سایه سنگین بیاعتمادی بر بورس
بورس دومین روز از هفته چهارم آبان را سبز به کار خود پایان داد. روز گذشته شاخص کل بورس با بیش از ۳ هزار واحد رشد در محدوده یک میلیون و ۴۴۲ هزار واحد قرار گرفت. در حالی امروز بازار سهام با پیشتازی گروه خودرو و شیمیایی سبز بود که ۲۲آبان خودروییها سهم زیادی در منفی شدن بازار داشتند.
بورس از چهارشنبه هفته گذشته بیش از هر چیز دیگری تحت تاثیر سیگنالهای خودرو و دلار روزهای پر فراز و نشیبی را پشت سر میگذارد. شنبه و پس از لغو آزادسازی قیمت خودرو بازار سراسر قرمز بود. امروز با زمزمههایی از احتمال برگزاری جلسه مجدد پیرامون موضوع قیمتگذاری خودرو، بازار سبز شد!
بازار تحت تاثیر اخبار پوپولیستی است
محمد خبری زاد، کارشناس بازار سهام، گفت: شوکی که اواخر هفته گذشته با انتشار خبر لغو آزادسازی قیمت خودرو به بازار وارد شد نااطمینانی ایجاد کرد. مردم نسبت به سیاستگذاریهای دولت و بازار سرمایه بیاعتماد شدند.
وی ادامه داد: احساس میکنم اخباری که دیروز در خصوص قیمتگذاری خودرو منتشر شد برای آرام کردن جو بازار است. اما سرمایهگذاران مجددا به این راحتی اعتماد نمیکنند.
خبریزاد گفت: همچنان شاهد درجا زدن نرخ دلار نیما هستیم. نرخ دلار در بازار آزاد به ۲۹ هزار تومان رسیده، اما نرخ دلار نیما همچنان ۲۳ هزار تومان است. این اختلاف از جیب سهامداران شرکتهای صادراتمحور به جیب وارداتچیها میرود. در این میان هیچ سودی به مصرفکننده نهایی نمیرسد.
وی به عرضه اوراق دولتی اشاره و تصریح کرد: این هفته اطلاعیه عرضه ۱۰ هزار میلیارد تومان اوراق دولتی منتشر شد. خریداران معمولا بانکها و صندوقهای سرمایهگذاری هستند.
خبریزاد افزود: این صندوقها اگر اجباری به خرید اوراق نداشته باشند، بخشی از دارایی خود را در سهام سرمایهگذاری می کنند. انتشار اوراق باعث تزلزل در بازار شده و بخش زیادی از نقدینگی موجود را میبلعد. دولت میتواند به جای عرضه اوراق سهامی که به آن نیاز ندارد را در بازار عرضه کند.این کارشناس بازار سهام خاطرنشان کرد: در حال حاضر قیمتها در سطوح ارزندگی بسیار خوبی هستند. دولت با روشی عاقلانهتر و کمتر پوپولیستی میتواند بازار سرمایه را سر و سامان دهد و در کنار آن خودش هم سود ببرد.
وی نسبت به فرار سرمایه از بورس هشدار داد و گفت: سرمایه که بترسد فرار میکند و به سمت بازارهای دیگر میرود. مردم در ادامه چنین روند نااطمینانی سرمایه خود را به دارایی فیزیکی امن تبدیل میکنند.
عدم حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی تاثیر بلندمدتی بر بازار ندارد
جواد فلاحیان، کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: پس گرفتن لایحه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی یک سیاست شکستخورده است. مانند دلار ۱۲۰۰ تومانی احمدینژاد.
وی ادامه داد: در حال حاضر ۱۰ تا ۱۵ درصد از بازار سهام از ارز ۴۲۰۰ تومانی استفاده میکنند. به نظر من پس گرفتن لایحه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی زیاد بر بازار تاثیرگذار نخواهد بود. اگرچه انتظار تاثیر کوتاه مدت و هیجانی وجود دارد ولی در بلندمدت بازار باهوش تر از آن است که از این موضوع متاثر شود.
این کارشناس بازار سهام خاطرنشان کرد: در حال حاضر در گروه غذایی هم اکثر نمادها از ارز آزاد استفاده میکنند و احتمالا طی روزهای آینده نیز بیشتر تحت تاثیر افزایش دلار در بازار آزاد باشند.