بررسی نگاه سرمایه گذاران کرمانی به بیرون استان. نان سرمایه‌گذاران کرمانی در سفره سایر استان‌ها

منتشر شده در صفحه صفحه نخست | شماره 1318

بررسی نگاه سرمایه گذاران کرمانی به بیرون استان. نان سرمایه‌گذاران کرمانی در سفره سایر استان‌ها 

رئیس اتاق بازرگانی استان کرمان: سال گذشته حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان فرار سرمایه از استان داشتیم؛ کرمانی‌ها در داخل استان سرمایه‌گذاری نمی‌کنند و سرمایه‌گذاران غیر‌بومی به دلیل فضای کسب و کار پشیمان می‌شوند

گزارش / ایسنا

سیدمهدی طبیب‌زاده درباره مشکل تولیدکنندگان و بیمه در استان کرمان اظهار کرد: تامین اجتماعی یک معضل اساسی در سطح کشور است و به نظر می‌آید با صدور بخشنامه‌هایی فراتر از قانون، محدودیت‌هایی ایجاد کرده که این مسائل مرتب در شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی اعلام شده و پیشنهاد اصلاح بند و ماده قانونی داده شده اما تامین اجتماعی یک سازمان بخشنامه محور است و مرتب بخشنامه صادر کرده و هر روز یک محدودیتی برای فعالان اقتصادی به وجود می‌آورد. رئیس پارلمان بخش خصوصی در استان کرمان با اشاره به بحث مالیات و افزایش درآمدهای مالیاتی استان کرمان، عنوان کرد: الزام سازمان مالیاتی کرمان به تامین سقف تعیین شده وصول مالیات که هر سال درصد زیادی به آن اضافه می‌شود فراتر از توان بخش خصوصی است و استان مجبور است وصول کند و فشار مضاعفی به واحدها می‌آید. طبیب‌زاده بیان کرد: فعالان اقتصادی در انتقال ارز و فعالیت‌های دیگر مانده‌اند و تامین اجتماعی و مالیات فشار مضاعف به آنها وارد می‌کند و موجب مشکلاتی شده است. او در بخش دیگری از سخنانش درباره راهکار اصلی حل مشکل تورم و رکود گفت: کشور در حال حاضر دچار رکود تورمی است؛ مرتب افزایش قیمت‌ها را داریم، رشد اقتصادی کم شده و رکود و تورم بحرانی در کشور ایجاد کرده و نظریات متفاوتی وجود دارد.

شاخص فلاکت در کرمان و کشور مطلوب نیست

رئیس اتاق بازرگانی استان کرمان با اشاره به اینکه شاخص فلاکت بالا رفته و جمع نرخ بیکاری و تورم است که در کرمان و کشور مطلوب نیست، گفت: راه‌های متفاوتی وجود دارد. برخی می گویند ابتدا رکود را تبدیل به رونق کنیم و از سوی دیگر گفته می‌شود اگر از تورم غفلت کنیم فشار مضاعفی به مردم می‌آید و برای اقشار آسیب پذیر ممکن است قابل تحمل نباشد لذا توصیه این است ابتدا تورم کنترل و بعد به سمت رونق اقتصادی برویم و آن هم ممکن است طولانی شود و فرصت‌ها از دست برود. او ادامه داد: راه حل میانه، سوق نقدینگی به سمت تولید است که جمع آوری نقدینگی از جامعه انجام شود تا به تورم دامن نزند و باید با یک سری مقررات تولید تسهیل و سرمایه گذار تشویق شود و تولید باید روان باشد تا سرمایه گذار به سمت تولید بیاید.

طبیب زاده بیان کرد: گاهی تصمیمات غیرکارشناسی گرفته می‌شود، به عنوان مثال امسال مصوب کردند از سپرده اشخاص حقوقی در بانک‌ها مالیات گرفته شود که این کار باعث شد منابع بانکی که پشتوانه تامین مالی پروژه‌ها بود، خالی و به جامعه تزریق شود که نقض غرض و به مشکلات اضافه می‌شود. رئیس پارلمان بخش خصوصی در استان کرمان تصریح کرد: در این شرایط باید موضوعات با کار کارشناسی عملیاتی بشود. تصمیم کوچ سپرده‌ها از بانک‌ها ضربه بزرگی به بانک‌ها زد و ممکن است این پول به سمت خرید مسکن رفته و به تورم در کشور دامن بزند. این فعال اقتصادی گفت: دولتمردان و تصمیم گیران در سطح کلان کشور با سیاست گذاری درست، تسهیل، کاهش سود تولید و ارائه سوبسید به تولید باید راه را باز کنند تا برای مردم صرفه داشته باشد که به سمت تولید بیایند؛ اکنون می‌گویند تولید سخت است و به سمت سوداگری، واسطه گری و معامله می‌روند که چیزی به GDP کشور اضافه نمی‌کند.

او در ادامه اظهار کرد: وضعیت سرمایه گذاری در استان کرمان در بخش‌های بزرگ معدنی وجود دارد اما در بخشی از زنجیره است که ارزش افزوده چندانی ندارد؛ اگر واحدهای صنعتی که اصرار دارند به سمت تولید شمش فولادی یا کاتد مسی بروند به صنایع پایین دستی می‌آمد به سرمایه گذاری استان کمک می‌کرد.طبیب‌زاده افزود: برآورد سازمان مدیریت و برنامه ریزی در بخش‌های پائین دستی، در سال قبل حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان فرار سرمایه از استان داشتیم؛ کرمانی‌ها در داخل استان سرمایه گذاری نمی‌کنند و افرادی نیز که به هر دلیلی برای سرمایه گذاری از بیرون به استان می‌آیند به دلیل فضای کسب و کار پشیمان می‌شوند. پس سرمایه گذاری جز در واحدهای بزرگ صنعتی و شرکت‌های دولتی و نیمه دولتی، در بخش خصوصی خیلی محدود است و پاسخگوی نیاز استان نیست.

سرمایه گذاری در کرمان برای بخش خصوصی سخت است

او با بیان اینکه شرایط سرمایه گذاری در کرمان برای بخش خصوصی واقعی بسیار سخت است و متاسفانه به آن توجه نمی‌شود، تصریح کرد: تلاش‌های خوبی از سوی استاندار، نمایندگان، دادگستری و … برای بهبود فضای سرمایه گذاری در استان انجام می‌شود اما نتوانسته فضای مطلوب و مثبت سرمایه گذاری ایجاد کنند و سرمایه گذاری به طور عام در صنایع کوچک و متوسط و بخش خصوصی واقعی خیلی مطلوب نیست.

رئیس پارلمان بخش خصوصی استان کرمان در ادامه در پاسخ به این سئوال که علت کاهش صادرات استان نسبت به سال قبل چیست؟ گفت: در مجموع صادرات کرمان را مطلوب نمی‌دانم زیرا تعداد کالاهای صادراتی ما محدود است و کالاهای مهم صادراتی ما مشتقات فولادی از سنگ آهن تا شمش، کاتد مس، پسته و خرما است که همیشه همین بوده و بازارهای ما نیز محدود است.

رئیس اتاق بازرگانی استان کرمان اظهار کرد: اگر قیمت هر کیلوگرم کالای صادراتی و وارداتی مقایسه کنیم، نشان می دهد کالاهای ما ارزشمند یا با ارزش افزوده نیست؛ گرچه کرمان جمع صادراتش از کل گمرکات به ۳ میلیارد دلار می‌رسد اما قیمت واقعی آب را کم کنیم چیزی نمی‌ماند. طبیب‌زاده ادامه داد: مسئله ای که در همین عرصه پیش آمده مسائل تحریمی و عدم امکان انتقال ارز است و مقررات ارزی که از سال ۹۷ وضع شده، صادرکنندگان را موظف کرده ارز حاصل از صادرات خود را که با مشکل وارد می‌کنند، به نرخ نیمایی ارائه کنند؛ نرخ نیمایی نیز همیشه تفاوتی با نرخ ارز آزاد دارد و صادرکننده بخش کشاورزی، خصوصی و … که صادرات انجام می‌دهند، مواد اولیه را به قیمت آزاد خریداری می‌کنند اما چرا باید آن را به نرخ نیمایی بدهند؟ این ظلم است.

او بیان کرد: ارز حاصل از صادرات پتروشیمی، فولاد و … به نرخ نیمایی ارائه می‌شود و دولت دلش می‌خواهد به این قیمت بدهد. اکنون شرکت‌های دولتی با دستور دولت نرخ نیمایی می‌دهند، چرا باید بخش خصوصی را مجبور کنیم ارز را به نرخ نیمایی بدهد که ضرر است و این مسئله باعث شده صادرکنندگان واقعی سراغ صادرات نیایند.

صادرکنندگان خوشنام دیگر کار نمی‌کنند

رئیس اتاق بازرگانی استان کرمان گفت: اکنون صادرکنندگان معروف و خوشنام کار نمی‌کنند و افرادی می‌آیند که ممکن  است نگران آینده هم نباشند و این برای کشور تعهد ایجاد می‌کند و این افراد مدتی صادرات می‌کنند و بعد می‌روند و صادرکنندگان حرفه ای از کار خارج و غیرحرفه‌ای‌ها وارد کار شده‌اند و کالا را از جای دیگر صادر می‌کنند. او با بیان اینکه صادرات استان کرمان اُفت زیادی نسبت به سال قبل داشته است افزود: ما می‌گوییم ارزی باقی نمانده و کسی که سال ۹۷ کالا صادر کرده، ارز را آورده و خرج کرده، اکنون باید از کجا ارز بیاورد و این محدودیت‌ها باعث تعلیق کارت‌های بازرگانی شده است. طبیب‌زاده با اشاره به اینکه مگر می‌شود کسی صادرات کرده و در کشور هزینه نکرده باشد؟ بیان کرد: باید تسهیل ایجاد و کارت‌های بازرگانی فعال شود. رئیس پارلمان بخش خصوصی در استان کرمان ادامه داد: مسائل ناشی از تحریم، سختی برگشت ارز، مقررات تعهدات ارزی و گرفتاری‌های سیستم ارزی کشور موجب شده صادرات استان کرمان کاهش یابد و صادرکنندگان کوچک بخش خصوصی ضرر کرده اند. ضمن اینکه برای حل این مسئله با روسای قبلی و فعلی بانک مرکزی، وزاری اقتصاد، نمایندگان و … شاید به صورت هفتگی جلسه تشکیل دادیم، همه می‌گویند حل می‌شود اما تاکنون اتفاقی نیفتاده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از «کاغذ وطن» بیشتر بدانید :