افزایش دلار پسته را هم گران کرد

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1130

افزایش دلار پسته را هم گران کرد

 دلالان در کمین بازار یلدا و نوروز

هر چند استان کرمان قطب تولید پسته است اما افزایش ناگهانی قیمت این کالا در آستانه شب یلدا موجب شد مردم این کالا را از سبد مصرفی به ناچار حذف کنند.

سال گذشته بود که مردم در شهر کرمان با هزینه ۴۰ هزار تومان می توانستند یک کیلو پسته فندقی مرغوب تهیه کنند. اما اگر امسال سری به راسته بازار پسته فروشان کرمان بزنید هر کیلو پسته حداقل ۲۷۰ هزار تومان قیمت دارد!

این وضعیت به خصوص در آستانه شب یلدا نشان از رها شدن بازار دارد و اینکه نظارت و جدیتی در کنترل قیمت ها حداقل در شهر کرمان وجود ندارد.

در کنار پسته سایر آجیل ها نیز قیمت های عجیبی دارند یک کیلو هلوی خشک شده ۱۵۰ هزار تومان، ترشک ۱۴۰ هزار تومان، تخمه آفتاب گردان ۱۲۰ هزار تومان و تخم کدو ۱۵۰ هزار تومان قیمت دارند.

سری به بازار پسته شهر رفسنجان می زنیم، این کالا در بازار خیابان ۲۰ متری رفسنجان هم رشد صعودی دارد و بازار داغ داغ است اما خریداری در این بازار وجود ندارد.

پسته دست‌چین فندقی ۲۳۵ هزار تومان، دست‌چین احمد آقایی ۲۸۰ هزار تومان، اکبری ۳۱۰ هزار تومان و پسته اکبری دهن بسته ۲۰۰ هزار تومان قیمت دارد.

مردم دیگر توان خرید آجیل ندارند

ارزانترین قیمت پسته هم متعلق به پسته فندقی با کیفیت پایین است که ۱۹۰ هزار تومان قیمت دارد.

در چنین بازاری عملا خوردن پسته حتی برای کارگران باغ های پسته استان کرمان نیز رویایی دست نیافتنی شده است و پسته داران و دلالان بازار هم برای بازار شب عید دورخیز کرده اند.

در این میان بازار میوه هم غوغا می کند؛ هر کیلو هندوانه ۷ هزار تومان، انار درجه یک ۳۰ هزار تومان، سیب ۲۵ هزار تومان و نارنگی ۲۵ هزار تومان قیمت دارد. ارزانترین میوه خیار است که ۱۵ هزار تومان به فروش می رود و پرتقال نیز به ۳۰ هزار تومان رسیده است.

در این میان مردم مات و مبهوت در انتظار نظارت بر بازار و مقابله با گرانی ها هستند، مقابله ای که در حد شعار باقی مانده است و قیمت هایی که هر روز بیشتر می شود و سر به فلک می کشد.

محمد باقری یکی از فعالان پسته در رفسنجان اظهار کرد:در کنار کشش بازار در شب یلدا به دلیل افزایش تقاضایی که فروشندگان انتظار دارند، افزایش قیمت دلار در افزایش قیمت پسته بسیار موثر بوده است.

دلار پسته را کهکشانی کرده است

او گفت: دلالان ۹۰ درصد از پسته را صادر می کنند و فقط دلالان خرده پا هستند که میزان محدودی پسته را برای سود در بازار داخلی عرضه می کنند و همین میزان پسته نیز دقیقا متناسب با اوضاع بازار ارز تغییر قیمت می دهد.

 باقری با اشاره به اینکه قیمت ارز در روزهای اخیر به بالای ۳۱ هزار تومان رسید، گفت: این نوسان قیمت روی قیمت پسته تاثیر مستقیم دارد چون پسته در واقع یک بازار صادراتی است.

دلالان در کمین بازار یلدا و نوروز

این فعال پسته نیز ادامه داد: پسته تر در زمان برداشت کیلویی ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزار تومان قیمت می خورد که پس از خشک شدن تا ۱۸۰ الی ۲۰۰ هزار تومان افزایش قیمت پیدا می کرد اما جهش ناگهانی قیمت پسته فقط به کشش بازار و اوضاع نابسامان ارز بر می گردد.

حسن قربانی یکی دیگر از فعالان بازار پسته است که می گوید: افزایش قیمت ها موجب کاهش میزان خرید متقاضیان شده است، بسیاری به بازار مراجعه می کنند اما با دیدن این قیمت ها از خرید منصرف می شوند.

او گفت: دلال پسته فندقی را ۱۲۰ تا ۱۵۰ هزار تومان در زمان برداشت خریداری کرده و اگر پسته سال گذشته باشد قیمت خرید ۶۰ تا ۷۰ هزار تومان بوده اما حالا همان پسته را ۲۱۰ هزار تومان در بازار می فروشد.

قربانی در خصوص نظارت بر بازار نیز گفت: نظارت مشخصی وجود ندارد و قیمت ها را بازار مشخص می کند. در تهران نیز دلالان از قبل مقادیر زیادی پسته را خریداری و در انبارها نگه می دارند و دقیقا چند روز به شب یلدا روانه بازار می کنند اما هدف اصلی این دست افراد بازار نوروز است.او ادامه داد: توان خرید مردم به شدت کاهش یافته چون حتی قیمت آجیل معمولی مانند تخم آفتاب گردان هم نجومی شده و برای دو کیلو تخمه معمولی ۲۲۰ هزار تومان باید هزینه شود که از توان بسیاری از مردم خارج شده است.

مردم تخلفات را گزارش دهند

مدیرکل تعزیرات حکومتی استان کرمان نیز از اجرای طرح های نظارتی بر بازار در شب یلدا خبر داد و گفت:  تیم های نظارتی با هر گونه گران فروشی به شدت برخورد می کنند.

ارسلان میری گفت: برای کنترل بازار گشت های نظارتی و فعال در بازار را بیشتر کرده ایم و با جدیدت روند قیمت گذاری در اصناف را کنترل و در صورت لزوم برخورد جدی می کنند.

او افزود: بازرسی از تمامی واحدهای مرتبط با نیازهای مردم در این شهر مانند آجیل و میوه فروشی در دستور کار ویژه قرار دارد.

مدیرکل تعزیرات حکومتی استان کرمان صیانت از حقوق شهروندان را امری مهم دانست و گفت: تعداد تیم های نظارتی نیز افزایش می یابد و با تخلفاتی مانند گرانفروشی، عرضه کالای قاچاق و همچنین عدم رعایت مسائل بهداشتی برخورد می شود.

او از مردم هم خواست در صورت مشاهده هرگونه تخلف دستگاه های مرتبط را در جریان قرار دهند.

وعده ها برای کنترل بازار در حالی داده می شود که روند افزایش قیمت ها در بازار کرمان به شدت صعودی شده و توان خرید و سفره مردم برای تهیه مایحتاج روزانه با با چالش جدی مواجه شده است.

این در حالیست که تنها بخشی کوچک از کالاهای اساسی و ضروری مردم در این گزارش بررسی کرده است و کالاهای دیگر از جمله لوازم خانگی، پوشاک و … نیز چنان افزایش قیمتی را تجربه می کنند که مردم به استفاده از کالاهای دست دوم روی آورده اند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :

برخی از نویسندگان

آمار سایت

  • کاربران آنلاین : 2
  • امروز: 47
  • دیروز: 240
  • هفته: 1,957
  • ماه: 7,595
  • سال: 25,159