 158
  • دیروز: 390
  • هفته: 2,996
  • ماه: 7,381
  • سال: 23,750